Acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust : Servei de Premsa

Acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

27/01/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dimarts 28 de gener, a les 19.30 hores (Saló de Cent, Ajuntament de Barcelona), l’alcaldessa Ada Colau presideix el tradicional acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’acompanyaran el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i la consellera de Justícia, Ester Capella.

Durant l’acte, conduït per Tomás Morgenstern, s’encendran set espelmes, cadascuna en memòria dels col·lectius assassinats per la barbàrie nazi.

1.En record dels sis milions de jueus assassinats pels nazis. Encendrà l’espelma la Sra. Sophie Haziot Karsenti, responsable de comunicació exterior, cultura i events de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB).

2.En record de la resistència jueva als nazis. Encendrà l’espelma el jove Uria Yehudai en representació de la Comunitat Jueva ATID de Catalunya.

3. En record del milió i mig de nenes i nens víctimes de la barbàrie nazi. Encendrà l’espelma el rabí David Liebersohn de Jabad Lubavitch.

4. En record de les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis. Encendrà l’espelma la Sra. Francisca Perona de l’Associació Rromane Glasura – Veus Gitanes en representació del Consell Municipal del Poble Gitano.

5.En record dels republicans deportats als camps nazis. Encendrà l’espelma el Sr. François Jené Cánovas, fill de la Braulia Cánovas Mulero deportada a Ravensbrück.

6.En record dels altres col·lectius que patiren persecució i assassinats pel nazisme. Encendran l’espelma el Sr. Xose Bieito Eres Rigueira, de l’associació GAG – Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals, en representació del Consell Municipal LGTBI, i el Sr. Pere Grau Valls en representació de La Gran Lògia de Catalunya.

7.En record dels “Justos entre les Nacions”, aquells homes i dones que arriscaren la seva vida per salvar els jueus perseguits. Encendrà l’espelma el cònsol general d’Argentina, l’Hble. Sr. Alejandro E. Alonso.

Durant l’encesa d’espelmes s’interpretarà El malei rachamim, pregària jueva pels difunts. També es farà un minut de silenci i la lectura de textos, a càrrec d’alumnes de l’IES Francisco de Goya de Barcelona, de la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme “Mai Més” de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i a càrrec de la Sra. Maria Manzanares, de Bet Shalom.

Abans, a les 18 hores, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, participarà a l’acte commemoratiu de la Generalitat de Catalunya al Palau de la Generalitat, on intervindrà en nom de l’Ajuntament de Barcelona.





Paraules clau

holocaust/