L’OND es consolida com a equipament de referència per a l’atenció de persones víctimes de discriminació : Servei de Premsa

L’OND es consolida com a equipament de referència per a l’atenció de persones víctimes de discriminació

29/01/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Oficina per la No Discriminació ha obert un total de 228 expedients per discriminació i ha informat i assessorat 439 persones durant l’any 2019

L’eix de racisme i xenofòbia és el que acumula més casos per discriminació, un total de98, que representen el 43% dels expedients oberts.

Un total de 1.138 persones han participat als tallers i sessions formatives, la major part dirigides a joves i adolescents de la ciutat, com a eina de prevenció dels casos de discriminació

Durant l’any 2019 l’OND ha doblat el nombre de mediacions i intermediacions, que suposen un 24% dels casos. Se n’han fet un total de 56

L’Oficina per la No Discriminació (OND) es consolida com a equipament municipal de referència per a l’acompanyament de persones que han patit una situació de discriminació a la ciutat i també com a centre formatiu en drets humans, com a eina de prevenció de les situacions de discriminació. Durant l’any 2019, un total de 1.139 persones han rebut formació relacionada amb els drets humans i per prevenir situacions de discriminació, 439 persones han rebut informació i assessorament i en 228 casos atesos l’OND ha obert un expedient per discriminació.

 

 

Dels 228 casos atesos en què s’ha obert un expedient per discriminació, els principals motius han estat el racisme i la xenofòbia, un 43% del total seguit de l’LGTBIfòbia, que ha estat el motiu exposat pel 22% de les persones ateses (50 casos).

 

 

L’eix de discriminació per racisme i xenofòbia continua sent el que té més volum de casos atesos a l’OND, suposen 98 casos del total dels expedients oberts per discriminació. Les situacions que s’han relatat al personal de l’OND són relacionades amb el tracte vexatori per raó d’origen en casos relacionats amb el drets d’admissió en locals d’oci nocturn, accés a l’habitatge, restricció o denegació d’accés a diferents serveis d’entitats bancàries o en l’àmbit de les comunitats de veïns i veïnes, entre altres.

Pel que fa a l’eix de l’orientació sexual o la identitat de gènere s’han atès 50 casos a l’OND el 2019, situacions que s’han succeït en diferents espais com transport públic, escoles, comunitats de veïns i veïnes i en l’àmbit laboral. A l’entorn del transport públic, s’han atès 21 persones que han patit un cas de discriminació al metro, a l’autobús, al tram o al taxi.

 

 

Les actuacions relacionades amb els expedients oberts a l’OND durant el 2019, destaquen 105 orientacions, suport i apoderament de la persona que ha estat víctima de la discriminació, 95 assessoraments i atencions jurídiques i 65 coordinacions i derivacions a altres serveis.

 

 

Durant l’any 2019 també destaca que en els expedients oberts per discriminació s’han fet un total de 56 mediacions i intermediacions, davant les 26 que s’havien fet l’any anterior. Així doncs, el nombre s’ha doblat i ha passat a ser el 24% de les actuacions realitzades.

Dels casos de persones que han patit una situació de discriminació i pels quals s’ha obert un expedient, el 57% són homes, el 39% dones i un 4% de gènere no binari, i la franja d’edat que més ha demanat acompanyament a l’OND és la que va dels 26 als 39 anys, un 41%.

D’altra banda, l’OND també ha consolidat l’activitat formativa aquest 2019. Un total de 1.138 persones han participat d eles diferents sessions i tallers que s’hi ha fet.

 





Paraules clau

discriminació/ ond/