S’inaugura l’Espai de Gent Gran Transformadors, al barri del Fort Pienc : Servei de Premsa

S’inaugura l’Espai de Gent Gran Transformadors, al barri del Fort Pienc

29/01/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El centre forma part de la xarxa d’Espais de Gent Gran de l’Eixample que, amb aquest, suma 8 equipaments per a les persones grans del districte

És un servei públic municipal adreçat a la gent gran, que té per objectiu afavorir la plena integració social de les persones grans, la prevenció de situacions d’aïllament social, el foment de les relacions i la promoció de la participació activa en la vida de la comunitat

L’espai es gestiona a través de la iniciativa de persones voluntàries que dissenyen i organitzen les activitats en relació a la experiència i coneixements

Aquest dimecres s’ha inaugurat l’Espai de Gent Gran Transformadors, al carrer d’Ausiàs Marc 60, al barri del Fort Pienc del districte de l’Eixample. A l’acte ha assistit el regidor del Districte de l’Eixample, Jordi Martí, que ha celebrat l’obertura de l’equipament i ha destacat la importància de “generar una xarxa d’espais que ajudi a les persones grans a tenir una vida plena i combatre la solitud”.

L’Espai de Gent Gran Transformadors és el vuitè equipament en actiu de la xarxa d’Espais de Gent Gran del Districte de l’Eixample. El sistema de funcionament, com en la resta d’equipaments de la xarxa, es justifica en el model de gestió de l’Eixample, que basa la seva organització en una estructura participativa formada per persones grans voluntàries que treballen per dissenyar, organitzar i gestionar les activitats que s’hi desenvoluparan al llarg de l’any. En dita organització no existeixen càrrecs, sinó tasques i funcions que es distribueixen els propis voluntaris en funció de la seva disponibilitat, experiència i coneixements. Aquest model es sustenta en uns valors que contribueixen a enfortir la vida de l’espai, posant en primer pla la tasca de les persones voluntàries, la participació, el treball en equip i el treball en xarxa i de cooperació.

L’equipament ocupa la 3a, 4a, i 5èna planta de l’edifici Transformadors i compta amb un punt d’informació, amb una informadora i una dinamitzadora, que orienten i informen d’activitats i serveis del centre així com de temes d’interès general que tenen lloc a l’espai o la ciutat. També disposa d’un espai interactiu amb una zona d’acollida per facilitar les relacions socials i la tertúlia amb altres persones, a més d’accés a internet, premsa diària i màquines de vending. Així mateix, a l’espai de participació es fomenta el voluntariat, el treball en equip i el treball en xarxa. D’altra banda, es poden trobar les aules d’informàtica, d’activitats físiques i d’activitats artístiques.

L’edifici Transformadors va obrir les seves portes el passat mes de setembre; durant aquest temps, l’Espai de Gent Gran ha estat realitzant tasques internes amb el personal voluntari i, tot i que al novembre es va obrir al públic, és en aquest mes de gener quan s’ha desplegat el total de les activitats.

Per aquest trimestre s’han programat un total de 35 activitats, 25 de les quals són cursos com Taller creatiu, Informàtica, Teatre, Pintura amb aquarel·la o Iniciació de francès. També cal sumar les activitats incloses dins del programa de foment de la salut del districte, de l’aula ambiental i xerrades de teleassistència o sortides culturals, entre d’altres. 17 d’aquests cursos són impartits per voluntaris. A data d’avui, l’espai compta, entre formadors/es i treballadors/es en l’organització d’activitats, amb 23 persones voluntàries agrupades en 5 comissions d’activitats diferents: acollida, administració, cursos i tallers, sortides culturals i teatre.

Els casals i espais de gent gran són equipaments que promouen l’envelliment actiu de les persones i el seu creixement i benestar personal i col·lectiu. Són espais de relació i intercanvi obert a les iniciatives ciutadanes, de formació i aprenentatge, amb la participació i implicació de la gent gran en tot allò que s’hi duu a terme per impulsar les iniciatives de les persones grans properes a la ciutadania.

 

L’equipament Transformadors

L’Ajuntament de Barcelona va recuperar per al barri del Fort Pienc l’edifici de Transformadors la primavera de l’any 2016. A partir d’un procés participatiu va ser el barri qui va decidir el conjunt de serveis que volien ubicar en l’emblemàtic edifici. En un espai de 2.197 metres quadrats, distribuïts entre la planta baixa amb altell, cinc plantes pis i un soterrani, es por trobar el casal de barri, l’espai de gent gran i el futur Punt infoJOVE de l’Eixample, que preveu la seva inauguració al llarg d’aquest any 2020.





Paraules clau

Eixample/ Fort Pienc/