L’Ajuntament de Barcelona licita les obres de desdoblament del col·lector de la Diagonal : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona licita les obres de desdoblament del col·lector de la Diagonal

06/02/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es tracta del tret de sortida per connectar la xarxa de tramvies per la Diagonal. Amb aquesta intervenció es fa el primer pas per unir el Trambaix i el Trambesòs i sumar un nou sistema de transport públic que connectarà 9 municipis de l’Àrea Metropolitana

Les obres s’iniciaran a partir del darrer trimestre d’aquest any i tindran una durada de 14 mesos. El desdoblament permetrà augmentar en un 70% la capacitat actual de desguàs i millorar el funcionament del sistema de col·lectors de Milà i Fontanals, Girona i Bailén

La connexió del tramvia permetrà que els ciutadans es moguin de Glòries a Verdaguer en 7 minuts i possibilitarà avançar cap a una ciutat més sostenible, més saludable, més amable i millor connectada

Aquesta setmana l’Ajuntament de Barcelona inicia el procés de licitació de les obres de desdoblament del col·lector de la Diagonal. L’actuació sobre aquesta infraestructura es considera el tret de sortida de les obres de connexió de la xarxa de tramvia. La previsió és començar la intervenció el darrer trimestre d’aquest any.

El desdoblament del col·lector, situat a l’avinguda Diagonal, es farà entre el carrer Girona i el passeig de Sant Joan i tindrà un cost de 7,7 M€ (IVA inclòs). La longitud del desdoblament és de 310 metres i les obres tindran una durada prevista de 14 mesos.

La connexió de la xarxa dels tramvies per la Diagonal no es pot dur a terme si abans no s’aborda la millora d’aquest col·lector, atès que un cop implantada la infraestructura tramviària no serà possible realitzar obres de clavegueram d’aquest abast. Es tracta, per tant, d’un pas previ i necessari per unir ambdós trams de la xarxa tramviària de la ciutat, unió que s’iniciarà pel tram de Glòries-Verdaguer.

El col·lector de la Diagonal és una infraestructura que data de principis del s.XX i que al llarg dels anys s’ha detectat que calia desdoblar. Aquesta actuació ha de servir per ampliar en un 70% la capacitat de desguàs i millorar el funcionament del sistema de col•lectors dels carrers Milà i Fontanals, Girona i Bailèn.

Amb el desdoblament del col·lector es preveu una disminució del risc d’inundació i circulació d’aigua tant a l’avinguda Diagonal com als carrers de Milà i Fontanals, Girona i Bailèn. A banda, també allargarà la vida útil del sistema de clavegueram perquè s’evitaran els efectes erosius del funcionament en càrrega.

Si bé aquesta és una actuació definida com a prioritària, les projeccions climàtiques indiquen un increment d’episodis de pluges intenses que la fan més necessària encara en el marc de l’adaptació a la crisi climàtica per tal fer la ciutat més resilient.

 

 

El 2019 el plenari de l’Ajuntament de Barcelona va acordar la connexió de la xarxa del tramvia per la Diagonal i en superfície, establint que els treballs s’iniciaran pel tram Glòries-Verdaguer i reafirmant l’aposta per un model de gestió 100% públic i gestionat per un operador públic.

La connexió del tramvia permetrà que els ciutadans es moguin de Glòries a Verdaguer en 7 minuts, possibilitarà enllaçar 9 municipis de l’Àrea Metropolitana i els principals campus universitaris i zones de recerca de la nostra ciutat. La infraestructura permetrà avançar cap a una ciutat més sostenible, més saludable, més amable i millor connectada.





Paraules clau

col·lector/ Diagonal/ insfraestructures/