El Pla Barcelona Ciència destina un milió d’euros a set projectes de recerca i innovació per reforçar el teixit científic de la ciutat : Servei de Premsa

El Pla Barcelona Ciència destina un milió d’euros a set projectes de recerca i innovació per reforçar el teixit científic de la ciutat

07/02/2020Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les iniciatives que reben els ajuts, centrades en els camps de l’envelliment i la mobilitat i el medi ambient, serviran per motivar futures decisions polítiques

La convocatòria persegueix potenciar sinergies entre institucions de recerca, entitats del tercer sector i petites empreses

El programa d’ajuts a projectes de recerca està emmarcat en el Pla Barcelona Ciència amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i ”la Caixa”

Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, i Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de Fundació “la Caixa”, han fet públics aquest divendres els set projectes de recerca seleccionats en la convocatòria d’ajuts a projectes de ciència del Pla Barcelona Ciència, amb una dotació global d’un milió d’euros. Aquests ajuts formen part de les línies d’actuació del conveni subscrit entre l’Ajuntament i ” la Caixa” el gener del 2019 per tal de potenciar l’ecosistema d’investigació i acostar la ciència a la ciutadania. De l’import total, l’Ajuntament de Barcelona inverteix 600.000 euros, 100.000 dels quals es destinen a la gestió i avaluació de la iniciativa, i ”la Caixa” n’hi aporta 400.000.

Els àmbits de recerca dins de la convocatòria són l’envelliment i la qualitat de vida i la mobilitat i el respecte i protecció del medi ambient, tots relacionats amb el desenvolupament l’evolució sostenible de la ciutat i objecte d’actuals i futures polítiques públiques. Un dels objectius de la convocatòria és, precisament, que la inversió pugui retornar a la ciutadania a través de futures actuacions de l’Administració municipal basades en les evidències científiques sorgides d’aquestes recerques.

Els ajuts a la comunitat científica és un dels dos àmbits d’actuació dins del conveni Pla Barcelona Ciència entre ”la Caixa” i l’Ajuntament. L’altre àmbit de l’acord se centra en el projecte Barcelona “la Caixa”- Living Lab, una plataforma d’innovació ciutadana, que alhora es convertirà en un punt de trobada entre la societat civil i les institucions de recerca. al que ”la Caixa” hi destinarà 600.000 euros.

«Impulsar la recerca i la innovació es un dels objectius prioritaris de ”la Caixa”. Donant suport a aquesta la convocatòria reafirmem, una vegada més, el nostre compromís amb la ciència, el progrés i el benestar dels ciutadans. I, alhora, contribuïm a situar Barcelona com a hub de referència en investigació puntera», comenta Àngel Font.

El tinent d’alcalde Joan Subirats ha destacat “la voluntat de l’Ajuntament d’aconseguir que les polítiques públiques tinguin el millor fonament, i això és amb les evidències científiques dels projectes que presentem avui”. Subirats ha assenyalat que Barcelona “ja és la seu de centres de recerca d’indubtable reconeixement i cal que aprofitem aquest capital científic i humà” i alhora ha celebrat que l’acord signat avui amb l’alcaldessa Ada Colau i el president del Govern central Pedro Sánchez sobre la capitalitat cultural de Barcelona inclogui una clara referència en matèria científica.

 

Els 7 projectes seleccionats a la primera convocatòria de recerca i innovació

 

 

En aquesta primera convocatòria que es va obrir l’any 20 s’hi van presentar 57 projectes de recerca amb una perspectiva local i metropolitana, a càrrec de diversos centres d’investigació, hospitals, universitats i entitats. Un cop valorats per un comitè d’experts, se n’han seleccionat set, quatre dins àmbit de l’envelliment i qualitat de vida, i tres dins del de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient.

Els projectes escollits estan liderats per un centre de recerca en col·laboració amb tres o més entitats, formant un total de 21 entitats participants. La durada de la recerca serà de 18 mesos.

 

De l’àmbit de l’envelliment i la qualitat de vida:

– MicroBioMap: Coneixent el microbioma urbà per millorar la qualitat de vida
Microbiomap analitza l’ecosistema dels microorganismes de Barcelona per tal d’entendre el seu impacte ambiental i dissenyar estratègies que millorin la salut de la ciutadania. Un projecte liderat per l’Institut de Biologia Evolutiva.

– AiguaBCN: El primer mapa de BCN sobre la qualitat de l’aigua de l’aixeta
El projecte Aigua BCN construirà un mapa amb les concentracions de contaminants emergents presents a l’aigua de consum de Barcelona i estudiarà els efectes que poden tenir les substàncies analitzades per a la salut. Un projecte liderat per ISGlobal – Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per ”la Caixa”.

– +ÀGIL: El programa per envellir en positiu
+ÀGIL aconsegueix reduir o revertir la fragilitat de la gent gran a partir d’un programa innovador i interdisciplinari basat en l’adaptació de recursos ja desenvolupats a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Projecte liderat per VHIR – Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca.

– MosquitoAlertBCN: Smart control de mosquits transmissors de malalties
MosquitoAlertBCN és un projecte de ciència ciutadana que incorpora eines tecnològiques de forma intel·ligent per al seguiment de mosquits urbans i la prevenció de malalties infeccioses potencialment perilloses. Projecte liderat per CREAF- Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals.

 

De l’àmbit de la mobilitat i el respecte i la protecció del medi ambient:

– NewMob: Cap a nova una mobilitat urbana sostenible i saludable
NewMob analitza l’impacte dels nous mitjans de transport elèctrics i compartits sobre l’entorn social i mediambiental de la ciutat de Barcelona, així com en la salut de la seva ciutadania. Projecte liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona.

– Hy-BCN: Energies renovables sota demanda: on i quan vulguis
HyBCN desenvolupa un sistema integrat que converteix l’aigua en hidrogen verd, l’emmagatzema i en produeix energia renovable per al seu ús sota demanda. Projecte liderat per IREC – Fundació Institut de Recerca en Energia de Catalunya.

– Patí Científic: Una flota ciutadana per preservar la salut de les aigües
El projecte Patí Científic proposa monitoritzar les aigües costaneres de Barcelona durant tot l’any i visibilitzar els resultats en obert, tot implicant a la ciutadania aficionada al patí català. Projecte liderat per CSIC – Institut Ciències del Mar,

* Més informació dels projectes en el document adjunt

 

Divulgació oberta dels resultats

A la meitat del termini d’execució dels projectes, al cap de nou mesos de l’adjudicació, els projectes seleccionats tindran l’obligació de fer una auditoria econòmica intermèdia i un informe de seguiment que contingui la relació d’activitats desenvolupades i el compliment dels objectius proposats. Al final del termini, al cap de divuit mesos, els adjudicataris hauran de presentar un informe científic-tècnic final que haurà d’assenyalar els resultats aconseguits i l’impacte potencial de la ciutat.

 

 

De manera complementària a l’informe, els resultats de cada projecte també es difondran amb un article de divulgació que serà publicat de manera accessible i en obert al web municipal, a més de divulgar la recerca en els canals habituals de l’àmbit científic i la participació en activitats de divulgació ciutadana. Els resultats i les evidències científiques que sorgeixin arran d’aquests projectes serviran, doncs, per orientar i motivar de forma transparent les polítiques públiques que es duguin a la pràctica en el futur sobre aspectes d’aquests àmbits concrets.

En aquest sentit, els resultats seran accessibles pel global de la ciutadania, en base als criteris d’open science, tal com estableix la normativa europea sobre recerca finançada amb inversió pública. Això permetrà intensificar les sinergies entre la comunitat científica a escala local i internacional, una interrelació potenciada pels requisits de la convocatòria d’incloure la col·laboració d’un mínim de tres institucions.

Tots els projectes presentats estan liderats per una institució de recerca, en col·laboració amb d’altres, a més d’entitats del tercer sector o petites empreses (de menys de 50 treballadors). La inclusió d’una entitat del tercer sector ha estat avaluat de manera especial.

Paraules clau

innovació/ pla barcelona ciència/ recerca/