L’Ajuntament, la UB i la UAB se sumen al Manifest per a periodistes promogut per l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T : Servei de Premsa

L’Ajuntament, la UB i la UAB se sumen al Manifest per a periodistes promogut per l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T

08/02/2020

El Manifest reflexiona sobra la forma que tenen els mitjans de comunicació d’abordar els sinistres de trànsit i vol promoure un abordatge de la informació més curós i respectuós amb les víctimes i els seus familiars

La regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, la gerent de l’Àrea de Prevenció i Seguretat, Maite Casado, el degà de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, Miquel Térmens, i el vicelegà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Fernando Morales, s’han adherit al manifest per a periodistes elaborat per l’Associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T. A l’acte de signatura també ja assistit la directora de P(A)T, Yolanda Doménech.

Link per descarregar el Manifest per a periodistes

Els signants es comprometen, dins de l’àmbit de les seves competències, a:
– Incorporar com a marc de treball per a accions de comunicació el Manifest per a periodistes P(A)T-FEVR.
– Fomentar la difusió del manifest.
– Participar en la taula de treball per definir bones pràctiques en comunicació de sinistres de trànsit.
– Dur a terme mesures que puguin incrementar la difusió d’accions de prevenció i conscienciació en relació amb els sinistres de trànsit.

El manifest, pretén reflexionar sobre la manera de presentar les notícies relacionades amb els sinistres de trànsit i les seves conseqüències, tenint en compte tant la situació de vulnerabilitat de les víctimes i els seus familiars, com la necessitat de conscienciar la societat d’aquest greu problema de salut pública.

D’altra banda, P(A)T se suma a la campanya internacional #CommitToAct, impulsada per l’Aliança Global d’ONG per a la Seguretat Viària, de la qual P(A)T és membre, amb l’objectiu d’aconseguir compromisos clars, significatius i específics per a la seguretat viària, instant les entitats signants a comprometre’s en la millora de la comunicació de les notícies sobre sinistres de trànsit.

 

Per la seva part, l’Ajuntament de Barcelona té el compromís explícit de reduir els sinistres i les víctimes per sinistres de trànsit.

En aquest sentit, el Pla local de seguretat viària estableix els objectius, indicadors, àmbits d’actuació i mesures per millorar la seguretat. Una de les mesures, dins de l’àmbit de comunicació, és dur a terme campanyes informatives i comunicatives en seguretat viària. El projecte “Millorar les notícies sobre sinistres de trànsit” s’encabeix com una acció més en aquest àmbit.

Així, ambdues institucions han decidit engegar la creació d’un espai de debat on representants d’entitats professionals, com són la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona i la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, futurs professionals de la comunicació i l’Administració, juntament amb P(A)T, puguin construir plegats propostes de noves actuacions orientades a la millora de la comunicació dels sinistres de trànsit a fi d’incrementar la conscienciació i la prevenció dels sinistres de trànsit.

 

El paper dels mitjans de comunicació en tractar aquest tema és vital, ja que aquestes notícies no poden ni deuen ser minimitzades pels mitjans, ni tampoc reduir-se a un “breu” en situacions puntuals. La realitat es pot explicar de diferents maneres i ajudar la percepció que tingui la societat sobre el tema en concret.

 

Enllaços relacionats

Manifest per a periodistes

ImatgesCompartiu aquest contingut