Ingressen a presó tres persones d’un clan familiar que n’explotaven una altra a qui havien portat des de Romania per practicar la mendicitat : Servei de Premsa

Ingressen a presó tres persones d’un clan familiar que n’explotaven una altra a qui havien portat des de Romania per practicar la mendicitat

12/02/2020

Els captadors obligaven la víctima a demanar almoina en llargues jornades de fins a divuit hores als Jardinets de Gràcia

El controlaven en tot moment i el feien estar en situació de penositat, fins al punt que a causa de la seva situació li van haver d’amputar quirúrgicament una cama

Obtenia entre 300 i 500 euros per dia que els seus explotadors utilitzaven per jugar-se’ls en un joc d’atzar molt popular a Romania conegut com a barbut i per adquirir propietats en aquest país

La Policia de la Generalitat-Mossos d’esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona conjuntament amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones (GTEP) de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van arrestar dos homes i una dona de nacionalitat romanesa, com a presumptes autors de pertinença a grup criminal i per tràfic d’éssers humans amb la finalitat de mendicitat.

La investigació es posa en marxa l’agost del 2018 després que els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona detectessin un possible cas d’explotació per a la mendicitat d’un home que demanava almoina al barri de Gràcia de Barcelona i que no disposava de recursos, ni socials ni econòmics.

El perfil d’aquest home tenia els elements necessaris per a que els seus explotadors el triessin com a víctima l’any 2016: tenia una edat avançada, no disposava de feina ni recursos a Romania, vivia en una casa que requeria d’una urgent rehabilitació, no disposava de cap formació amb qualificació professional i a Barcelona no hi tenia cap familiar o conegut amb qui pogués tenir algun vincle. En aquest context de necessitat el van convèncer per venir a Barcelona amb la promesa podria millorar la seva precària situació i que tindria la possibilitat de tenir una feina i guanyar diners.

Un cop ja el tenien a la ciutat la víctima va veure com tot era mentida: no hi havia cap feina ni possibilitat de millorar les seves condicions de vida, com li havien assegurat. Els seus captadors li van retirar la documentació personal i el van ubicar a la part dels jardinets de Gràcia. L’obligaven a dormir al carrer i el tenien controlat en tot moment. La situació de penositat era absoluta com ho demostra el fet que el forçaven a demanar almoina en jornades de fins a divuit hores, en molts casos sense proporcionar-li aliments ni beguda. L’acumulació d’hores al carrer en posicions sovint forçades li restaven mobilitat i en molts casos s’acabava fent les seves necessitats al damunt. Aquestes llargues jornades al carrer li generaven entre 300 i 500 euros diaris als explotadors.

Aquesta situació de precarietat dilatada en el temps va comportar que haguessin d’intervenir quirúrgicament aquest home i li haguessin d’amputar la cama esquerra, com a conseqüència de la seva activitat al carrer.

Del cas se’n van fer càrrec la DIC de la Regió Policia Metropolitana de Barcelona en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 5, que van poder identificar els responsables de la captació, el trasllat i l’explotació d’aquest home. Es tractava de tres individus de nacionalitat romanesa que formaven part d’un clan familiar i que operaven com a grup criminal. La investigació va posar de de relleu que els explotadors utilitzaven els diners que obtenia la víctima mentre pidolava per adquirir propietats a Romania i per jugar davant d’un bar de Barcelona a un joc anomenat barbut, molt popular a Romania.

Pel que fa a la localització dels explotadors, des del jutjat es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit al seu país davant la possibilitat de ser detinguts pels fets investigats. Mesos més tard i gràcies a la col·laboració amb les autoritats de Romania, els dos individus van ser detinguts i extradits a l’Estat espanyol. La jutgessa va decretar el seu ingrés a presó, juntament amb el tercer membre del grup que va ser detingut a Barcelona en data 19 de gener de 2020 per agents del Grup de Tràfic i Explotació de Persones (GTEP) de la Guàrdia Urbana de Barcelona.Compartiu aquest contingut