Neix una cria de girafa al Zoo de Barcelona : Servei de Premsa

Neix una cria de girafa al Zoo de Barcelona

16/02/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La girafa Thembi va néixer el passat 10 de febrer i és filla de la Nuru, totes dues es troben en perfecte estat i sumen una girafa més de la subespècie Rothschild

Aquest nou naixement reafirma el compromís del Zoo de Barcelona per la conservació i preservació de la biodiversitat i de les espècies vulnerables o en perill d’extinció

El passat 10 de febrer el Zoo de Barcelona va donar la benvinguda a una cria de girafa de la subespècie Rothschild (Giraffa camelopardalis rothschildi) filla de la Nuru, qui té 10 anys i va arribar al Zoo l’any 2011 procedent del Zoo d’Emmem. Aquest naixement ha estat possible gràcies a la qualitat de les instal·lacions de les girafes i l’expertesa dels professionals del zoo en aquesta espècie, condicions que garanteixen el seu benestar. També reforça el treball en xarxa que realitza el Zoo de Barcelona amb la resta de parcs zoològics per la conservació i preservació de la biodiversitat i els ecosistemes.

La petita girafa, acompanyada de la seva mare, encarà romandrà uns dies als dormitoris de la instal·lació de les girafes abans d’ajuntar-se amb la resta del grup. D’aquesta manera, l’equip de cuidadores i cuidadors poden atendre amb més cura les necessitats de totes dues. No obstant això, l’actual instal·lació de les girafes va permetre que els visitants poguessin gaudir del part del cadell, sense que cap de les dues es sentissin molestes ni amenaçades.

 

 

La gestació de les girafes dura de 450 a 468 dies i pareixen, per norma general, una sola cria que ja mesura quasi dos metres d’alçada en néixer. A diferència del que succeeix en la majoria dels mamífers, la mare dóna a llum dreta i fins i tot mentre camina. Durant les dues primeres setmanes passen la major part del temps ajagudes, protegides per la mare. Mentre que les girafes adultes són massa grans per ser atacades per la majoria dels depredadors, les més joves poden ser presa de lleons, lleopards, hienes i licaons.

El Zoo participa en el Programa Europeu de Conservació (EEP) de girafes a qui la IUCN (Unió Internacional per la Conservació de la Natura) considera com a espècie amenaçada. Antigament la girafa s’estenia per gran part d’Àfrica, però la progressiva desertització del seu hàbitat degut a les activitats humanes, com la desforestació; l’expansió de la ramaderia, agricultura i explotacions mineres; el canvi climàtic; la caça furtiva i les conseqüències dels conflictes geopolítics que afecten part del continent africà han restringit molt la seva àrea de distribució i en resten grans poblacions tan sols dins dels parcs nacionals i altres àrees protegides.

La circumstància d’aquestes poblacions i la pressió antròpica que pateixen aquestes girafes fa imprescindible l’existència d’aquesta espècie en parcs zoològics amb l’objectiu de crear un reservori de més de 500 individus per a possibles reintroduccions quan les condicions dels seus hàbitats naturals ho facin viable.

En aquest context, des de la Fundació Barcelona Zoo s’està estudiant un projecte de col·laboració amb les autoritats del Níger per a la conservació in situ de la subespècie de girafa peralta, la més emblemàtica del Sahel, i així poder assegurar la viabilitat de la seva reduïda població.

Aquest fet és un bon exemple del nou pla estratègic del Zoo aprovat per l’Ajuntament de Barcelona, el qual defineix diferents hàbitats pels quals el Zoo aposta de manera decisiva. Un d’aquest hàbitat és el del Sahel, que es troba en greu perill pel canvi climàtic i que resulta clau per a frenar l’avanç del desert cap al sud, on hi predominen les sabanes i les selves.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha celebrat el naixement de la girafa com un pas més del Zoo de Barcelona per seguir avançant en la conservació de la Natura. “Treballar per les espècies amenaçades o amb disminució d’individus és fonamental per aturar la pèrdua de biodiversitat del Planeta” ha declarat.

El Nou Model del Zoo de Barcelona és que esdevingui un centre de referència de primer ordre en la conservació i preservació de la biodiversitat i en la cura del benestar dels animals. Per aquesta raó, el Zoo mostra un ferm compromís per preservar la biodiversitat d’arreu del món, amb projectes de suport i conservació in situ i ex situ; sempre apostant pel treball a la natura, en els hàbitats i per els hàbitats de les espècies, atès que la causa principal de la seva desaparició és la destrucció dels ecosistemes.

 

Enllaç relacionat

Vídeo

Vídeos en brut





Paraules clau

girafa/ zoo/