La prova pilot amb plataformes mòbils de recollida selectiva s’amplia al Bon Pastor : Servei de Premsa

La prova pilot amb plataformes mòbils de recollida selectiva s’amplia al Bon Pastor

19/02/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La segona fase de la prova pilot incorpora quatre noves ubicacions de les plataformes mòbils en horari de matí, de 6 a 11 hores, una millora introduïda amb les aportacions dels veïns i les veïnes

Els usuaris potencials passen dels vora 3.000 fins al 6.000, que disposaran de quatre punts de recollida en horari de matí i quatre més en horari de tarda

Després de nou mesos de funcionament augmenta entre un 30 i un 40% la recollida selectiva de cartró i paper, vidre i envasos i es redueix el nombre de bosses d’escombraries llençades a les papereres

Aquest mes de febrer s’ha ampliat la prova pilot que es fa al barri del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, per fer la recollida selectiva de residus amb plataformes mòbils. En total s’han introduït quatre noves ubicacions en torn de matí de 6 a 11 hores i d’aquesta manera es passa dels 2.967 usuaris potencials fins als 5.853. Aquesta és una de les modificacions que s’ha tancat gràcies a les aportacions dels veïns i les veïnes després de la primera fase de la prova pilot.

Per tant, els veïns i veïnes de la zona del Bon Pastor que delimiten els carrers de Foc Follet, Enric Sanchis, Sant Adrià i Formiga, tenen quatre punts amb plataformes mòbils per a la recollida selectiva en horari de matí de 6 a 11 hores i quatre més en horari de tarda de 18 a 23 hores, que substitueixen els contenidors convencionals de recollida domiciliària.

La primera fase de la prova pilot es va iniciar el 8 d’abril de 2019 i ha permès constatar que la recollida selectiva creix en nombres absoluts. Així la recollida selectiva de paper, vidre i envasos ha augmentat entre el 30 i el 40 %.

Pel que fa a la fracció orgànica, la millora ha estat notable pel que fa a la qualitat de les escombraries recollides, amb menys barreja de residus. Així doncs, els impropis a la fracció orgànica han passat del 16,6% fins a situar-se entre el 6,7% i el 9% durant la primera fase de la prova pilot.

Amb la posada en marxa de les plataformes mòbils també s’ha introduït un nou disseny de papereres amb unes boques calibrades per impedir que s’hi llencin elements grans a dins. Abans de la introducció de les plataformes mòbils, els equips de neteja detectaven una mitjana de 350 bosses d’escombraries a les papereres cada setmana. Amb aquestes papereres noves, el nombre total és de 170 bosses setmanals, un descens del 52%.

D’altra banda, la recollida selectiva amb plataformes mòbils també permet, d’una banda, més espai públic per al veïnat perquè les plataformes es retiren cada dia, i de l’altra, permeten reduir el soroll perquè les plataformes es posen i es retiren amb vehicles elèctrics.

L’Ajuntament de Barcelona treballa en la introducció de nous sistemes que permetin treballar la millora dels percentatges de recollida selectiva. Actualment la recollida selectiva a la ciutat se situa al 38,8% i l’objectiu és arribar fins al 60% per complir amb l’exigència tant de la Unió Europea com del Pla de Gestió de Residus de Catalunya.

 

Campanya informativa al veïnat

Des de la posada en marxa de l’ampliació de la zona amb plataformes mòbils per a la recollida selectiva s’ha instal·lat un punt informatiu a la seu de la Biblioteca del Bon Pastor, que romandrà obert fins al pròxim 8 d’abril, de dilluns a divendres de 16 a 20 hores i els dissabtes d’11 a 14 hores.

A més, un equip d’informadors i informadores han visitat tots els domicilis per informar i lliurar el material necessari per reciclar entre el 13 de gener i el 7 de febrer. En total s’han repartit 1.286 unitats de guies informatives i imant de nevera, 371 paquets de bosses compostables per a la fracció orgànica i 253 cubells airejats per als domicilis que passen a formar part de la zona amb plataformes mòbils.





Paraules clau

neteja/ recollida selectiva/ residus/