L’Ajuntament defensa l’actuació dels equips d’intervenció en desnonaments i continuarà actuant per evitar que famílies vulnerables perdin l’habitatge : Servei de Premsa

A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

L’Ajuntament defensa l’actuació dels equips d’intervenció en desnonaments i continuarà actuant per evitar que famílies vulnerables perdin l’habitatge

26/02/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

La unitat creada l’any 2015 per oferir un servei pioner a l’Estat espanyol ha acompanyat a llarg de tots aquests anys més de 10.000 unitats de convivència que es trobaven en risc de pèrdua del seu habitatge

L’Ajuntament reclama canvis legislatius com la regulació dels preus dels lloguers, que permetin protegir amb més eines les famílies més vulnerables, i que evitin que s’arribi a situacions de desnonaments

L’Ajuntament de Barcelona s’ha dirigit a través d’una carta signada per l’alcaldessa, Ada Colau, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per defensar l’actuació que porten a terme els equips d’intervenció en situacions de desnonament, en resposta al requeriment realitzat pel l’organisme judicial fa unes setmanes en el qual posava en qüestió la tasta que realitzen aquests equips.

L’Ajuntament no només defensa el servei que realitzen aquestes unitats sinó que anuncia al TSJC que continuarà treballant de la mateixa manera, ja que aquest servei, creat l’any 2015 i pioner a l’Estat, fa una important i necessària tasca d’acompanyament unitats de convivència que es troben en una situació molt vulnerable, buscant solucions a través de la mediació amb les propietats.

Així ho ha explicat avui la regidora d’Habitatge i Rehabilitació Lucía Martín, que ha manifestat que: “Ens sembla un absolut despropòsit i un sense sentit que es qüestioni un servei d’aquest tipus i no es digui res de les pràctiques il·legítimes que vulneren la legislació i atempten contra els drets humans i deixen indefenses les famílies davant desnonaments”. La regidora ha insistit: “Per què no es qüestionen els dispositius policials totalment desproporcionats i inadequats que s’envien per desnonar famílies vulnerables?”

El Servei d’Intervenció en la Pèrdua de l’Habitatge i les Ocupacions (SIPHO) és una unitat formada per 18 professionals que es dediquen exclusivament a la prevenció i mediació en processos de desnonament de persones en situació de vulnerabilitat. La seva actuació no es limita a l’acompanyament durant els llançaments judicials, el seu treball té un llarg recorregut previ a aquest moment, treball que se centra el la recerca de solucions per a les famílies, i que es basa en la mediació amb la propietat per trobar la sortida que pugui evitar la pèrdua de l’habitatge a les famílies. En aquest recorregut s’activen una gran diversitat de recursos municipals per oferir una atenció integral, i per arribar a la solució més adient: ajuts econòmics per al pagament del lloguer, o l’oferiment a la propietat de la cessió dels seu habitatge a la Borsa de Lloguer de Barcelona que inclou l’accés a ajudes per cobrir deutes pendents de fins a 6.000 € i ajudes a fons perdut per fer obres de rehabilitació a l’habitatge de fins a 20.000 €.

Al llarg d’aquests anys, el servei d’intervenció ha acompanyat amb processos de mediació i de recerca de solucions per evitar els desnonaments, a més de 10.000 unitats familiars. L’any 2019, aquesta unitat va atendre al voltant de 6.400 persones, entre les quals el 30% eren menors d’edat. “Estem parlant de famílies vulnerables, de persones grans, de menors d’edat, de gent amb dificultat afegida, és un total contrasentit que el que es qüestioni sigui l’acompanyament a aquestes persones”, ha insistit.

L’Ajuntament de Barcelona ha sol·licitat en diverses ocasions la revisió del protocol signat l’any 2013 entre el mateix Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’I·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), i l’I·lustre Col·legi de Procuradors del Tribunals de Barcelona per col·laborar institucionalment per tal de fer més àgil l’accés de la ciutadania afectada per processos de desnonament al catàleg de serveis socials, i a les possibilitats d’acció per evitar riscos i també per proporcionar garanties a la comissió judicial en la seva tasca. L’Ajuntament ha reclamat durant anys la necessitat que els serveis municipals coneguin i actuïn per avançat en qualsevol cas de desnonament que es doni a la ciutat, reclamació que no ha estat admesa.

A més a més, darrerament els tribunals estan vulnerant compromisos internacionals en matèria de drets humans amb dues males praxis: els desnonaments amb data oberta – han passat de vuit durant tot el 2017 a 55 durant 2018 que han afectat a 193 persones i 82 menors d’edat – i l’excessiu desplegament d’Unitats d’Antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

Per aquests motius, l’Ajuntament reclama canvis legislatius com la regulació dels preus dels lloguers, que permetin protegir amb més eines les famílies més vulnerables, i que evitin que s’arribi a situacions de desnonaments, i assegura que continuarà exprimint totes les eines al al seu abast – ampliació del parc públic, creació d’allotjaments temporals com els APROPs, ajudes al pagament del lloguer, captació d’habitatges privats cap al lloguer assequible – per evitar els desnonaments.

La regidora Lucía Martín també s’ha referit a les actuacions que està duent a terme l’Ajuntament en relació amb el nou Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Segons ha explicat, “tenim detectats uns 1.000 casos en els quals creiem que entitats financeres i fons d’inversió han de complir la nova legislació, i per això estem enviant cartes per advertir aquestes entitats que estan obligades a oferir lloguer social a les famílies llogateres, ho fem preventivament”.

 

Enllaç relacionatCompartiu aquest contingut

Paraules clau
desnonaments/ habitatge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina