Barcelona i Lisboa comparteixen experiències en pressupostos participatius : Servei de Premsa

Barcelona i Lisboa comparteixen experiències en pressupostos participatius

03/03/2020

El regidor de Participació, Marc Serra, s’ha reunit amb membres de l’equip de participació de Lisboa, per compartir experiències sobre projectes executats amb pressupostos participatius

 

Les ciutats de Barcelona i Lisboa han compartit experiències al voltant del procés de pressupostos participatius. L’Ajuntament de Lisboa fa 12 anys que fa pressupostos participatius i Barcelona enguany està desenvolupant els primers pressupostos participatius de la ciutat.

Els equips de les regidories de participació de totes dues ciutats han pogut avaluar i debatre sobre el procés i engranatge necessari per al desenvolupament d’aquesta forma de participació ciutadana i a més han visitat alguns projectes executats amb aquesta metodologia.

Entre aquests projectes que s’han visitat un solar on es va revertir la construcció d’un aparcament i s’hi està realitzant l’obra d’una zona verda i jardí, un camp esportiu sense ús que s’ha condicionat com a camp de rugbi de l’equip del barri que actualment cedeix part dels espais a activitats comunitàries com suport a l’estudi o pilates i una boutique de cultura, projecte comunitari d’èxit a la ciutat que incorpora un Casa de les arts, una llibreria solidària, una incubadora de projectes culturals i un projecte d’intercanvi de llibres a les farmàcies del Districte de Carnide.

Precisament aquests eixos de treball són compartits per totes dues ciutats. A Barcelona, després del primer mes de l’inici del procés dels pressupostos participatius, s’han presentat prop de 750 projectes d’inversió, una gran part relacionats amb el dret a la ciutat, és a dir, urbanitzacions i millora d’espais públics, instal·lacions, equipaments de barri, millora de zones d’estada, etc. i també relacionats amb qüestions sobre l’emergència climàtica.

El 3 de febrer Barcelona va obrir el procés de presentació de projectes dels seus primers pressupostos participatius, amb els quals es decidirà el 5% de les inversions ordinàries als Districtes. Seran un total de 75 milions d’euros per tirar endavant els projectes que la ciutadania prioritzi al seu barri o districte.

El regidor Marc Serra també s’ha reunit avui amb la regidora d’Habitatge i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Lisboa, Paula Marques, per conèixer el projecte BIP/ZIP, similar al Pla de Barris de Barcelona, i d’altres experiències d’abordatge des de l’acció comunitària de les necessitats dels barris de la ciutat.Compartiu aquest contingut