L’alcaldessa destaca l’exercici de civisme i responsabilitat col•lectiva de la ciutadania : Servei de Premsa

L’alcaldessa destaca l’exercici de civisme i responsabilitat col•lectiva de la ciutadania

17/03/2020

Ada Colau ha agraït la “capacitat d’adaptació exemplar” de la gent davant la crisi sanitària de la COVID-19 i les iniciatives comunitàries i de suport mutu que estan sorgint aquests dies

El consistori aprova un decret que preveu que les empreses que treballen per l’Ajuntament tindran garantit la contractació pública si no acomiaden cap treballador, i que assegura el pagament del salari a tots els treballadors municipals

Colau afirma que el paquet de mesures socials i econòmiques de l’Estat per donar resposta a la crisi van “pel bon camí”, però reclama mesures que donin cobertura al pagament de lloguers i un pla de xoc per al sector cultural

Els serveis municipals essencials continuen funcionant correctament, prioritzant l’atenció a les persones vulnerables

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït aquest dimarts l’exercici de civisme i responsabilitat col·lectiva de la ciutadania i els treballadors dels serveis públics davant la crisi sanitària de la COVID-19. “Estem fent el que hem de fer, que és quedar-nos a casa”, ha dit en compareixença pública, i ha ressaltat la “capacitat d’adaptació exemplar” de la gent. “Cal seguir aquest camí”, ha afirmat l’alcaldessa, i ha agraït les iniciatives comunitàries i de suport mutu que estan sorgint aquests dies.

Aquest esforç, ha dit, perjudica especialment les persones més vulnerables, els treballadors en situació de precarietat, els autònoms i les pimes i les dones. En aquest sentit, l’Ajuntament va presentar ahir un seguit de mesures socials i econòmiques per donar suport a aquests col•lectius. I avui s’ha signat un decret pel qual totes les empreses que treballen pel consistori tindran garantida la contractació pública, es presti o no el servei contractat, sempre que no acomiadin cap treballador o que qualsevol reestructuració de plantilla sigui acordada amb totes les parts implicades. El decret també garanteix el pagament del salari a tots els treballadors municipals.

En aquest mateix àmbit, Colau ha celebrat l’anunci de l’Estat del paquet d’iniciatives per revertir la crisi econòmica derivada de la sanitària. “Avui, l’Estat ha fet un esforç de lideratge important i ha marcat el camí de la resposta a aquesta crisi pensant en la gent més vulnerable. Una resposta contrària a la que es va donar a la crisi del 2008”, ha argumentat. “Anem pel bon camí”, ha remarcat, en referència a que les mesures prioritzen els col•lectius amb més necessitats com les persones sense llar, les dependents i les dones víctimes de violència masclista.

No obstant, l’alcaldessa ha reclamat a l’Estat que acompanyi la moratòria dels pagaments d’hipoteques amb mesures que donin cobertura al pagament dels lloguers. I també un pla de xoc amb ajudes als autònoms i petites i mitjanes empreses del sector cultural.

D’altra banda, el Govern municipal ha traslladat avui a la Generalitat la urgència de posar a disposició pública els recursos de les entitats i equipaments de la sanitat privada per tal que el Servei d’Atenció a Domiciliària disposi de tot el material necessari per fer la seva feina amb garanties, com ara mascaretes i tests de la COVID-19. Aquesta petició, ha explicat Colau, es materialitzarà amb una propera instrucció de la Generalitat.

 

Serveis municipals essencials

Posteriorment a la compareixença de l’alcaldessa, el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, han fet balanç del funcionament dels serveis municipals essencials, que segueixen funcionant correctament i prioritzat l’atenció a les persones més vulnerables.

La Guàrdia Urbana -amb 1.700 agents- i els bombers -amb 100 efectius- han seguit actius per poder atendre qualsevol emergència a la ciutat. En total, des de l’inici de l’estat d’alarma s’han fet 303 denúncies i 2.684 avisos a persones per incompliment dels preceptes del decret de l’estat d’alarma, i 27 inspeccions i 398 avisos a locals oberts sense autorització. I a la via pública s’ha aturat de manera generalitzada l’activitat del conjunt d’obres i intervencions públiques i privades que s’estaven duent a terme fins ara, a excepció de les necessàries pel bon funcionament dels serveis bàsics com l’aigua, el gas i l’electricitat.

Quant a la mobilitat, s’ha reduït en un 75% la demanda del transport públic, i avui s’han corregit les aglomeracions produïdes ahir en determinades franges horàries. Pel que fa al trànsit, als accessos ha caigut un 57%; a l’interior de la ciutat, un 58,1%, i a les rondes, un 50,8%. Aquesta davallada ha fet que l’accidentalitat baixi dràsticament: dels 100 accidents diaris que hi ha habitualment als només 7 d’avui. I la flexibilització de les zones de càrrega i descàrrega ha facilitat el funcionament correcte de la distribució d’aliments.

El Bicing continua tancat per qüestions de salut pública, en no poder garantir la higiene en l’ús de les bicicletes. Tot i això, els treballadors de serveis essencials sí que poden utilitzar amb normalitat les bicicletes pròpies per desplaçar-se al lloc de feina. A banda, l’Ajuntament ha recomanat a les empreses de bicisharing i motosharing que tanquin el servei si no poden complir els requisits de les autoritats sanitàries.

Pel que fa als serveis d’alimentació municipals, el consistori ha reforçat el conjunt de programes al voltant d’un 30%. És a dir, els 1.200 àpats a domicili són ara al voltant de 1.550; els àpats en companyia (que ja no es fan en companyia per motius sanitaris) han passat a ser uns 1.300; i les places als menjadors socials s’han reforçat igualment, en alguns casos amb serveis en carmanyola i han passat d’atendre unes 1.500 persones cada dia a fer-ho amb unes 1.950.

A dia d’avui, estan en funcionament els tres centres de primera acollida per a persones sense llar de la ciutat que, sumat a la resta d’equipaments i programes municipals i de les entitats socials permet seguir allotjant unes 2.100 persones cada nit. A banda, el dijous obrirà un nou equipament amb un centenar de places addicionals, i s’està treballant per condicionar altres espais a la ciutat.

La demanda de serveis al Servei d’Assistència Domiciliària (SAD) ha baixat un 10%. Això s’explica perquè hi ha persones que no treballen degut a l’estat d’alarma i han decidit cuidar familiars d’edat avançada o dependents. Des del Servei de Teleassistència Municipal, a més, s’està fent trucades d’acompanyament al total de 100.000 usuaris que té a dia d’avui, la majoria persones grans que viuen soles. A dia d’avui, ja s’ha trucat a la meitat.

També es manté l’atenció d’urgència per a casos de violència masclista i el seguiment a les dones allotjades a pisos municipals. I també segueixen a ple rendiment el Servei d’Atenció a les Persones Emigrants i Refugiades (SAIER), que ha efectuat avui 30 serveis d’emergència, i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.Compartiu aquest contingut