Comença el muntatge del dispositiu per atendre persones en situació de vulnerabilitat al recinte de Fira Barcelona : Servei de Premsa

Comença el muntatge del dispositiu per atendre persones en situació de vulnerabilitat al recinte de Fira Barcelona

22/03/2020

L’espai s’instal·la en un pavelló de 6.000 metres quadrats que permetrà allotjar fins a un miler de persones complint tots els protocols de seguretat dissenyats per les autoritats sanitàries i assegurant l’alimentació, seguretat i higiene de les persones. Inicialment s’hi instal·laran 150 llits

L’operatiu s’ha començat a muntar conjuntament amb la Unitat Militar d’Emergències (UME), Bombers de Barcelona i Creu Roja i serà gestionat per personal municipal en col·laboració amb Creu Roja i entitats socials de la ciutat

NOTA IMPORTANT PER A MITJANS: avui no serà possible l’accés de mitjans al recinte de Fira de Barcelona. Els mitjans de comunicació podran entrar-hi un cop s’enllesteixin els treballs de muntatge. Facilitarem el dia i hora de la visita a través del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona

Aquest diumenge s’inicia el muntatge del dispositiu per atendre persones en situació de vulnerabilitat al recinte de Fira de Barcelona en el marc de les mesures addicionals que es prenen per a la contenció de la COVID-19 i assegurar que totes les persones, especialment aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat, tinguin garantides les necessitats bàsiques.

L’equipament s’ha començat a condicionar al pavelló número 7 Victòria Eugènia del recinte de Fira de Barcelona. L’espai, facilitat per Fira de Barcelona, compta amb 6.000 metres quadrats en els quals es podran allotjar fins a un miler de persones, complint tots els protocols de seguretat dissenyats per les autoritats sanitàries i permetrà assegurar l’alimentació, la seguretat i la higiene de totes les persones que s’hi allotgin.

La Unitat Militar d’Emergència (UME), conjuntament amb l’Exèrcit de Terra, Creu Roja, la Guàrdia Urbana de Barcelona i Bombers de Barcelona, han iniciat el muntatge i el condicionament de l’espai, amb previsió d’instal·lar-hi els primers 150 llits, i un cop finalitzi, els equips tècnics municipals conjuntament amb la Creu Roja i en col·laboració amb altres entitats de l’àmbit social gestionaran l’espai dedicat a atendre persones en situació de vulnerabilitat, que es podrà anar ampliant en funció de les necessitats que vagin sorgint els propers dies. L’espai es posa en marxa en el marc del programa impulsat per la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern espanyol.

L’equipament per a persones en situació de vulnerabilitat ubicat a Fira de Barcelona és un espai dedicat al confinament i que garantirà l’atenció social de les persones. Es disposarà de zones de descans, dutxes i menjador amb totes les condicions de seguretat sanitària que requereix la situació actual. La gestió la farà Creu Roja i el personal de l’Ajuntament de Barcelona amb equips multidisciplinaris (educadors socials, psicòlegs, etc) que garantiran el bon funcionament de l’espai. També hi haurà coordinació amb el 061 en aquells casos en que sorgeixin necessitats de suport sanitari.

 

Altres dispositius a la ciutat de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb altres administracions i entitats també està desplegant dos dispositius addicionals més per poder atendre persones en situació de vulnerabilitat arran de la situació sorgida per la COVID-19. A més de l’espai a Fira de Barcelona:

• S’ha arribat a un acord amb un operador de la ciutat per llogar un total de 200 apartaments turístics actualment buits, per un període inicial de dos mesos. Aquests apartaments serviran per ampliar la capacitat d’allotjament dels serveis socials i perquè, per raons sanitàries, potser és possible que sigui necessari aïllar persones que actualment estan allotjades en altres dispositius. També es destinaran per a dones víctimes de violència masclista, famílies amb infants a càrrec que podrien quedar-sense llar en les properes setmanes, o bé persones sense llar que actualment estan en allotjades en diferents equipaments municipals.

• S’ha treballat també per disposar de tres nous equipaments més reduïts específicament destinats a persones sense llar.
– Un nou equipament municipal amb capacitat inicial per a 56 persones que va començar a funcionar divendres a l’antic institut Pere Calafell i que gestiona l’entitat Creu Roja.
– Un nou centre d’acollida de 30 places per poder fer l’aïllament de persones provinents de centres de primera acollida en cas que sigui necessari en col·laboració amb l’entitat Sant Joan de Déu.
– Un nou equipament de dutxes, bugaderia i menjador per poder seguir assumint amb el màxim de garanties l’augment de la pressió assistencial que s’ha treballat amb el Centre Assís.

Tots aquests dispositius addicionals se sumen als que Barcelona garanteix amb 2.200 places diàries per a persones sense llar, així com altres serveis bàsics essencials per a les persones en els dispositius d’alimentació, els Centres de Serveis Socials, el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) i el Servei Municipal de Teleassistència, entre d’altres.

 

Enllaços relacionats

Declaracions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (389 MB, MOV) – Català

Declaracions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (356 MB, MOV) – CastellàCompartiu aquest contingut