Barcelona posa en marxa “Estimat Diari”, una iniciativa perquè els infants de la ciutat expressin i comparteixin les seves emocions i experiències durant el confinament : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa “Estimat Diari”, una iniciativa perquè els infants de la ciutat expressin i comparteixin les seves emocions i experiències durant el confinament

30/03/2020

El web barcelona vol ser una construcció col·lectiva d’un diari de ciutat que reculli les creacions i reflexions en format text, dibuixos o imatges que els infants facin a partir de les experiències del confinament

El punt de sortida ha estat la invitació de l’alcaldessa a través de les xarxes socials per animar els infants a compartir com estan, com viuen i què aprenen d’aquesta situació

Barcelona vol acompanyar i escoltar així els seus nens i nenes, i visibilitzar les seves vivències en un gran full en blanc de petits grans relats sobre diversos aspectes de les seves vides durant el temps d’estar tancats a casa

Com a espai d’expressió el web permet dibuixar i escriure directament i també publicar imatges de dibuixos, pintures, escrits o altres creacions fetes i fotografiades. A més a més, és un diari obert on poder compartir i veure què han fet altres infants de la ciutat

Un cop finalitzi el confinament, les creacions es treballaran com a material testimonial de memòria seran tractades i degudament catalogades per l’Arxiu Municipal de la Ciutat, i es mostrarà en els formats més adequats i a través de la gran diversitat de manifestacions culturals de la ciutat de Barcelona

Com a “Ciutat amiga de la infància” reconeguda per Unicef, Barcelona explicita el compromís municipal per continuar situant els drets dels infants com un dels eixos bàsics de les seves polítiques

L’Ajuntament de Barcelona posa avui en marxa el projecte Estimat diari: Barcelona des de casa amb ulls d’infants, una iniciativa que interpel·la els nens i nenes per construir col·lectivament un diari de la ciutat a partir de les  seves creacions (dibuixos, pintures, relats, contes, poemes, imatges…). El projecte es vehicula a través del web estimatdiari.barcelona, un espai d’expressió que permet dibuixar i escriure on line i també pujar imatges de les creacions amb l’objectiu de recollir els punts de vista dels infants durant la crisi provocada per la COVID-19.

El punt de partida ha estat la invitació de l’alcaldessa, Ada Colau, a tots els nens i nenes per construir col·lectivament aquest diari que serà a la vegada via de reflexió i expressió per als infants, i un document valuós per a la memòria col·lectiva del que haurà estat aquest període per a la ciutat.

L’Ajuntament posa així el focus en l’etapa vital de la infància, visibilitzant les seves experiències i creant una eina per conèixer i canalitzar les seves expressions, reflexions,  i els seus punts de vista en aquests temps difícils.

A Barcelona hi viuen 245.000 infants o adolescents i 380.000 persones adultes hi conviuen habitualment a casa. Això suposa que 4 de cada 10 veïns i veïnes de la ciutat viuen el confinament al costat o amb ulls d’infants. Com a “Ciutat amiga de la infància” reconeguda per Unicef, Barcelona ha explicitat el compromís municipal per continuar situant els drets dels infants com un dels eixos bàsics de les seves polítiques i reconèixer i afavorir la seva ciutadania activa.

Estimat Diari, com a eina interactiva, respon a la necessitat de poder compatibilitzar dos factors: l’expressió emocional individual amb la visualització col·lectiva d’aquestes emocions i reflexions. Són els infants usuaris els que omplen aquesta web, els que li donen sentit a través de la seva contribució en un diari de ciutat.

El món digital està demostrant ser el gran pilar comunicatiu en aquesta època de crisi on volem estar connectats més que mai per superar un confinament que ens aïlla. Amb aquest projecte, el consistori vol motivar les nenes i nens de Barcelona a reflexionar i expressar el que senten i també sentir-se part de tot l’univers d’infants que compartiran amb ells aquest gran full en blanc col·lectiu de creativitat i expressió de les experiències del confinament.

 

Funcionament del web estimatdiari.barcelona

Estimat Diari és una eina creativa que es concep com un gran full en blanc que permet 3 accions: dibuixar-hi i escriure-hi directament, i també penjar-hi una imatge que pot ser d’una creació artística o literària feta i fotografiada. Es tracta de compartir i recollir en aquest diari obert col·lectiu les expressions creatives, des de poemes, contes, històries, reflexions, fins a pintures, escultures, creacions visuals en imatges.

Com a espai d’expressió, el projecte incorpora un acompanyament i inclourà diferents preguntes que poden servir com a guia per a les seves reflexions sobre el que viuen, com estan i què aprenen de tot plegat. Per reflexionar i aprofundir en l’experiència, es proposaran diferents temes com a guia o suggeriment per a l’expressió dels infants al voltant d’aspectes del dia a dia, les emocions, com ens cuidem, els amics i amigues, el veïnat, el que aprenc, els avis i àvies, la mort i la malaltia, el carrer i el barri, o com veig el futur.

 

Requisits i criteris del web estimatdiari.barcelona

Al web estimatdiari.barcelona s’hi poden fer intervencions artístiques en directe i es poden publicar obres dels nens i nenes en format escriptura (paraules), dibuix, il·lustració i fotografia. No es publicaran imatges on es pugui identificar a alguna persona.

El principal requisit per a la participació és el respecte, i per tant, no es permeten insults, desqualificacions i consideracions no relacionades amb el tema. A banda, a les fotografies no s’han de poder identificar les persones que hi apareixen, ni tampoc s’inclouen dades personals més enllà del nom o el pseudònim. Són les mares, pares o tutors qui es registren per publicar  les creacions.

 

Compartir, arxivar i mostrar el diari de ciutat dels infants durant el confinament

Un cop finalitzat el diari col·lectiu del període de confinament,les creacions seran tractades i degudament catalogades per l’Arxiu Municipal de la Ciutat, amb el compromís de mantenir el seu caràcter públic com a part de la nostra memòria. En funció del material es plantejaran diversos formats per mostrar els testimonis, tant en l’espai públic com en actes i programacions culturals de la ciutat.

 

Iniciatives per l’acompanyament

El projecte Estimat Diari se suma a altres iniciatives posades en marxa pel consistori en els darrers dies des de l’espai web d’intercanvi d’iniciatives Barcelona des de casa i el reforç de lacompanyament i suport emocional vinculats als impactes negatius del confinament. Així, s’han posat a l’abast telèfons de suport emocional pel conjunt de la ciutadania i també específicament per a adolescents i joves amb el reforç dels serveis municipals Aquí T’Escoltem i Konsulta’m.

 

Enllaç relacionat: Vídeo

 

 

 Compartiu aquest contingut