L’Ajuntament de Barcelona demana l’inici immediat del pla de xoc per a les residències de gent gran : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona demana l’inici immediat del pla de xoc per a les residències de gent gran

08/04/2020

L’alcaldessa Ada Colau torna a oferir la “màxima lleialtat” i col·laboració del personal municipal perquè el trasllat de persones usuàries amb símptomes de Covid-19 es faci amb la màxima celeritat possible

L’Ajuntament i Open Arms acorden la col·laboració de l’organització humanitària en el trasllat de persones que viuen en residències de gent gran

El consistori també distribuirà 300 tauletes entre aquests equipaments per facilitar la comunicació entre les persones residents i les seves famílies

L’alcaldessa Ada Colau ha insistit aquest dimecres a demanar a la Generalitat l’inici avui mateix d’un pla de xoc per a les residències de gent gran. Aquest pla de xoc s’hauria de concretar en una “instrucció clara” per part del Govern perquè, com a administració pública competent en la matèria, autoritzi amb la màxima celeritat possible el trasllat d’aquelles persones usuàries amb símptomes de Covid-19 que es troben en alguna de les 15 residències actualment més afectades a la ciutat. L’alcaldessa ha xifrat en “com a mínim 100 persones al dia” el nombre de trasllats necessaris per revertir la situació actual, un “salt d’escala” que ha de permetre rebaixar la tensió als equipaments, evitar nous contagis entre les persones usuàries i afavorir el procediment d’acompanyament sanitari.

L’alcaldessa ha insistit també en tornar a oferir la “màxima lleialtat” i col·laboració a la Generalitat, tal com ha fet l’Ajuntament de Barcelona des del primer dia, per tal d’afavorir l’objectiu compartit de salvar quantes més vides millor entre les persones grans, que són precisament les més vulnerables davant del nou coronavirus. Ada Colau s’ha mostrat igualment conscient que es tracta d’un problema complex, tot i que ha recordat que a Barcelona ja hi ha disponibles més de 600 llits adequats i també quatre residències buides i desinfectades per poder efectuar els trasllats el més aviat possible.

Amb aquest objectiu d’ajudar en tot allò que sigui possible per superar l’actual crisi sanitària, l’Ajuntament de Barcelona i Open Arms han acordat la col·laboració de l’organització humanitària en el trasllat de persones que viuen en residències de gent gran. L’acord sorgeix després que el consistori hagi posat sobre la taula la urgència d’actuar en aquests equipaments d’avant de l’extensió de la Covid-19 i per l’oferiment previ d’Open Arms de posar-se a disposició de l’Ajuntament per col·laborar en qualsevol necessitat i emergència relacionada amb aquesta crisi sanitària.

L’acord implica que hi haurà cinc unitats formades cadascuna per dues persones voluntàries de l’organització de salvament marítim Opem Arms que col·laboraran en el trasllat de persones grans que viuen en residències geriàtriques. Aquest acord se suma a la col·laboració d’altres organitzacions humanitàries com Metge sense Fronteres, que han participat en el projecte de Pavellos Salut i altres dispositius vinculats a l’emergència sanitària.

Aquesta actuació, que es farà d’acord amb el dispositiu que coordini la Generalitat com a administració competent en l’àmbit de les residències de gent gran, obre la porta a futures col·laboracions entre el consistori i l’organització d’ajuda humanitària. Així, les administracions compten amb el suport d’una entitat amb una llarga trajectòria i experiència acumulada en situacions de risc humanitari en el salvament de persones obligades a creuar la Mediterrània en condicions precàries i amb un greu risc per a la seva vida.

La col·laboració entre l’Ajuntament i Open Arms va néixer el 2018 amb un conveni per ajudar l’entitat en la seva tasca de salvament marítim, un conveni que es va renovar a principis del 2019 dins de l’estratègia de Barcelona com a ciutat refugi, en un moment en què el vaixell d’Open Arms romania bloquejat al Port de Barcelona.

 

Distribució de tauletes

A més a més, també pel que fa a l’àmbit de les residències geriàtriques, l’Ajuntament de Barcelona ha començat avui a distribuir 300 tauletes electròniques entre aquests equipaments per tal de facilitar que les persones usuàries puguin comunicar-se amb les seves famílies i amics durant el període de confinament. La distribució es completarà al llarg d’aquesta setmana.

La iniciativa s’ha pres d’acord amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, davant la constatació que l’aïllament fa que molts dels usuaris i usuàries de les residències no puguin veure’s ni parlar amb la seva família, i també com una eina per donar suport al personal sociosanitari que hi treballa.

Els dispositius formen part del Servei VinclesBCN d’acompanyament a persones grans en situació de soledat i estaven preparats per a les futures incorporacions. Un cop se superi la crisi actual, les tauletes es podran reutilitzar per a les futures persones usuàries de VinclesBCN.

Per fer-ho possible, durant els darrers dies s’han instal·lat als dispositius una targeta de telèfon per poder utilitzar l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp, quelcom que també permetrà fer videotrucades. La distribució d’aquests dispositius es farà igualment d’acord amb els criteris fixats pel Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:Compartiu aquest contingut