L’Ajuntament farà enquestes setmanals a la ciutadania sobre la incidència de la COVID-19 : Servei de Premsa

L’Ajuntament farà enquestes setmanals a la ciutadania sobre la incidència de la COVID-19

20/04/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les enquestes recolliran l’impacte en els àmbits de la salut, la feina, la situació de confinament i la percepció de la crisi i la gestió que en fan les institucions de govern. La primera enquesta ha tingut lloc entre el 6 i el 16 d’abril.

Un 53,3% de les persones laboralment actives pensen que la crisi repercutirà negativament en la seva feina

Pel que fa a la vivència del confinament, una lleugera majoria diuen que el porten bé. Així, és una situació dura o molt dura per al 44,2% de les persones però poc o gens per al 55,3%

Un 58% de les persones enquestades creu que la gestió de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta crisi és bona o molt bona i un 56% també valora positivament la gestió de la Generalitat. Respecte a la gestió del Govern espanyol, la valoració positiva és del 39,9%

L’Oficina Municipal de Dades posa en marxa un web sobre l’evolució a la ciutat de diferents aspectes relacionats amb l’impacte de la COVID-19 amb indicadors diaris de salut, econòmics, laborals, socials i mediambientals.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina Municipal de Dades, elaborarà una enquesta setmanal per seguir la incidència de la COVID-19 i la crisi que ha generat. El treball de camp de la primera enquesta va començar el passat 6 d’abril i recull l’impacte en 4 àmbits bàsics: salut, feina, situació de confinament i percepció de la crisi i de la gestió que en fan les institucions de govern.

L’univers és la població de Barcelona a partir de 16 anys i s’ha plantejat com un track de 150 enquestes (900 setmanals) per tal de tenir un seguiment constant i al dia dels indicadors. Els resultats que es presenten avui són dades recollides entre el 6 i el 16 d’abril, que sumen un total de 1.500 enquestes. En funció de l’evolució de la situació, el treball de camp s’allargarà fins a mitjans de maig.

Pel que fa a la salut, el 9,6% de les persones entrevistades afirmen que han tingut símptomes del coronavirus. Cal tenir en compte que és una apreciació subjectiva de la persona entrevistada ja que molt poques d’aquestes persones han estat diagnosticades mitjançant un test de la malaltia, i només una petita part ha anat a algun centre sanitari. Només l’11,1% de les persones que es manifesten simptomàtiques ha estat sotmesa a una prova de detecció, i menys d’un 40% ha anat a un centre sanitari. Finalment, el 6,1% ha estat ingressat en un hospital. La taxa de persones que diuen haver tingut símptomes relacionats amb el Covid 19 és més alta entre els adults que tenen entre 35 i 55 anys, i baixa entre els més joves i també entre els més grans.

Respecte a la feina, l’objectiu prioritari de l’enquesta és identificar les primeres conseqüències que aquesta crisi sanitària ja està tenint sobre l’ocupació dels barcelonins i les barcelonines. Entre les persones ocupades, al voltant del 30% (concretament el 31,8%) declara que treballa en serveis essencials.

Gairebé la meitat de les barcelonines i els barcelonins entrevistats són treballadors assalariats. D’aquests, un 5,3% diu que ha estat acomiadat com a conseqüència de la crisi sanitària, i un 26,6% que ha patit un expedient de regulació temporal d’ocupació. Resta un 68% que no ha patit cap modificació en la seva situació laboral; d’aquests, la majoria pot treballar, ja sigui des de casa seva o presencialment al seu lloc habitual de feina. Hi ha un 18,9% de persones que no han perdut el seu lloc de treball però a qui els és impossible treballar en aquests moments. D’altra banda, tres quartes parts de la gent que treballa ho fan des de casa, el 18,6% va presencialment al lloc de feina i la resta combina ambdues opcions.

Pel que fa a les perspectives laborals, el 53,3% de les persones laboralment actives pensen que aquesta crisi repercutirà negativament en la seva feina.

Sobre el confinament, un 14% es troben confinats sols, xifra que s’incrementa entre les persones grans: tres de cada deu persones de 65 i més anys es troben confinades soles. Pel que fa a la vivència del confinament, una lleugera majoria diuen que el porten bé. Així, és una situació dura o molt dura per al 44,2% dels entrevistats però poc o gens per al 55,3%, sense que hi hagi diferències significatives entre els qui estan confinats sols i els qui estan acompanyats. Les persones grans són les que més afirmen que no és una situació complicada (6 de cada 10). Cal tenir en compte que a mida que avança el treball de camp i s’acumulen dies de confinament, augmenta la vivència negativa.

En aquest context, la majoria de persones disposen de connexió a internet, mantenen bones relacions amb els veïns i veïnes i estan en contacte regular amb els familiars i amics amb qui no estan confinats. També, 7 de cada 10 fan exercici físic a casa.

L’enquesta quantifica també el percentatge de persones que es trobarien en situació de vulnerabilitat a partir de dues dades: bé perquè necessiten ajuda externa en la seva vida quotidiana i no la poden tenir en aquests moments, bé perquè no poden disposar de productes de primera necessitat. Hi hauria al voltant d’un 1% de la població barcelonina que es trobaria en alguna d’aquestes situacions. Concretament, un 2,0% no podria disposar de productes de neteja, medicaments, etc., un 1,1% no pot disposar de l’ajuda externa que necessita i un 0,6% no pot disposar de productes d’alimentació.

Pel que fa a la percepció de la situació, la gran majoria (86,1%) és mostra molt o bastant preocupada, una inquietud que també es va incrementant a mida que passen els dies. A banda de la cura de les persones malaltes, l’economia és el tema que preocupa més ara mateix (32,4% de les respostes), seguit de la preocupació per temes de salut que acumula més del 25% si sumem la necessitat de millorar la sanitat, de prevenir i curar la malaltia, etc.

La majoria de persones, un 58,1%, valora positivament la gestió de l’Ajuntament en aquesta crisi mentre que el 15 % la valora negativament. Respecte a la gestió que fa la Generalitat, un 56% la valora positivament i el 23,1 la valora negativament. En el cas del Govern espanyol, es mostren crítics el 43,7% enfront un 39,9% que té una opinió favorable d’aquesta gestió.

A mida que vagi avançant el treball de camp i es disposi de més casos, l’enquesta guanyarà en potencial analític i permetrà, per exemple, desagregar les dades per districtes per conèixer quins registren més persones que es consideren simptomàtiques, o analitzar quina tipologia de treballadors han patit més ERTOS o pèrdues de lloc de treball, o pateix més pel seu futur laboral.

 

L’Oficina Municipal de Dades crea un web amb els principals indicadors de l’impacte de la pandèmia a la ciutat

L’Oficina Municipal de Dades ha creat un web amb informació sobre l’abast i l’impacte de la pandèmia a Barcelona: https://dades.ajuntament.barcelona.cat/seguiment-covid19-bcn/

En aquest lloc web s’informa diàriament de l’evolució a la ciutat de diferents aspectes relacionats amb l’impacte de la COVID-19 sobre la salut de les persones, la societat, l’economia o la qualitat de l’aire. Està concebut com un instrument d’anàlisi de la situació que faciliti una visió global des de diferents àmbits de com era la ciutat, com és ara, i com s’anirà recuperant.

Aquesta mirada global sobre la ciutat es recolza en indicadors procedents de fonts molt diverses, alguns dels quals han estat dissenyats expressament pel seguiment dels diferents fenòmens de la situació actual, mentre que d’altres són recollits habitualment pel Departament d’Estadística i Difusió de Dades.

El lloc web s’estructura en diferents epígrafs que contenen indicadors i gràfics d’interès en l’actual període d’alerta sanitària. Els indicadors i gràfics s’actualitzen diàriament i ofereixen la darrera dada disponible. Es tracta d’un model el màxim real-time possible, construït amb eines big-data i un ús tecnològic intensiu amb software lliure, recolzat en la idea de que disposar de dades en temps real permet fer front a situacions tan inesperades com l’actual i prendre decisions amb el màxim de coneixement i celeritat.

Els epígrafs en què s’estructura la informació són els següents:

– Covid19: Inclou l’evolució dels casos de covid (persones diagnosticades amb PCR positiu), la seva distribució territorial per barris i l’impacte en el sistema sanitari (nombre de persones ingressades als hospitals i de professionals inhàbils).

– Defuncions: Conté informació sobre el nombre de persones que moren diàriament i els serveis realitzats als cementiris, a més de les defuncions observades i esperades.

– Dades meteorològiques i de qualitat de l’aire: Informació diària amb contaminants ambientals i acústics més dades meteorològiques de temperatura, precipitació i vent a la ciutat.

– Dades de mobilitat: Dades de demanda de transport públic i de mobilitat de vehicles.

– Economia: Inclou dades de preus dels aliments a l’engròs i de benzina, de mercat de treball (atur, contractació, afiliació a la seguretat social, expedients de regulació temporal d’ocupació), del mercat borsari, i de consum (electricitat, aigua i matriculació de vehicles).

– Opinió: Principals resultats de l’enquesta tracking d’opinió de seguiment de la crisi de la COVID19 a Barcelona

– Xarxes de suport veïnals: Recull de diferents xarxes i espais de suport veïnal, amb descripció, localització territorial i contacte.

– Decidim Barcelona: Recull iniciatives de de l’àmbit de la cultura, cures i suport mutu, educació i infància i esports recollides a la platafarma de participació ciutadana decidim.barcelona

Properament inclourà informació també sobre transports.

 

Documents relacionats

Enquesta COVID-19 a Barcelona 1/2

Enquesta COVID-19 a Barcelona 2/2

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:





Paraules clau

COVID-19/ enquesta/