Es posa en marxa el “Pacte per Barcelona” : Servei de Premsa

Es posa en marxa el “Pacte per Barcelona”

28/04/2020

La primera reunió de la mesa del Pacte per Barcelona es marca com a objectiu formalitzar un acord definitiu al juliol d‘enguany, amb mesures i actuacions que es desenvolupin en un horitzó de 18 mesos, fins al desembre de 2021

Compta amb la participació de més de 50 entitats, agrupacions i agents del teixit econòmic, social, educatiu, cultural, esportiu i científic, a més dels tinents d’alcaldia i els presidents o presidentes dels grups municipals al Consistori

L’alcaldessa ha destacat l’ampli consens i corresponsabilitat per afrontar la situación generada per la crisi del Covid-19, i apunta l’oportunitat de noves estratègies per construir una nova normalitat amb mesures innovadores

El tinent d’alcaldia ha qualificat aquest pacte com “la via Barcelona de sortida de la crisi de la Covid-19” i ha avançat que aquesta mateixa setmana es posarà en marxa el grup d’economia per treballar en l’àmbit pressupostari

Avui s’ha constituït la mesa del Pacte per Barcelona, com a eina des de l’Ajuntament de Barcelona per aprofitar tot el potencial de la ciutat per superar la crisi del Covid-19 i generar un nou impuls per a la ciutat, de manera consensuada amb els agents de l’àmbit econòmic, social, educatiu, cultural, esportiu i científic de Barcelona, i amb una visió metropolitana.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït el to constructiu, l’acord i la unanimitat de totes les entitats participants, i ha destacat com una de les principals conclusions compartides que “aquesta situació difícil i complexa representa també una oportunitat per a molts temes estratègics de la nostra ciutat”. Per a Colau, a la sessió constitutiva del Pacte per Barcelona també s’ha conclòs que “calen plans de xoc en tots els àmbits, des del comerç, les pimes o les persones autònomes, l’àmbit de la salut, social i especialment per als col·lectius més vulnerables, o també per al sector cultural i esportiu, i ja tenim en marxa algunes mesures de xoc, però també alhora cal una reflexió de grans decisions estratègiques de com utilitzem la intel·ligència col·lectiva de la nostra ciutat per trobar solucions innovadores i anar cap a una nova normalitat”. L’alcaldessa ha posat en valor algunes de les experiències sorgides en el marc de la crisi del covid-19 com a exemples de solucions innovadores, de cooperació i col·laboració —com la iniciativa Pavellons Salut o la fabricació de mascaretes en xarxa coordinada des de Barcelona Activa— i ha remarcat la seva plena confiança que “la ciutat se’n sortirà més forta, unida i cooperativa que abans”.

Colau ha apuntat també “l’amplíssim consens i grandíssima consciència que més enllà de pla de xoc necessitem també noves estratègies per construir aquesta nova normalitat” i ha assenyalat àmbits com la contaminació, la mobilitat, el turisme, l’habitatge o l’àmbit de les cures, com a sectors on “caldrà prendre mesures noves i valentes i posar-les al centre”.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha agraït també el compromís del teixit econòmic, social, cultural, educatiu i esportiu de la ciutat, i ha destacat que en la situació excepcional, tothom coincideix en la necessitat de sortir d’aquesta situació junts en la que ha qualificat com a “via barcelonina per sortir de la crisi de la Covid-19”. “Nosaltres no renunciarem a entomar la responsabilitat com a Govern de la ciutat”, ha seguit Collboni, “i anirem prenent mesures alhora que treballem en el Pacte”. Per a Jaume Collboni, “la reflexió no és compatible amb la inacció i ja tenim mesures preparades i peticions”. El tinent d’alcaldia ha detallat que l’objectiu és tenir un pacte de ciutat abans del mes de juliol fruit del debat amb tot el teixit de la ciutat i que es treballi paral·lelament amb els grups de l’oposició per un nou escenari pressupostari i fiscal per a aquest any i l’any vinent perquè som conscients de l’excepcionalitat i volem referendar la via barcelonina de sortida de la crisi”, ha reblat Collboni, que també ha avançat que aquesta mateixa setmana es posarà posarem en marxa el grup d’economia per treballar en l’àmbit pressupostari “.

 

L’objectiu principal: formalitzar un acord al juliol i aplicar-lo fins al desembre de 2021

La mesa del Pacte per Barcelona es marca com a objectiu formalitzar un acord definitiu al juliol d‘enguany, amb mesures i actuacions que es desenvolupin en un horitzó de 18 mesos, fins al desembre de 2021.

 

 

A més, es creen 4 grups de treball sectorial i especialitzat, com a espais per analitzar l’afectació de la crisi sobre sectors concrets, i elaborar i elevar propostes a la taula del pacte, en els àmbits de l’Economia; el Model urbà; Social; i l’àmbit de Cultura-Internacional-Esportiu.

 

 

I marca com a elements per assolir-ho:
– Un manifest inicial: un document declaratiu que es pugui signar i subscriure per part de multitud d’actors de la ciutat. Ha de servir per visualitzar el consens inicial entorn de la construcció d’una visió de futur immediat, que sigui estimulant i mobilitzadora a l’hora. Hauria de ser un manifest obert a la signatura d’entitats individuals, federacions, centres docents, grups i col·lectius diversos, etc.
– Un Decàleg de 10 grans línies d’acord estratègic: un document validat per la taula del pacte i que hauria de sintetitzar els grans elements d’acord a nivell estratègic. Es planteja que tingui forma de decàleg i que cadascuna de les línies pugui concretar diverses mesures concretes i tangibles per al període 2020-21. Han de ser línies clares que permetin donar un impuls a la recuperació de la ciutat, amb grans i nous acords, i que contemplin les actuacions de diferents actors (decisions d’àmbit municipal, actuacions pròpies dels actors privats i també les peticions o recomanacions a d’altres administracions).
– Un conjunt tancat d’indicadors: compartit entre tots els actors, relatius a l’estat de la ciutat, que permetin monitoritzar la seva evolució i també l’impacte -quan sigui possible de les mesures que s’hagin acordat al pacte.

 

Reimpulsar la ciutat

Com a objectius estratègics sobre el reimpuls de la ciutat en aquests moments, el Pacte per Barcelona es marca:

• Garantir i adaptar les finances municipals a la nova normalitat i en base a les noves prioritats que es derivin de la crisi de la Covid-19.
• Reimpulsar Barcelona, a nivell socioeconòmic i cívic, per tal que la ciutat superi la situació generada per la crisi.
• Avançar amb criteris d’equitat i justícia social, per no deixar a ningú enrere.
• Construir un model de ciutat que reforci la salut i les cures.
• Reforçar la transformació digital de l’economia i la transició energètica com a vectors clau dels canvis necessaris per tal d’afrontar l’emergència climàtica i també com a motors per la generació de riquesa i repartir-la equitativament.
• Vetllar per una ciutat més habitable, convivencial i resilient.
• Tenir cura dels efectes que la crisi de la Covid-19 pugui generar en l’espai públic i els seus usos.
• Protegir i consolidar la reputació internacional de Barcelona.
• Impulsar la col·laboració públic-privada, posant en valor al conjunt d’actors polítics i socioeconòmics en la reactivació i recuperació de la ciutat, a través del compromís, l’acord i la co-responsabilitat.
• Aprofitar el potencial de l’àmbit urbà i metropolità per a ser multiplicador de les polítiques que es desenvolupin.
• Empoderar la ciutat per esdevenir l’espai més eficient des d’on actuar com a motor de la recuperació socioeconòmica.

 

Més de 50 actors del teixit actiu de la ciutat

La mesa del Pacte de Barcelona està formada pels tinents d’alcaldia, els presidents o presidentes des grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Barcelona i representants del teixit econòmic, social, educatiu, cultural, esportiu i científic.

Entitats i organitzacions convocades:
– Consell Econòmic i Social de Barcelona
– Consell de Ciutat
– Fira de Barcelona
– Consorci de la Zona Franc
– Sindicatura de Greuges de Barcelona
– Comissions Obreres
– UGT
– PIMEC
– Foment Nacional del Treball
– Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Catalunya
– Aescat – Associació d’Economia Social de Catalunya
– Cercle d’Economia
– Barcelona Global
– Clúster Energètic
– Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya
– COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)
– Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
– Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
– Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya
– Pacte per la Mobilitat
– Associació de Transports Públics Urbans i Metropolitans – TMB
– Consell de la Joventut de Barcelona
– Reial Automòbil Club de Catalunya – RACC
– Prevenció d’Accidents de Trànsit
– Grup Promotor ILP Habitatge
– Consell de Migracions
– Consell de Dones
– Consell de Gent Gran
– Sindicat de Llogaters
– Fridays for Future
– Universitat de Barcelona
– Universitat Politècnica de Catalunya
– Universitat Autònoma de Barcelona
– Universitat Pompeu Fabra
– ESADE
– IESE
– Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i Actua Cultura
– Gremi d’Editors de Catalunya
– CCCB (representants d’Articket – grans museus i equipaments culturals)
– Associació de Mestres Rosa Sensat
– UFEC – Unió de Federacions Esportives de Catalunya
– Gestiona (Associació catalana d’entitats de gestió d’instal·lacions esportives públiques)
– Fundació CIDOB
– ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona)
– Tech City
– CTecno – Centre Tecnològic de Catalunya
– Barcelona Supercomputing Center
– Lafede
– Cos Consular

L’impuls del Pacte per Barcelona és una Mesura de Govern que també es debatrà en el Plenari del Consell Municipal de dimecres. Podeu trobar la Mesura de Govern el document adjunt.

 

Document relacionat

Pacte per Barcelona. Un nou impuls per la ciutat

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:Compartiu aquest contingut