El Plenari del Consell Municipal accepta per unanimitat la renúncia del MACBA a la Capella de la Misericòrdia : Servei de Premsa

El Plenari del Consell Municipal accepta per unanimitat la renúncia del MACBA a la Capella de la Misericòrdia

29/04/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Tots els grups municipals han votat a favor d’aquest tràmit que és el pas previ al pla especial urbanístic que habilitarà els usos sanitaris en aquest emplaçament per poder-hi construir el futur CAP del Raval nord

La modificació del Pla General Metropolità que ha de permetre ubicar l’equipament museístic a la plaça dels Àngels ja està aprovada inicialment i continua la seva tramitació urbanística

El Plenari del Consell Municipal ha acceptat per unanimitat la renúncia a la Capella de la Misericòrdia per part del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Aquesta tràmit dona compliment al conveni signat el passat 24 de febrer i extingeix definitivament la concessió d’ús de l’espai a on tenien previst ubicar l’ampliació del museu i que estava vigent des del 2013. I, per tant, és un pas necessari per tal que l’Ajuntament de Barcelona pugui iniciar els tràmits que permetin que aquest espai aculli el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) del Raval nord.

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona treballa en la futura tramitació i aprovació del pla especial urbanístic per a la Capella de la Misericòrdia que li permetrà dotar d’usos sanitari-assistencials a aquest espai. Un cop estigui aprovat, l’Ajuntament podrà iniciar els tràmits per a cedir la Misericòrdia al CatSalut.

A més, el mes de febrer es va aprovar inicialment la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que segrega l’espai de la plaça on s’ha de bastir l’ampliació del museu per qualificar-lo d’equipament cultural, ja que a dia d’avui la qualificació és de zona verda. Aquest espai és l’àmbit inferior de la plaça, a la part posterior del Convent dels Àngels. És a dir, l’espai lliure públic situat entre l’absis de la capella del Convent, la façana nord de l’edifici destinat originàriament a dormidor del Convent i l’edifici del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA.

Per compensar els sòls qualificats actualment com a zona verda que passen a tenir usos d’equipament cultural, l’MPGM preveu requalificar sòls públics lliures d’edificació previstos urbanísticament com a equipament o vial a l’entorn proper, a la mateixa plaça dels Àngels, a l’àmbit de la façana de l’edifici Meier, i a la plaça de Bonsuccés.

La MPGM ordena alhora els paràmetres d’edificació, que garanteix les distàncies mínimes entre el nou edifici i els existents, de manera que s’haurà de garantir la correcta integració entre ells, així com la posada en valor i la percepció visual de l’absis de la capella del Convent dels Àngels des de la plaça. El nou edifici tampoc no podrà superar en alçada els volums preexistents.

Pel que fa al projecte del nou edifici, el MACBA publicarà el concurs arquitectònic i un cop resolt es farà l’encàrrec de l’avantprojecte i projecte bàsic.

Reivindicació veïnal històrica i acord entre totes les administracions

La construcció del CAP del Raval nord a la Capella de la Misericòrdia és una llarga reivindicació veïnal històrica i de l’equip professional de l’equipament sanitari per tal de millorar les seves condicions actuals. De fet, aquesta lluita veïnal va arribar fins al Plenari municipal a l’hivern de 2018 quan, per primera vegada, una representant veïnal no electa va intervenir a un ple.

El conveni entre l’Ajuntament i el MACBA dona compliment a l’acord presentat el passat mes de novembre al si del Consorci del MACBA, entre Ajuntament, Estat, Generalitat i la Fundació del MACBA per a l’ampliació del Museu amb una nova ubicació que deixava lliure la capella de la Misericòrdia per a la construcció del centre d’atenció primària (CAP) del barri del Raval nord.

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:





Paraules clau

Capella de la Misericòrdia/ Ciutat Vella/ MACBA/ Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)/ Plenari del Consell Municipal/