Barcelona constitueix el Consell Acadèmic Assessor per a la implementació de l’Agenda 2030 : Servei de Premsa

Barcelona constitueix el Consell Acadèmic Assessor per a la implementació de l’Agenda 2030

05/05/2020

La tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha presidit el primer Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 format per 32 acadèmics i acadèmiques de prestigi reconegut en els àmbits econòmic, social, ambiental i de la gestió pública

La missió del Consell Acadèmic Assessor és assessorar el Govern municipal en la definició i aplicació de mesures concretes per l’impuls de l’Agenda 2030 a Barcelona

La sessió s’ha celebrat de manera telemàtica i ha aplegat les diferents reflexions i aportacions a la concreció i localització de les fites de l’Agenda 2030 a Barcelona. També s’han debatut els reajustaments que seran necessaris en algunes d’aquestes fites per adaptar-se a la nova realitat provocada per la Covid-19

Aquest dimarts la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha presidit el primer Consell Acadèmic Assessor pel desenvolupament de l’Agenda 2030 (CAADA2030) format per 32 acadèmics i acadèmiques de prestigi reconegut en els àmbits econòmic, social, ambiental i de la gestió pública. El Consell s’ha reunit de manera telemàtica després de la cancel·lació de la sessió presencial al març a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19.

Aquest nou pas reafirma el compromís que ha adquirit l’Ajuntament de Barcelona per l’impuls de l’Agenda 2030 a la ciutat, i arriba després de l’aprovació de la Mesura de Govern sobre l’estratègia d’impuls de l’Agenda 2030 al Plenari del passat mes de gener.

La missió formal d’aquest Consell és la d’assessorar el Govern municipal en la definició i aplicació de mesures concretes per l’impuls de l’Agenda 2030 a Barcelona. En aquesta primera reunió els membres han aportat la seva mirada a la proposta de la localització de les fites a Barcelona presentada per la tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas. De la mateixa manera, s’ha posat sobre la taula les fites que requeriran ser ajustades a la nova realitat que estem vivint a causa de la situació d’emergència sanitària provocada per la Covid-19.

Seguint aquestes indicacions, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha volgut transmetre el missatge de compromís de la ciutat de Barcelona amb l’Agenda 2030 i la rellevància que ha pres arran de l’actual situació sanitària. També ha posat en valor el factor de resiliència que suposa per Barcelona disposar d’un full de ruta a 10 anys vista com és l’Agenda 2030. “Ara més que mai és fonamental tenir l’Agenda 2030 com a element estructural del model de ciutat que volem assolir” ha explicat la tinenta.

Pel que respecta a la localització de les fites de l’Agenda 2030, ha destacat la importància de concretar l’abast dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a la ciutat. “Una concreció que esdevé cabdal en un moment d’incertesa com l’actual, on serà de gran ajuda per a poder gestionar d’una manera sostenible la crisi social i econòmica a la que estem abocats i seguir afrontant l’emergència ambiental en la que ens trobem immersos” ha conclòs. ​

L’actual situació de crisi sanitària i la incertesa de com esdevindrà aquesta nova realitat han centrat bona part de les aportacions de la reunió. El comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas, ha puntualitzat que s’han identificat, del total de les 135  fites definides, 14 vinculades i afectades per la pandèmia provocada per la Covid-19, les quals caldrà revisar, alinear i adaptar a l’impacte causat pel virus, tant a nivell local com global. Una de les reflexions més compartides ha estat la d’aprofitar l’oportunitat que ofereix la nova realitat, que provocarà un canvi d’ordre de prioritats, per actualitzar i adaptar l’Agenda 2030 a la nova reconstrucció econòmica i social sense oblidar la crisi climàtica. Per tant, alienar i localitzar les fites per donar respostes a les dues grans crisis que ens haurem d’afrontar a un futur desconegut i sense precedents.

El Govern Municipal ha assumit l’Agenda 2030 com a pla estratègic de Barcelona per a la dècada que estem començant. Ho fa a partir de tres grans eixos: l’impuls i avaluació de les fites i objectius de l’Agenda 2030; la generació i cerca de complicitats i aliances per l’impuls de l’Agenda 2030 amb els diversos agents de la ciutat; i la cooperació entre ciutats i el lideratge i compromís del municipalisme global en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’Ajuntament de Barcelona ha adaptat les 169 fites que conformen l’Agenda 2030 a la realitat, les necessitats i l’ambició transformadora de la ciutat. Això permetrà disposar d’uns objectius ajustats a les necessitats de la ciutat i permetrà avaluar, posteriorment, el grau d’assoliment actual per poder definir les prioritats en les polítiques municipals per tal d’aconseguir els ODS a escala local.

L’Agenda 2030 Barcelona és una eina de transparència i de rendició de comptes alhora que una eina de promoció del coneixement i la innovació. Els reptes que tenim al davant, i que ja estem confrontant, com la pandèmia del Covid-19 o l’emergència climàtica, són d’una enorme complexitat, amb múltiples facetes interrelacionades, com l’ambiental, econòmica, social o de salut pública. Per reduir el seu impacte destructiu i reconvertir l’amenaça en oportunitat, Barcelona necessita enfortir tant la capacitat d’analitzar la realitat com la capacitat de transformar-la a través de la innovació.

És per això que l’Ajuntament ha creat el Consell Acadèmic Assessor per a la implementació de l’Agenda 2030, format per 32 acadèmics i acadèmiques de prestigi reconegut en els àmbits econòmic, social, ambiental i de la gestió pública. Es tracta d’introduir la ciència en el debat estratègic sobre el futur de la ciutat, i fer-ho a través d’alguns dels millors referents de les universitats catalanes. És també una forma d’enriquir les mirades i d’enfortir les aliances per bastir projectes compartits.

 

Funcions del Consell Assessor Acadèmic pel desenvolupament de l’Agenda 2030

Segons el Decret d’Alcaldia de creació del CAADA2030, aquest té les següents funcions:

 

Membres del Consell Acadèmic Assessor per al desenvolupament de l’Agenda 2030

Entre els 32 membres que conformen el Consell cal destacar la presència del Catedràtic d’Economia de la UB i President del Cercle d’Economia, Antón Costas; de la sociòloga especialitzada en gènere i educació i Catedràtica de la UAB, Marina Subirats; de l’economista especialitzat en microeconomia i professor associats de la UPF, Andreu Mas Colell; de la biòloga  i directora de l’Àrea de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció a Dexeus, Anna Veiga; del Catedràtic de Física a la UPC i Director de l’Institut de Ciències Fotòniques, Lluís Torner; de la Catedràtica d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la UPC, Alícia Casals; del director de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE, Àngel Castiñeira; de Directora del departament d’Economia de l’IESE Business School, Núria Mas; del Catedràtic de Regulació, Competència i Polítiques Públiques d’IESE, Xavier Vives; i de la Catedràtica de Sociologia de la UB, Marisol García Cabezas.

 

Llistat dels membres del Consell Acadèmic AssessorCompartiu aquest contingut