Barcelona ampliarà l’espai públic per a la restauració i el comerç : Servei de Premsa

Barcelona ampliarà l’espai públic per a la restauració i el comerç

06/05/2020

El Govern municipal treballa una proposta amb els grups municipals i els sectors amb l’objectiu que els establiments comercials de proximitat i la restauració disposin de manera temporal i excepcional de més superfície per impulsar l’activitat econòmica i afavorir la recuperació de la vida de barri i el compliment de les mesures sanitàries

Les ampliacions es prioritzaran en espais guanyats als vehicles com carrils i cordons d’aparcament, on es permetran noves terrasses i ampliacions d’existents

S’estima que 3 de cada 4 establiments podran mantenir les seves terrasses, i també s’afavorirà l’activitat de comerç al carrer

La iniciativa preveu reduir un 75% la taxa de terrasses fins a finals de 2020, en base a la interpretació de les ordenances d’acord amb la situació derivada de la Covid-19

L’objectiu és tancar en els propers dies un acord ampli de ciutat que permeti fer efectiva la mesura de manera ràpida i àgil

Barcelona ampliarà de manera temporal l’espai públic destinat la restauració i als comerços de proximitat. Aquesta és la proposta que el Govern municipal ja està treballant amb els grups municipals i els representants del sector, amb l’objectiu d’adaptar la ciutat per tal que la represa progressiva de l’activitat a l’exterior sigui segura i es faci respectant les distàncies entre persones, els aforaments comercials, les recomanacions sanitàries i els criteris marcats per les autoritats competents.

La situació d’emergència sanitària i l’aplicació de mesures de prevenció de contagi de la COVID-19 obliga a redefinir les prioritats i usos en l’espai públic. L’Ajuntament ja està desplegant actuacions en aquesta línia, i per seguir avançant alhora cap a un model de ciutat que prioritzi la vida de barri, els usos ciutadans i el foment d’una mobilitat més sostenible. En són exemple els 104.000 m2 nous que es guanyaran per al vianant amb obertures i pacificacions de carrers, 21 nous quilòmetres de corredors bici i 17 intervencions de millora en carrils bus.

Ara, davant la recuperació gradual de l’activitat comercial i de la restauració prevista en les diverses fases del desconfinament, el Govern municipal ha treballat una proposta de noves condicions d’ús en l’espai públic per tal que les terrasses i els comerços de proximitat puguin disposar de més superfície. Les ampliacions es prioritzaran en espais guanyats als vehicles (carrils d’aparcament o circulació), i se simplificarà l’atorgament de permisos d’ocupació per agilitzar-ne la posada en marxa. A més, es preveu que en els carrers de caràcter comercial de barri, les activitats comercials puguin ocupar l’espai públic temporalment.

L’objectiu és anar recuperant la vida de barri a la ciutat, impulsar la viabilitat econòmica dels establiments i facilitar que puguin garantir la seguretat sanitària dels seus clients. I fer-ho de forma compatible amb el dret a gaudi, la mobilitat i l’accessibilitat dels espais lliures de la ciutadania i l’acompliment de les mesures sanitàries. És a dir: l’espai que es destini a l’activitat econòmica no anirà en detriment de l’espai públic per a vianants.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha explicat que “davant una situació excepcional com l’actual, cal donar també una resposta excepcional”, com és destinar una part més important de l’espai públic a l’activitat econòmica. Actualment el sector del comerç i el de la restauració representen el 20,4% de l’ocupació a Barcelona, amb 61.000 comerços i 9.300 bars i restaurants (amb 5.500 terrasses). “Hem de donar facilitats per afavorir que aquests negocis tinguin viabilitat econòmica”, ha assegurat el tinent d’alcaldia responsable de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, que ha instat a seguir treballant en les properes hores per acabar de concretar aquesta decisió a través d’un acord ampli de ciutat. Collboni també ha anunciat una rebaixa del 75% de la taxa de terrasses fins a final d’any, fet que suposarà una reducció de 7 milions d’euros per les arques municipals.

La tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha posat de relleu que ara és imprescindible fer aquesta adaptació de l’espai públic. “Tothom hi guanya”, ha dit Sanz, que ha insistit que aquesta mesura no anirà en detriment de l’espai per a vianant, i que la iniciativa es desplegarà fent-ne un seguiment cas a casa i garantint també els criteris d’accessibilitat. En els cassos de rambles, places o cascs antics, Sanz ha garantit que es treballarà de manera coordinada, estudiant cas a cas, per tal de distribuir de manera correcte l’espai públic existent.

La mesura es concretarà en els propers dies a través d’un Decret d’Alcaldia, que posteriorment haurà de ser ratificat pel Plenari del Consell Municipal. La voluntat és establir un ampli acord municipal i fer efectiva la mesura de manera immediata a partir del Decret.

A més, es crearà equip d’atenció específic per facilitar i agilitzar els tràmits que resoldrà dubtes, acompanyarà en la tramitació i validarà i aprovarà les noves ordenacions. Es liderarà des de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida (IMPUQV), i estarà format per membres de les àrees d’Ecologia Urbana, els Districtes, Promoció Econòmica i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

 

 

Podeu consultar tota la informació municipal sobre la COVID-19
al web desdecasa.barcelona:Compartiu aquest contingut