Els serveis públics i els col·legis professionals responen els dubtes, inquietuds i neguits de la canalla causats pel confinament : Servei de Premsa

Els serveis públics i els col·legis professionals responen els dubtes, inquietuds i neguits de la canalla causats pel confinament

17/05/2020

S’obre un nou espai web amb respostes a 44 preguntes freqüents relacionades amb el coronavirus, la família i les amistats, el desconfinament progressiu, l’escola, emocions i neguits, entre d’altres qüestions

Les respostes a aquestes FAQ, una iniciativa de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament, han estat elaborades per professionals de la psicologia i la pedagogia, i de treball i educació socials

Enllaç a les preguntes freqüents dels nens i nenes durant l’estat d’alarma per la Covid-19: https://www.barcelona.cat/covid19/ca/preguntes-frequents-dels-nens-i-nenes-durant-lestat-dalarma-la-covid-19

L’Ajuntament de Barcelona obre un nou recurs que posa la mirada en les necessitats dels nens i les nenes durant els mesos de la crisi de la Covid-19, una iniciativa que vol garantir als infants el seu dret d’accés a una informació adequada. Aquestes necessitats provenen dels dubtes, neguits, incerteses i curiositats nascuts en aquest període, i per tal de poder respondre-hi i oferir eines a les seves famílies per atendre’ls, s’ha obert un nou espai amb 44 preguntes freqüents dins del web “Barcelona des de casa”, que centralitza tota la informació de serveis i novetats municipals relacionades amb la pandèmia.

Les respostes a les demandes més freqüents han estat elaborades a partir de les aportacions del grup motor del projecte, format pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya i l’Equip d’Assessorament Tècnic Civil en l’Àmbit de la Família del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

La iniciativa, impulsada per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament conjuntament amb els col·legis professionals, no es clou amb els continguts publicats, sinó que pretén ser un espai dinàmic on afegir noves qüestions que vagin sorgint i que les famílies i els infants enviïn al correu electrònic estimatdiari@bcn.cat.

 

Des de qüestions tècniques fins a eines per superar els neguits

Les preguntes plantejades comparteixen una mirada multidisciplinària i transdisciplinària, perseguint així oferir respostes científiques adaptades a la comprensió dels nens i les nenes i el seu trasllat a quin efecte té o pot tenir el coronavirus al seu entorn familiar. Així, les qüestions transiten des de què és el coronavirus i com s’encomana, als efectes de l’aïllament provocat pel confinament. Les FAQ responen així a qüestions com l’enyorança de persones com els avis i àvies i les amistats de l’escola i tampoc no defugen els efectes del confinament amb la relació amb els pares i la mares. Així, s’aborden també els possibles neguits en casos de pares separats, o la incomprensió davant dels efectes del teletreball, on malgrat compartir espai amb els pares i les mares no significa tenir-ne l’atenció.

L’espai també pretén aclarir conceptes i la normativa vigent respecte a l’hora de sortir al carrer i la relació amb altres adults de fora del nucli familiar, ja sigui de forma espontània pel carrer o bé en cas que els pares o mares hagin de tornar a treballar de forma presencial.

A més de les qüestions tècniques, les FAQ per als infants també recullen sentiments i emocions íntimes com l’esgotament psíquic, l’avorriment, la tristesa, la por i les ganes de plorar, amb un apartat especial dedicat a la pèrdua i la mort d’una persona estimada.

Des de l’inici de la crisi sanitària, la informació i la comunicació generada des de l’Ajuntament de Barcelona ha tingut una atenció especial amb els infants, amb l’obertura de diferents espais i recursos en aquest sentit. A més de les preguntes freqüents, s’han obert altres iniciatives, com “Estimat diari”, una finestra on expressar les emocions a través de dibuixos, paraules i imatges, o bé “L’acaldessa respon als infants”, on l’alcaldessa contesta periòdicament i de manera directa les preguntes que la canalla de Barcelona fan arribar-li en vídeo. Totes aquestes iniciatives són accessibles a l’apartat “Nens i nenes” del web especial per centralitzar tota la informació relacionada amb la pandèmia “Barcelona des de casa”.

 

“Preguntes freqüents dels nens i nenes durant l’estat d’alarma per la Covid-19”Compartiu aquest contingut