Barcelona reprèn les vetlles i cerimònies de comiat i manté el preu màxim del servei funerari bàsic : Servei de Premsa

Barcelona reprèn les vetlles i cerimònies de comiat i manté el preu màxim del servei funerari bàsic

18/05/2020

Des d’avui es poden fer vetlles als tanatoris i cerimònies de comiat amb un màxim de deu persones en espais tancats i quinze si es tracta d’espais a l’aire lliure

El Govern municipal va demanar la setmana passada als governs de Catalunya i l’Estat espanyol que es permetessin els comiats en l’actual fase intermèdia de desconfinament

En el marc d’emergència sanitària es manté el preu màxim del servei funerari bàsic de 2.450 euros impulsat per l’Ajuntament a l’inici de la crisi gràcies al protocol de coordinació dels serveis funeraris a la ciutat

Barcelona ha reprès avui les vetlles en tanatoris i les cerimònies de comiat. Les noves condicions de l’estat d’alarma han permès, a petició de l’Ajuntament de Barcelona, que a partir d’avui, encara que la ciutat no hagi entrat a la fase 1 de desescalada es puguin fer vetlles i comiats amb un màxim de 10 persones si es fan a l’interior d’un equipament i de fins a 15 persones si es fa en espais a l’aire lliure, com és el cas dels enterraments.

En aquests moments, Barcelona manté el protocol de coordinació que es va posar en marxa a l’inici de la crisi sanitària per la Covid-19, que es va impulsar al març per donar resposta a l’increment de decessos a la ciutat, per alleugerir la tasca dels serveis hospitalaris i sòcio-sanitaris i per garantir un servei bàsic de qualitat.

La Generalitat de Catalunya va requerir durant les primeres setmanes de l’emergència sanitària que els ajuntaments d’arreu de Catalunya establissin un preu màxim dels serveis funeraris. L’Ajuntament de Barcelona va fixar aquest en 2.450 euros, tant si el servei incloïa incineració com inhumació. A partir d’ara a aquest preu se li haurà d’afegir el cost del servei de vetlla si la família així ho desitja.

L’Ajuntament de Barcelona sempre ha defensat, i encara més en aquestes circumstàncies, que els serveis funeraris són un dret bàsic de tota la ciutadania. En aquest sentit, el regidor Eloi Badia, president de Cementiris de Barcelona, ha indicat que tant els tanatoris com els cementiris de la ciutat “estan preparats per iniciar aquesta nova etapa en l’acompanyament del dol i aquest servei s’ha de considerar essencial i fonamental per poder acomiadar els éssers estimats que moren en unes circumstàncies complexes en el marc de la pandèmia i que aquest procés s’ha de fer amb la màxima transparència pel que fa als preus”.

Badia ha afegit que “més enllà d’aquest episodi, continuarem treballant per la transparència en els serveis funeraris i que quedi establert un preu bàsic que garanteixi aquest servei essencial per a totes les famílies”.

En les últimes fases de desescalada, Cementiris de Barcelona iniciarà també les cerimònies de comiat per a aquelles famílies que han patit una pèrdua durant l’emergència sanitària i que per les restriccions pròpies del moment no han pogut realitzar un comiat. Aquesta possibilitat s’ha comunicat a totes les famílies que s’han trobat amb aquesta circumstància.Compartiu aquest contingut