L’Ajuntament obrirà al públic 20 Centres de Serveis Socials a partir del proper dilluns 25 de maig : Servei de Premsa

L’Ajuntament obrirà al públic 20 Centres de Serveis Socials a partir del proper dilluns 25 de maig

21/05/2020

Durant els dos primers mesos d’estat d’alarma arran de l’aparició de la Covid-19, els Serveis Socials han atès 34.385 persones, un 17% de les quals no havien demanat atenció abans o bé feia més d’un any que no ho havien requerit

En aquest temps s’han atorgat 9.292 ajudes d’emergència per valor de 3,93 milions d’euros, sobretot per sufragar despeses d’alimentació i d’habitatge, i s’han distribuït 12.000 targetes bancàries addicionals per comprar productes de primera necessitat

El nombre d’àpats diaris que es lliuren a la ciutat, en col·laboració amb diverses entitats socials, s’ha incrementat un 192% fins als actuals 11.150

L’Ajuntament de Barcelona reobrirà al públic 20 dels Centres de Serveis Socials que hi ha la ciutat a partir del proper dilluns 25 de maig. La mesura s’ha pres després que durant els dos últims mesos, arran del decret d’estat d’alarma per l’aparició de la Covid-19, el conjunt de professionals de Serveis Socials hagin seguit treballant intensament de manera telemàtica, amb un pla de contingència específic i 9 centres oberts al públic per garantir l’atenció presencial d’urgència a la ciutadania. L’inici de la desescalada i l’augment de les demandes de primeres atencions han portat a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) a planificar aquesta reobertura presencial, que serà més intensa als districtes que concentren una major demanda d’atenció: Ciutat Vella i Nou Barris. A banda dels 20 centres oberts al públic, cinc més obriran per facilitar el teletreball. Un cop la ciutat de Barcelona passi a la fase 2 de la desescalada obriran els 15 centres restants.

Els 20 centres que obriran al públic a partir de dilluns funcionaran amb mesures de seguretat i higiene reforçades i assegurant equips de professionals a la reserva per si es detecta algun cas positiu de la malaltia i és necessari adaptar l’operativa, amb l’objectiu últim de preservar que els Serveis Socials segueixin operatius en qualsevol circumstància, tal com ha estat fins ara. Ara bé, davant la certesa que el nou coronavirus segueix present a la ciutat, es prioritzarà que els i les professionals amb patologies de base o en una situació més compromesa a nivell de salut pel que fa la Covid-19 puguin seguir treballant a distància per intentar reduir al màxim el risc de contagi. La prioritat de les atencions presencials, en tot cas, serà arribar a les persones que vagin als Serveis Socials per primera vegada, així com a la infància en risc, situacions de violència masclista, persones grans o dependents sense suport de l’entorn i situacions d’extrema necessitat en què igualment es valorarà la possibilitat de fer visites a domicili.

La reobertura al públic dels 20 Centres de Serveis Socials no implica en cap cas que s’hagi reduït l’atenció a persones vulnerables durant aquestes setmanes de confinament. Lluny d’això, el balanç de les atencions fetes recull que entre el 16 de març i el 14 de maig, els dos primers mesos des de l’inici de l’estat d’alarma, els Serveis Socials municipals han atès un total de 34.385 persones. Es tracta d’una xifra força elevada si es té en compte que durant tot l’any 2019 es van atendre unes 90.000 persones. A més a més, al voltant del 17% d’aquestes 34.385 persones no havien anat mai abans als Serveis Socials o bé feia més d’un any que no ho havien requerit, la qual cosa representa un primer indicador dels efectes socioeconòmics que està tenint i tindrà la crisi sanitària generada per la Covid-19. Un 72% de les 34.385 persones ateses han estat dones i el 28% restant homes. Les xifres varien lleugerament entre el 17% de nous casos: un 60% han estat dones i el 40% restant homes.

Les atencions, distribuïdes per districte, han estat les següents:

Ciutat Vella: 6.090
Nou Barris: 5.740
Sants – Montjuïc: 4.628
Sant Martí: 3.988
Eixample: 3.963
Horta – Guinardó: 2.907
Sant Andreu: 2.579
Gràcia: 2.569
Les Corts: 968
Sarrià – Sant Gervasi: 953

En paral·lel, en aquests dos mesos s’han atorgat un total de 9.292 ajudes d’emergència per un valor global de 3,93 milions d’euros. Aquesta xifra representa igualment un increment considerable respecte al febrer de 2020, quan es van aprovar un total de 2.156 ajudes per valor d’1,47 milions d’euros en tot el mes. La majoria d’aquestes ajudes han estat per sufragar despeses d’alimentació i d’habitatge. De fet, els Centres de Serveis Socials estan repartint 17.000 targetes Barcelona Solidària per poder fer aquestes compres, a les quals s’han afegit 12.000 targetes addicionals que s’han repartit en el context de la Covid-19 i el reforç d’aquestes ajudes.

Estrictament pel que fa al repartiment d’àpats des dels diferents serveis d’alimentació municipals que hi ha la ciutat i els que s’han posat en marxa gràcies a la col·laboració amb diverses entitats socials, destaca un increment del 192% en el total d’àpats servits cada dia, en passar dels 3.810 que es donaven abans de la Covid-19 als 11.150 actuals: 2.156 àpats es distribueixen en menjadors socials i equipaments de persones sense llar; 3.665 pícnics es reparteixen en dispositius extraordinaris i també s’ha arribat a 5.329 àpats servits a domicili.Compartiu aquest contingut