La temporada de bany a les platges de Barcelona s’iniciarà amb mesures de control d’aforament : Servei de Premsa

La temporada de bany a les platges de Barcelona s’iniciarà amb mesures de control d’aforament

04/06/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

A partir de la fase 2 de desescalada s’implementarà de forma progressiva un sistema de control d’afluència a les platges de la ciutat que preveu restringir l’accés en cas que la concentració de persones no permeti garantir la distància de seguretat

El dispositiu de control d’aforament està previst a les platges de Ciutat Vella, és a dir, Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro a l’inici de la temporada i amb possibilitat d’aplicar-lo a la resta de platges de Sant Martí quan l’afluència de persones ho requereixi

L’objectiu és preservar la salut de la ciutadania d’acord amb les recomanacions de salut pública de cada fase i poder garantir que l’ús de les platges es pot fer amb seguretat

Amb l’inici de la temporada de bany s’activen la major part dels serveis a les platges amb les restriccions corresponents de cada fase de desescalada. Es posen en marxa el servei de salvament i socorrisme, les dutxes i els rentapeus, els lavabos públics i la platja de gossos

Les platges de Barcelona iniciaran la temporada de bany a la fase 2 de desescalada, prevista pel 8 de juny a l’espera de la confirmació del ministeri de Salut. En aquest inici de temporada de bany s’implementarà, de forma progressiva, un seguit de mesures específiques de prevenció de la salut en el marc de l’emergència sanitària derivada de la Covid-19. A banda de les activitats ja permeses, fer esport i passejar, estarà permès el bany recreatiu i estar-se a la sorra, sempre mantenint la distància de 2 metres amb altres persones i amb mesures de control de l’afluència d’usuaris.

Les primeres mesures per regular l’aforament es començaran a aplicar, de forma progressiva, a les platges del districte de Ciutat Vella, que són les que habitualment registren més ocupació: la platja de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro. Posteriorment, si la concentració d’usuaris ho requereix, les mesures es podran aplicar a la resta de platges de la ciutat situades al districte de Sant Martí: Nova Icària, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant i Banys del Fòrum.

El control de l’aforament es farà mitjançant uns videosensors, un sistema que donarà informació en temps real sobre el volum de platja ocupada i, per tant, es podrà conèixer en temps real quina és l’ocupació de les platges en cada moment. Mentre es fa la instal·lació dels videosensors, de moment la informació del sistema es basarà en la visualització a peu de sorra dels informadors de les platges, contrastada amb la informació que es disposen de les càmeres científiques, instal·lades a la Torre Mapfre, gestionades per l’Institut de Ciències del Mar. Per fer la regulació d’accés, en aquestes quatre platges de la ciutat s’instal·larà un sistema de tanques naturalitzades, amb estaques de fusta i corda, amb punts d’entrada per si en algun moment, degut a la concentració de persones, s’hagués de restringir temporalment l’accés en alguna platja. A més, en cas d’una alta concentració en una zona determinada s’informarà els usuaris i usuàries d’altres platges que tinguin menys ocupació i també es faran avisos perquè les persones no es concentrin a la zona de la vora del mar.

Per acompanyar a la ciutadania es reforça també el personal d’informació a les platges. A l’inici de la temporada hi haurà entre 13 i 22 informadors i informadores, depenent del dia de la setmana, que explicaran aquesta regulació excepcional i temporal. El nombre de personal d’informació s’anirà adaptant a mesura que avanci la temporada de bany, adaptant-lo a la major ocupació de les platges. Els informadors i informadores també complementaran la informació respecte el volum de platja ocupada que es fa de forma automàtica, visualitzant la distribució de persones a la sorra. A més, també es mantindran els dispositius de Guàrdia Urbana a la zona litoral i a partir de la tercera setmana de juny s’activarà el grup de platges de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Als accessos de les platges, complementàriament, s’instal·laran torretes informatives amb les mesures que cal prendre per accedir-hi. Una informació que també s’emetrà durant tota la jornada a través del sistema de megafonia de les platges. A més, al web municipal de platges es podrà consultar tota la informació actualitzada i també quina és l’ocupació de les platges de la ciutat. Es recomana a tots els usuaris i usuàries fer-ho abans del desplaçament a la platja:

L’ocupació de les platges es mantindrà en tot moment, per poder garantir la distància social, entre les 25.000 i les 38.000 persones com a màxim. Aquest càlcul s’ha fet considerant l’espai necessari per a cada persona entre els 6 i els 9 metres quadrats, depenent de si van soles o acompanyades. Es preveu que el mes de major afluència serà juliol, tenint en compte l’ocupació mitjana d’anys anteriors, i el de menys afluència, el mes de juny.

Es recorda que no es permet l’accés als espigons de les platges.

 

Serveis de les platges

Amb l’inici de la temporada de bany es posa en marxa el servei de salvament i socorrisme a totes les platges, que continuaran fent la tasca habitual amb les mesures preventives corresponents.

Pel que fa a les dutxes i els rentapeus, s’aniran obrint progressivament a  partir de dilluns i s’han d’utilitzar de forma individual. També hi haurà un lavabo públic a cada platja.

El Centre de la Platja, l’equipament municipal d’educació ambiental i d’informació, també restarà obert per facilitar informació i atenció al públic, però de moment no reprendrà les activitats presencials.

En la fase 2 de desescalada no s’activa encara el servei de bany assistit.

Pel que fa a les guinguetes de platja, ja n’hi ha sis d’instal·lades, una a la platja de Sant Sebastià, dues a la platja de Sant Miquel, una a la platja de Nova Icària i dues a la platja de Bogatell. Tres més, una a la platja de Mar Bella i dues a la Nova Mar Bella, estan en procés de muntatge i dues més s’instal·laran més endavant a la platja de Bogatell i la de Llevant.

 

Platja de gossos

Aquesta setmana es començarà a muntar la platja de gossos, situada a la platja de Llevant. La previsió és que comenci a funcionar el dijous 11 de juny, seguint els mateixos criteris generals pel que fa a l’aforament de l’espai i les mesures de salut pública.

La platja de gossos, en funcionament durant la temporada de bany des de l’any 2016, està situada a un dels extrems de la platja de Llevant i es tracta d’un espai delimitat físicament de la resta de la platja.

A l’entrada de la zona per a gossos es mantindran els informadors ambientals, que a més d’explicar com funciona l’espai, faran el control de xip als animals com a requisit per poder-hi accedir. Tot el mobiliari de la zona de gossos està adaptat a les necessitats dels animals.

Durant la temporada de bany de 2019, un total de 18.770 gossos van gaudir de la platja amb accés per a gossos entre el 25 de maig i el 15 de setembre. El 69% dels usuaris d’aquesta platja van ser de la ciutat de Barcelona i el 31% d’altres localitats.

 

Pràctica esportiva

En la fase 2 de la desescalada està permès fer esport a les platges sense límit horari amb pràctica individual i amb les mesures de distanciament. En aquest sentit, es mantenen les pistes de voleibol per l’ús autoritzat en cada moment. D’altra banda, amb la voluntat de compatibilitzar els usos de les platges, s’habiliten tres zones per a la pràctica lliure de l’esport a les platges de la Nova Icària, Bogatell i la Mar Bella en horari de 10 a 18 hores. La resta de l’horari es pot fer esport lliurement a la platja de forma individual.

Cal recordar que les zones de jocs infantils i les esportives, restaran encintades i per tant no se’n podrà fer ús en aquesta fase de desescalada.

A la platja del Bogatell, de 18 a 11 hores, també restarà habilitat un espai per a la pràctica de la pesca recreativa en superfície.

 

8 de juny, Dia Mundial dels Mars i Oceans

Fins al 8 de juny se celebra el Dia dels Mars i els Oceans, que en aquesta primera edició i degut a la situació excepcional que s’està vivint, es farà en format virtual.

Organitzat per l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb diferents equipaments i organitzacions que tenen el mar i el litoral com a eix vertebrador de la seva tasca, com el Zoo de Barcelona, Anèl·lides, Institut de Ciències del Mar, Barcelona Proa a la Mar, Museu Marítim de Barcelona, CatalanWaterPartnership, han preparat diferents activitats per apropar el mar a la ciutadania i conèixer una mica més com és i què amaga.

Tota la informació de les activitats es pot trobar en aquest web.

 





Paraules clau

desescalada/ fase 2/ platges/ temporada de bany/