El CAACB ha garantit la cura i el benestar dels animals més vulnerables durant l’estat d’alarma : Servei de Premsa

El CAACB ha garantit la cura i el benestar dels animals més vulnerables durant l’estat d’alarma

16/06/2020

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona va tancar les seves portes al públic però ha continuat operatiu des que es va decretar l’estat d’alarma

L’equip de professionals del centre, el servei de recollida d’animals perduts i abandonats i la feina desinteressada del grup de voluntariat han permès mantenir i garantir la cura i el benestar animal dels gossos i gats allotjats al CAACB

Les adopcions d’animals s’han tornat a activar amb cita prèvies des de l’entrada en fase 1. L’Ajuntament de Barcelona segueix treballant per fomentar la tinença responsable, l’abandonament zero i l’adopció d’animals de companyia

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) ha estat servei essencial i, com a tal, ha continuat operatiu des que es va decretar l’estat d’alarma a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19. Aquest equipament és el màxim responsable de la salut i benestar integral dels animals de companyia abandonats, perduts o intervinguts pels cossos de seguretat a la ciutat de Barcelona.

 

 

 

 

Arran de les mesures decretades per la situació d’emergència sanitària, el CAACB va tancar les portes al públic el passat 14 de març però ha mantingut la seva activitat diària garantint l’atenció als animals de companyia atesos al centre. Des d’un primer moment s’ha continuat prestant el servei de retorn d’animals perduts, mantenint la xarxa de cases d’acollida i informant sobre les gestió de noves adopcions.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet; ha visitat aquest matí l’equipament per agrair a tots i totes les professionals del centre la tasca realitzada durant aquesta situació d’excepcionalitat. “Entre la feina dels treballadors i treballadores, l’equip de voluntariat i les famílies d’acollida s’ha aconseguit garantir la cura i el benestar dels gats i gossos que esperen tenir una família”. Pel que fa a l’abandonament animal en la situació d’excepcionalitat que estem vivint i la crisi que es preveu, la tinenta ha volgut recordar que l’Ajuntament de Barcelona continua treballant amb l’objectiu d’aconseguir l’abandonament zero, “la manera de reduir la problemàtica és generar consciència ciutadana al voltant de la tinença responsable dels animals de companyia i garantir el benestar dels animals allotjats al CAACB”.

L’entrada a la fase 1 va permetre incrementar la prestació de serveis, tot i que el centre s’ha mantingut tancat al públic, es va continuar facilitant la recollida i retorn dels animals als domicili de les persones majors de 65 anys, es van reprendre les cirurgies externes i les revacunacions i revisions amb cita prèvia, i es van poder iniciar els tràmits d’adopció i acollida d’animals, també amb cita prèvia. En tot cas, les adopcions es formalitzaran quan finalitzi l’estat d’alarma.

Durant aquestes setmanes també s’han atès tots els casos derivats per Serveis Socials i cossos de seguretat. Mantenint els protocols habituals, i prèvia valoració de la xarxa familiar i de recursos de les persones responsables dels animals, el CAACB ha rebut els gossos i gats de les persones que han requerit ingrés hospitalari planificat o hospitalització d’emergència, ja sigui per la Covid-19 o per altres motius sanitaris.

El bon funcionament del centre ha estat possible gràcies a l’equip de més de 30 professionals –cuidadors i cuidadores, veterinàries, educadores canines, atenció a l’oficina i consergeria- que han ajustat els seus torns laborals en grups homogenis per cobrir les necessitats del centre. Alhora, l’equip de voluntariat que col•labora amb el CAACB ha mantingut el seu compromís i, seguint les mesures de seguretat decretades en cada moment, s’ha fet càrrec de treure a passejar els gossos al voltant de les instal•lacions de l’equipament.

L’entrada a la fase 2, tot i que el centre continua tancat al públic i es mantenen les noves prestacions de serveis de la fase 1, comporta una progressiva obertura al públic amb cita prèvia, amb un aforament limitat al 30% i amb distància mínima de seguretat de 2 metres entre persones externes al centre. Per la seva banda, la previsió de la fase 3 és ampliar els horaris d’atenció al públic, mantenint un aforament del 50% i la mateixa distància mínima de seguretat que en fases anteriors. També es contempla que els voluntaris puguin reprendre les activitats de sortides de gossos a espais de la ciutat.

 

Adoptar un animal de companyia

Durant l’estat d’alarma, i en comparació amb xifres d’anys anteriors, el CAACB no ha detectat un increment en el nombre d’animals de companyia abandonats. Aquest fet, juntament amb el servei de recollida d’animals perduts i la solidaritat del voluntariat, l’equip de treballadors i les famílies d’acollida, ha permès evitar el col•lapse del centre i que les xifres d’animals allotjats hagin estat molt similars a les de mesos anteriors.

L’Ajuntament de Barcelona realitza durant tot l’any campanyes de sensibilització per fomentar la tinença responsable, l’abandonament zero i l’adopció d’animals de companyia. En aquests moments d’excepcionalitat es segueix treballant en aquesta línia de treball apostant per la prevenció per evitar l’abandonament animal.

Des del CAACB es vol fer una crida de reflexió a totes aquelles famílies que estiguin pensant en incorporar un animal de companyia a casa, per tal que tinguin en consideració l’adopció abans que cap altra opció. L’adopció és un acte de responsabilitat, solidaritat i humanitat molt gratificant, tant per a qui adopta com per l’animal adoptat; però s’ha de ser conscient que un animal no és una joguina i necessitarà que les persones que el tenen al seu càrrec se n’ocupin i en tinguin cura durant tota la seva vida.Compartiu aquest contingut