[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona lidera la crida municipalista europea perquè la UE incrementi la inversió en recerca i innovació davant de la crisi de la Covid-19 : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona lidera la crida municipalista europea perquè la UE incrementi la inversió en recerca i innovació davant de la crisi de la Covid-19

17/06/2020Temps estimat de lectura: 4 minutsBarcelona reuneix el suport de Madrid, Berlín, Milà, Munic i Estocolm per sumar-se a les peticions de la comunitat científica i acadèmica d’arreu d’Europa perquè la inversió de la UE en ciència per als pròxims anys arribi almenys als 120 mil milions d’euros

La crisi provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la importància de disposar d’un ecosistema de recerca fort que pugui concentrar esforços i recursos en la recerca de solucions tant per la pandèmia com pels reptes futurs

En una carta als líders de les institucions europees, als grups polítics del Parlament Europeu i als representants dels estats membres, les ciutats reclamen posicionar i enfortir la recerca i la innovació europees en el context internacional de ciència i recerca, més enllà d’interessos particulars o partidistes

Amb l’impuls de Barcelona i el suport de Madrid, Berlín, Milà, Munic i Estocolm, les ciutats d’arreu d’Europa sumen esforços per defensar i reivindicar davant de la Unió Europea la inversió pública comunitària en investigació i ciència per fer front als reptes de la societat europea en un moment d’emergència social i sanitària. La crisi provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la importància i la necessitat de disposar d’un ecosistema científic fort que tingui la capacitat de centrar els esforços en la recerca de solucions davant d’aquesta crisi i els futurs reptes als que s’enfronta la societat, especialment a nivell urbà. Per aquest motiu, les ciutats defensen que el creixement i el progrés d’aquest ecosistema sigui una de les principals prioritats de les institucions públiques comunitàries.

 

 

Barcelona té centres i equipaments capdavanters que estan realitzant investigacions de referència internacional sobre Covid-19 com el Barcelona Supercomputing Center, ISGlobal, el Centre de Regulació Genòmica o l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, entre d’altres, amb programes per al disseny de fàrmacs o l’estudi del comportament del virus per millorar la resposta sanitària a la malaltia. Per això és cabdal que la comunitat científica disposi de tots els recursos possibles per seguir i ampliar la seva tasca, una inversió que reverteix en la societat amb innovació i noves solucions.

La reivindicació de les set ciutats, aplegades sota el nom de #Cities4Science, s’ha traduït en una carta de les alcaldesses i alcaldes als presidents i presidentes de la Comissió Europea, el Consell Europeu, al Parlament Europeu i els diversos grups parlamentaris, a la comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, així com als representants dels estats membres davant la UE. A la carta, la crida municipalista fa seves les peticions de la comunitat científica i acadèmica per assolir un major compromís de la Unió Europea no només per mantenir l’aportació i ajuts a la recerca, sinó també per incrementar-los i posicionar l’ecosistema europeu de recerca com a referent en el context internacional científic i d’innovació més enllà d’interessos particulars o partidistes.

Les ciutats reclamen augmentar el pressupost del programa europeu en recerca i innovació per al període 2021-2027, l’anomenat Horizon Europe, fins a almenys els 120.000 milions d’euros. Una inversió destinada a incrementar l’excel•lència en recerca internacional, educació i innovació científica que han reivindicat els sectors universitaris i científics.

Alhora, la petició de les ciutats reclama la continuïtat del programa marc de la UE de finançament de la recerca, Horizon 2020, que acaba aquest proper desembre, i el nou programa Horizon Europe que s’ha d’iniciar el 2021, i assegurar així que les línies de recerca actuals no es veuen afectades per la crisi de la Covid-19. Per últim, les ciutats demanen refermar i augmentar el compromís i la inversió europea en els programes Marie Sklodowska-Curie de beques que prioritzin el suport a dones, joves i grups vulnerables i el programa Erasmus+ per a estudiants de doctorat.

 

Pla Barcelona Ciència 2020-2023

La densitat de població, la contaminació, la mobilitat i l’envelliment de la població són reptes comuns entre les ciutats europees, i comporten problemàtiques associades directament amb la salut pública. Alhora, aquests reptes formen part dels motius que fan que les ciutats signants siguin capdavanteres en matèria de ciència i innovació i fonamenten la necessitat de multiplicar l’aposta europea en la recerca.

L’Ajuntament de Barcelona manté per aquest mandat l’aposta per multiplicar l’esforç i la inversió de la ciutat en polítiques públiques en l’àmbit de la ciència i el coneixement. Després del Pla Barcelona Ciència impulsat el 2018, Barcelona renova per als pròxims anys el seu compromís amb la recerca amb el Pla Barcelona Ciència 2020-2023, per assolir 15 objectius a través de 51 accions.

Els eixos que guiaran el desplegament del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 es basen en visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que reverteixin a la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana; i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.

 

Més informació

VÍDEO declaracions de l’alcaldessa Ada Colau en català (MP4)

VÍDEO declaracions de l’alcaldessa Ada Colau en castellà (MP4)

Carta versió en català (PDF)

Carta versió en castellà (PDF)

Comunicat de catorze centres de recerca punters a Europa reclamant més inversió a la ciència (web Centre de Regulació Genòmica)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
ciència/ COVID-19/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina