Barcelona adequa vint equipaments de proximitat com a casals comunitaris per a la lluita veïnal contra la crisi : Servei de Premsa

Barcelona adequa vint equipaments de proximitat com a casals comunitaris per a la lluita veïnal contra la crisi

18/06/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament posa a disposició de les entitats i xarxes comunitàries aquesta infraestructura social per contribuir a la seva tasca, com a punts logístics amb material d’autoprotecció i informàtic, espais físics per a reunions, suport organitzatiu i econòmic i relació directa amb els serveis socials municipals

Amb aquest nou model s’innova en la coproducció de polítiques socials a partir de la col•laboració público-comunitària amb l’objectiu d’enfortir el texit social, associatiu i les xarxes veïnals més enllà de la pandèmia de la Covid-19

La inversió per a l’adequació dels vint equipaments, que estaran operatius ja aquest mes de juny, és de 365.000 euros

En el procés de desescalada del confinament, Barcelona aposta de manera decidida per potenciar el teixit social i comunitari que des del primer moment ha fet front a la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19. L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició d’aquestes xarxes veïnals vint casals de barri i altres equipaments de proximitat com a casals comunitaris, és a dir, centres logístic i d’operacions, amb suport material i d’acompanyament. Aquesta inversió social per part de la ciutadania és el fonament del benestar social i la demostració de com l’acció col•lectiva contribueix a la contenció de la pandèmia i els seus efectes, complementant les polítiques públiques socials municipals.

 

 

 

 

 

Els casals comunitaris operaran com a centres de referència a disposició de les entitats i xarxes de solidaritat on convergiran els i les professionals del mateix equipament, les associacions i els serveis de les polítiques socials municipals. Sobre aquesta base, l’objectiu és construir una infraestructura social que perduri de forma permanent, més enllà de la crisi de la Covid-19, al mateix temps que es dona continuïtat i una renovada empenta a la tasca dels i les professionals dels equipaments abans i durant la crisi.

Alhora, els centres de Serveis Socials (CSS) tenen una àmplia trajectòria i compromís amb l’atenció comunitària. Només durant el 2019 es van dur a terme 215 projectes d’atenció grupal i 76 projectes d’atenció comunitària, i l’Institut Municipal de Serveis Socials disposa d’un pla de treball per operativitzar la perspectiva comunitària als CSS. Alhora, per la crisi de la Covid-19 s’ha accelerat el treball conjunt amb les entitats arrelades al territori per tal de compartir coneixement i experiències en els diferents àmbits d’intervenció social.

En aquest sentit, els casals comunitaris permetran establir equips de treball permanents entre els equipaments i el personal dels serveis socials municipals oberts a les entitats veïnals per facilitar la detecció i atenció compartida i col•lectiva de les necessitats dels veïns i veïnes vulnerables.

Les entitats disposaran als casals comunitaris de:

– Equips de protecció individual
– Productes d’higiene i desinfectants
– Punts de connexió a internet amb terminal per fer videoconferències
– Telefonia mòbil
– Terminal d’impremta per a cartellera i retolació i suport en disseny i producció
– Sales netes i desinfectades per fer reunions presencials
– Espai per a l’atenció de persones
– Emmagatzematge
– Transport de materials

A més del suport material, els equipaments permetran la coordinació amb els serveis municipals que s’escaiguin, ja sigui per als recursos de les polítiques socials com també suport en d’altres tràmits i gestions municipals. Amb la vista posada a enfortir les organitzacions veïnals i xarxes comunitàries més enllà de la pandèmia, en aquests equipaments també es podran organitzar com a espais de referència per a l’assessoria col•lectiva per a la realització de projectes comunitaris. Tanmateix, cada equipament podrà construir el seu projecte adaptat a les necessitats del seu barri.

Alhora, els casals comunitaris disposaran de petits fons per a despeses imprevistes de les xarxes de fins a 1.500 euros mensuals per centre.

La inversió de l’Ajuntament per a l’adequació dels equipaments puja fins a 365.000 euros, 315.000 provinents del pla de xoc social per fer front als efectes de la crisi provocada per la Covid-19 que es destinaran a l’acondicionament dels 18 equipaments i als seus fons per a despeses, i 50.000 de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat per a les despeses de gestió i dinamització del projecte.

 

Vint casals oberts ja aquest mes de juny

La iniciativa dels vint casals comunitaris es posa en marxa aquest mateix mes de juny, coincidint amb la reobertura dels equipaments al públic en el procés de desescalada i amb una priorització centrada tant en els barris més afectats per la crisi com alhora mantenir una distribució per tot el territori. En una segona fase, l’objectiu és poder ampliar la xarxa de casals fins a un total de 30 equipaments a tota la ciutat.

Els vint casals comunitaris són els següents:

Districte de Ciutat Vella
– Casal de barri del Raval
– A determinar en els propers dies

Districte de l’Eixample
– Casal de barri Espai 210
– Espai Calàbria 66

Districte de Sants-Montjuïc
– Casal de barri La Vinya
– La Lleialtat Santsenca

Districte de les Corts
– Centre Cívic Tomasa Cuevas – les Corts

Districte de Sarrià – Sant Gervasi
– Casal de barri Can Rectoret
– Centre Cívic Casa Orlandai

Districte de Gràcia
– Centre Cívic el Coll – la Bruguera

Districte d’Horta-Guinardó
– Casal de barri Mas Guinardó
– Centre Cívic Carmel

Districte de Nou Barris
– Casal de barri Ton i Guida
– Casal de barri Torre Baró
– Centre Cívic Can Basté

Districte de Sant Andreu
– Casal de barri Torre de la Sagrera
– Centre Cívic Trinitat Vella

Districte de Sant Martí
– Casal de barri de Besòs
– Espai Via Trajana
– Casal de barri Antoni Miró PerisCompartiu aquest contingut

Paraules clau
equipaments/ proximitat/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina