“Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, el primer pla estratègic per la ciutat real: la metròpoli dels 5 milions : Servei de Premsa

“Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, el primer pla estratègic per la ciutat real: la metròpoli dels 5 milions

22/06/2020

El procés serà impulsat des de l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que treballarà amb administracions i agents socials, econòmics, culturals i educatius en un acord que estableixi una estratègia compartida de futur

 

 

 

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha començat a enfilar l’agulla per recosir el futur del territori metropolità després de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 amb la mirada posada a llarg termini: el 2030. El Consell Rector de l’associació, presidit per l’alcaldessa de Barcelona i presidenta del PEMB i de l’AMB, Ada Colau, va donar llum verda el passat 18 de juny al procés “Barcelona Demà” que ha de culminar en un “Compromís Metropolità 2030” i avui s’ha presentat als alcaldes i alcaldesses de les principals ciutats de la Regió Metropolitana de Barcelona. L’objectiu és impulsar el progrés econòmic i social per reduir les desigualtats i la segregació urbana per primera vegada en el conjunt de la regió metropolitana de Barcelona (RMB): la metròpoli dels 5 milions, sense perdre de vista, a més, el context d’emergència climàtica i les condicions del món post-pandèmia.

Per primera vegada l’escala és la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB). Aquest procés, Barcelona Demà, i el Compromís Metropolità 2030 que se’n derivarà integren una mirada territorial per garantir que les necessitats i les aspiracions de tota l’RMB s’hi vegin reflectides. El territori que inclou són 7 comarques: Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Garraf, Alt Penedès, Vallès Occidental i Vallès Oriental, 160 municipis i 5.151.263 habitants (2019). Aquest serà, doncs, el territori objecte de les principals reflexions i d’on provindrà el gruix dels actors participants en el procés Barcelona Demà.

 

Compromís Metropolità 2030: grans acords per una sortida a la crisi

Barcelona i la metròpoli no seran les mateixes després de la pandèmia, i allò que siguin dependrà de la capacitat d’assolir grans acords col•lectius que puguin reimpulsar la ciutat de Barcelona i els 36 municipis de l’AMB però també Sabadell, Terrassa, Granollers o Mataró. Per això, el PEMB, amb una trajectòria de més de 30 anys de planificació estratègica a la ciutat i la metròpoli, situa el projecte “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” com a aglutinador d’entitats plurals i representatives de diferents sectors de la societat per a què treballin conjuntament per assolir els acords necessaris per què el 2030 siguin una realitat qüestions com:

– La preservació i millora dels nivell de salut del conjunt de la ciutadania
– Una millor alimentació i un sistema alimentari més sostenible en el conjunt de l’RMB
– La reducció dels nivells de contaminació als establerts en els tractats internacionals
– Un impuls a la reindustrialització i l’adopció de la nova indústria 4.0
– La integració de la recerca i la innovació en els sectors econòmics i les polítiques públiques
– L’increment substancial d’habitatge assequible en el conjunt del territori metropolità

L’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que depèn orgànicament de l’AMB, és en aquest moment l’espai on podem conjugar la implicació del conjunt de la societat metropolitana amb l’abast territorial adequat per pensar el futur de manera compartida.

 

Reunió d’alcaldes i alcaldesses de l’antic Arc Metropolità

El procés Barcelona Demà també s’ha presentat avui davant de les principals ciutats de l’RMB que han estat formalment convidades a formar part dels òrgans de govern del PEMB que tindran un paper clau en l’elaboració del nou Compromís Metropolità 2030. Així, l’associació incorporarà a la seva Comissió Territorial els municipis que en el seu moment van configurar l’associació Arc Metropolità per defensar interessos comuns davant de la Generalitat i altres administracions a l’inici d’aquest segle i que incloïa Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Sabadell, Terrassa, Martorell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, i hi suma Rubí, com a municipi major de 50.000 habitants que és clau en l’espai frontissa entre l’AMB i el Vallès. La resta de municipis i territoris de l’RMB comptaran amb altres vies de participació en el procés.

 

Sectors involucrats

Per a què el “Compromís Metropolità 2030” sigui una realitat, en els propers tres anys es treballarà conjuntament amb ajuntaments del conjunt de l’RMB, l’AMB, la Diputació de Barcelona, agents econòmics i socials com els que formen part del Consell Rector del PEMB: CCOO, UGT, la Cambra de Comerç, la Universitat de Barcelona, el Cercle d’Economia, la Fira de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca, el Port, o l’Aeroport, així com amb entitats representatives del món de la recerca i organitzacions ciutadanes per bastir aquest Compromís que ha d’establir les bases pel futur de les ciutats, alienat amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i els ODS.

 

Document relacionat

Dossier de premsa (PDF)Compartiu aquest contingut