El Centre LGTBI viatja cinematogràficament a l’Àfrica per celebrar el Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI : Servei de Premsa

El Centre LGTBI viatja cinematogràficament a l’Àfrica per celebrar el Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI

22/06/2020

Presentem ‘SHOGA. Cicle de cinema LGTBI africà’, una programació de sis pel·lícules comissariada per Africadoolu que compta amb la col·laboració de betevé i Cinenómada.  

El film inaugural, ‘Rafiki’, es podrà veure, per primera vegada a televisió, a betevé diumenge 28 de juny, a les 22.30 h.

La resta de pel·lícules es visionaran a una plataforma audiovisual accessible des del web del Centre LGTBI, centrelgtbi.barcelona.

El Centre LGTBI de Barcelona vol celebrar enguany el Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI, que té lloc el proper 28 de juny, amb un viatge cinematogràfic per l’Àfrica. Per fer-ho, estrenarà ‘SHOGA. Cicle de cinema LGTBI africà’, una programació de sis pel·lícules que ha estat comissariada per Africadoolu, una associació que treballa per promoure les cultures africanes i que organitza, entre altres activitats, el Cicle de Cinema Africà i Dona. La proposta compta, també, amb el suport de betevé i Cinenómada, el fons fílmic del Festival de Cinema Africà de Tarifa-Tànger, i es desenvoluparà entre el 28 de juny i el 14 de juliol.

La selecció de films és una petita mostra de narratives audiovisuals que ens permeten aproximar-nos a la realitat que viuen persones LGTBI a països tan diferents com el Marroc, Tunísia, Kenya, Lesotho i Sudàfrica. A través d’aquests projectes cinematogràfics, que tenen abordatges diferents però complementaris, el Centre LGTBI vol contribuir a eixamplar la mirada i posar el focus sobre la situació amb què es viu la diversitat sexual, afectiva i de gènere al gran continent.

SHOGA, que significa gai en swahili, començarà el mateix 28 de juny, a les 22.30 h a betevé. La televisió local de Barcelona estrena Rafiki, una pel·lícula de la directora Wanuri Kahiu que explica com la relació d’amistat entre dues noies kenyanes dona lloc a l’amor, tot i que el conservadorisme de la societat i el seu entorn les fa triar entre la felicitat o la seguretat.

Aquesta col·laboració mostra, de nou, la voluntat del Centre LGTBI de teixir complicitats amb altres agents i institucions de la ciutat de Barcelona per fer arribar les seves activitats a un públic més ampli. La resta de pel·lícules es podran veure, durant dos dies, a través del web del Centre LGTBI, on les persones interessades trobaran l’accés a una plataforma digital.

El segon títol del cicle és Stories of our lives (29 juny – 1 de juliol). Les persones joves són les protagonistes d’aquest film, resultant d’un llarg viatge per Kenya durant el qual el col·lectiu artístic The Nest va recollir històries i experiències. El director Jim Chuchu ha fet una selecció de les escenes més interessants i les ha acompanyat d’una excel·lent banda sonora.

Del jovent a la infància. Icyasha (1 – 3 de juliol) és un curtmetratge de la ruandesa Marie Clémentine Dusabejambo en què un noi de 12 anys exposa els problemes que troba quan, després d’unir-se a un equip de futbol del seu barri, ha de fer front a constants insults perquè els seus companys el consideren efeminat.

El cicle inclou una petita representació de creacions magrebines. És el cas del documental Au-delà de l’ombre (3 – 5 de juliol), de la tunisiana Nada Mezni Hafaiedh. La cinta descobreix la cara més desconeguda d’Amina Sboui, una exmilitant de Femen que ha de fet de casa seva una llar d’acollida per a persones LGTBI que han estat rebutjades per les seves famílies.

Els debats al voltant de la identitat de gènere també hi són presents. Aquest és el rerefons d’I am Sheriff (6 – 8 de juliol), un documental gravat a Lesotho que fa seguiment de les vivències d’una persona jove que es trasllada a pobles llunyans, escoles i comunitats locals per parlar al públic sobre la frustració que produeix viure dins un sistema que no la reconeix.

La darrera pel·lícula ens situarà, de nou, al nord d’Àfrica. L’Armée du salut (8 – 10 de juliol) és una història del director Abdallah Taïa ambientada en un barri obrer de Casablanca, on un jove adolescent gai intenta construir-se una vida pròpia superant l’autoritarisme de la seva mare i sota l’ombra del seu germà, per qui sent una gran admiració.

 

Donem veu a les persones africanes i afrodescendents que viuen a Barcelona

SHOGA acabarà dimarts 14 de juliol, a les 18.00 h, amb una trobada virtual. A través de la plataforma Zoom, el Centre LGTBI convidarà diferents testimonis a debatre sobre el contingut de les pel·lícules i sobre les situacions que viuen les persones LGTBI de la diàspora africana a Barcelona.

Amb aquest cicle, el Centre LGTBI referma el compromís amb la incorporació d’una mirada intercultural a la programació, donant continuïtat al programa trimestral Interculturalitat LGTBI que va començar a principis d’any. Actualment, s’està treballant per reprogramar les activitats que van haver-se de cancel·lar a causa de la covid-19.Compartiu aquest contingut