Barcelona tindrà una estratègia municipal d’intel•ligència artificial pionera a Europa : Servei de Premsa

Barcelona tindrà una estratègia municipal d’intel•ligència artificial pionera a Europa

26/06/2020

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat també declaracions institucional per reafirmar el seu compromís com a municipi defensor de la diversitat afectiva i de gènere i per destinar els recursos necessaris per a la creació d’un fons per activar l’activitat econòmica de la ciutat

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració institucional en què dóna suport a un model tecnològic municipal ètic i confiable, basat en l’humanisme tecnològic i amb l’objectiu de facilitar l’avenç científic, preservar el lideratge tecnològic de la ciutat i garantir nous drets digitals i la participació de la ciutadania en el control sobre l’ús que es fa de les tecnologies al sector públic.

Aquesta declaració referma el compromís institucional per l’ús de la tecnologia en la millora de la funció pública i suposa un punt de partida per posicionar els pilars bàsics per l’aplicació de les tecnologies emergents i, en especial, el desenvolupament de la primera estratègia municipal d’intel·ligència artificial pionera a Europa. Hèlsinki i Londres són les úniques ciutats d’Europa que han  signat un acord de col·laboració respecte a la intel·ligència artificial, les dades obertes i la innovació digital, però que encara no ha cristal·litzat en un pla d’acció local com el que planteja la declaració institucional que ha adoptat el Plenari.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha celebrat el pas endavant que dona Barcelona: “Avui la ciutat se situa a primera línia entre les ciutats d’Europa i el món amb l’aprovació d’aquest full de ruta per un model tecnològic ètic i confiable, que posi tecnologies emergents com la Intel·ligència Artificial al servei de les persones i el progrés social”.

L’arribada de la quarta revolució industrial està comportant un canvi en la societat, alterant la manera com vivim, treballem i ens relacionem. La crisi provocada per la Covid-19 ha generat una acceleració en la digitalització d’activitats econòmiques i socials, però també ha generat nous riscos tecnològics que poden generar desigualtats i discriminacions. Per tant, en l’actual moment de disrupció tecnològica resulta urgent i indispensable una política que garanteixi els drets i les llibertats fonamentals i que acceleri la generació de nous drets digitals.

La voluntat de Barcelona és convertir la disrupció en oportunitat i apropar els avantatges de la tecnologia a la societat, com a instruments per ajudar en el progrés i desenvolupament de la ciutat, i amb el compromís de convertir-se en un referent global de l’humanisme tecnològic, garantint que les tecnologies emergents estaran al servei de la ciutadania.

El text presentat al Plenari aposta per posicionar l’Ajuntament a favor de l’humanisme tecnològic com enfocament per a donar resposta als nous reptes tecnològics i promoure la digitalització com a eina per al progrés social, basada en principis ètics i fonamentada en els drets i les llibertats personals. A més, aposta per facilitar l’avenç científic i preservar el lideratge tecnològic de la ciutat garantint que les tecnologies emergents estaran al servei de la ciutadania, que s’invertirà el necessari per abordar els riscos vinculats a l’ús de la intel·ligència artificial  i que es garantirà la supervisió humana en la presa de decisions automatitzades quan afectin persones.

La declaració institucional també menciona l’habilitació per part del consistori de mecanismes per vetllar i garantir que les dades que alimentin i generin els sistemes intel·ligents siguin obertes i públiques  i generin un benefici recíproc administració-ciutadania. L’Ajuntament també assumeix el compromís de què les tecnologies que s’apliquin actuïn de manera lícia, ètica i robusta. Per últim, per garantir aquests aspectes, en els pròxims mesos s’ha d’aprovar una Estratègia d’algorismes i dades, on quedaran redactats i explicitats tots els principis, valors i drets de la ciutadania que l’Ajuntament haurà de garantir en l’ús municipal de la intel·ligència artificial; aquest document esdevindrà pioner entre les ciutats europees.

 

Declaració institucionals aprovades

L’Ajuntament ha aprovat també una altra declaració institucional, coincidint amb la commemoració, l’any passat,  dels 50 anys dels disturbis Stonewall i del 50è aniversari de l’inici del moviment LGTBi+ a l’Estat espanyol, en què es referma com a municipi defensor de la diversitat afectiva i de gènere i s’adhereix a la commemoració del dia 28 de juny per l’alliberament o l’orgull del col·lectiu LGTBI+. El consistori es compromet a expressar el reconeixement del dret que tenen totes les persones de viure en igualtat de drets i en la diversitat sexual i d’identitat sexual i de gènere; i a seguir treballant en la normalització dels col·lectiu de persones LGTBI+. A més, el Plenari reitera el suport i la col·laboració a la tasca que les entitats del col·lectiu estan fent a la ciutat i condemna tota agressió envers les persones LGTBI+. L’Ajuntament reitera el compromís per lluitar contra la LGTBifòbia, a atendre la defensa i protecció integral de les persones LGTBi+, especialment en la infància, joventut i tercera edat, i a desplegar i activar la Llei 11/2014 per garantir els drets del col·lectiu.

Per últim, i amb motiu del proper 27 de juny com a Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses i de les afectacions econòmiques que estan patint a conseqüència de la pandèmia provocada per la Covid-19, el Plenari del Consell Municipal ha aprovat una tercera declaració institucional en què es compromet a destinar els recursos necessaris per a la creació d’un fons per activar l’activitat econòmica de la ciutat; a invertir en projectes Smart City i donar suport a empreses, comerços i mercats municipals en projectes de digitalització; a contemplar a les ordenances Fiscals de 2021 un estudi per a la reducció de tributs per a autònoms, petites i mitjanes empreses; i a realitzar les compres d’abastiment dels edificis públics en comerços i empreses del municipi.

 

 Compartiu aquest contingut