El Park Güell adapta el model de gestió per garantir l’ús veïnal i la sostenibilitat turística : Servei de Premsa

El Park Güell adapta el model de gestió per garantir l’ús veïnal i la sostenibilitat turística

29/06/2020Temps estimat de lectura: 7 minuts

El Park Güell avança amb els diferents reptes que es plantegen amb una alineació ferma a la sostenibilitat ambiental i responsable, per mantenir un espai més obert a veïns i veïnes, també per a visitants, i aprofundir en el  model de gestió que ha donat un important retorn social a la ciutat

Aquest nou impuls compta amb el consens de totes les parts implicades i s’ha realitzat tenint en compte criteris de seguretat, sostenibilitat i responsabilitat, garantint la desconcentració turística per afavorir el la compatibilitat d’usos, reduir la massificació a l’entorn i facilitar el retrobament de la ciutat amb el parc

S’amplia l’accés gratuït per a la ciutadania amb el carnet de biblioteques que s’afegeix, durant l’estiu, als usuaris del Gaudir Més i es manté la identificació per a l’accés habitual del veïnat de l’entorn. Es creen també dues franges horàries, de 6 a 9.30h i de 20 a 23h, d’ús exclusiu per a la ciutadania per afavorir la pràctica esportiva i la mobilitat

Es prenen totes les mesures higièniques i de protecció, garantint la màxima seguretat dels treballadors i treballadores, i de tots els visitants

Com a part del projecte BCN Safe City, el Parc obtindrà els segells Global Safe Site Excellence i el Safe Tourism Certified, un distintiu l’Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), que certifiquen aquells espais turístics que han implantat amb èxit el sistema de protocols de seguretat

L’aplicació de les mesures de seguretat sanitària obliga a limitar l’aforament, que fins ara es limitava a 1,7 hectàrees, a la totalitat de la zona Monumental del Park (12 ha.), declarat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Es reduirà l’aforament per assolir un 50% dels visitants habituals limitant el flux màxim d’entrada a 1.400 persones per hora

El pròxim 1 de juliol es reprèn el funcionament habitual del Park Güell (https://parkguell.barcelona/), que havia quedat alterada amb motiu de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. La represa es realitza havent pres totes les mesures higièniques i de protecció, garantint la màxima seguretat dels treballadors i treballadores, de la ciutadania i, en general, a de tots els visitants.

Les mesures preventives obliguen a fer un tractament homogeni de tot el Park i alinear els dos àmbits regulats. Aquest fet permet introduir noves mesures que permeten mantenir la compatibilitat dels usos del parc i el retrobament que la ciutat i tots els veïns i veïnes han tingut amb l’espai les últimes setmanes. El passat 14 de març, coincidint amb l’estat d’alarma, el parc va quedar tancat i es va reobrir per a la ciutadania el 20 de maig de 8 a 22 hores amb accés lliure excepte l’accés a l’escala monumental, les zones de jocs infantils, els berenadors i els camins d’accés i sota el viaducte, que s’han mantingut tancats.seguint la normativa i directrius que s’ha  donat per contenir la pandèmia

És important, en el moment actual, el compromís de fer del Park Güell un espai segur. Aquest és l’objectiu del projecte BCN Safe City, garantir mesures d’higiene i salut per oferir confiança i seguretat als espais de la ciutat. En aquest sentit, el Park Güell ha iniciat el procés de certificació Global Safe Site amb la qualificació Excellence, i rebrà també el segell Safe Tourism Certified, un distintiu l’Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) que certifiquen aquells espais turístics que han implantat amb èxit el sistema de protocols de seguretat establerts i han posat en marxa un sistema de prevenció de riscos específics contra la Covid-19.

 

 

En consonància, s’han senyalitzat els espais i per projectar missatges i recomanacions sobre les mesures de seguretat que cal seguir, com el manteniment de la distància social i la recomanació als visitants d’utilitzar la mascareta. A més, s’ha reforçat la presència de personal de vigilància, que tindrà cura de fer complir les mesures sanitàries establertes.

Gestió de l’aforament a la totalitat de la Zona Monumental del Park Güell

La voluntat de fer del Park un espai més segur, conjuga amb la necessitat d’alinear el Park als objectius de sostenibilitat ambiental i responsable, tenint en compte que es tracta d’un dels espais més emblemàtics de la ciutat. Com a tal, resulta un dels punts més visitats, tant pel seu interès en l’àmbit cultural i turístic, com un dels elements clau en l’arquitectura de Gaudí, però també com un dels espais verds més importants de tots els oberts a la ciutadania de Barcelona.

El model de gestió que ha mantingut el Park aquests últims anys ha permès avançar en l’objectiu de resoldre els reptes de sostenibilitat de l’espai i de massificació, i ha millorat l’experiència dels visitants, tenint en compte les diferents sensibilitats, la multiplicitat d’usos del Park i la singularitat d’un espai excepcional, així com del seu entorn. En aquest sentit, cal tenir en compte que el Park Güell va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per UNESCO el 1984, una distinció que s’atorga a aquells espais naturals i béns culturals d’arreu del món que, que pel seu gran valor cal protegir i garantir-ne la conservació. Actualment el Park Güell és el segon dels atractius turístics més visitats de la ciutat.

Per continuar treballant per aconseguir una gestió d’aquest espai que equilibri l’interès dels visitants, les necessitats del veïnat del seu entorn i  la ciutadania de Barcelona, a partir de l’1 de juliol la gestió de l’aforament, que fins ara es limitava a les 1,7 hectàrees del Park, es realitzarà a la totalitat de la Zona Monumental, un total de 12 hectàrees declarades Patrimoni de la Humanitat. Es reduirà en un 50% els visitants totals anuals que rep el Park en el seu conjunt limitant el flux màxim d’entrada a 1.400 persones per hora en el conjunt de la Zona Monumental del Park.

Pel que fa als accessos, se n’estableixen un total de 9.

 

 

Això permetrà seguir unes polítiques de gestió racional de fluxos massius i l’orientació de la seva gestió de manera anticipada, potenciant la venda d’entrades online i facilitant la desconcentració turística, alhora que es redueixen les externalitats negatives: reduir la massificació, millorar la mobilitat i sostenibilitat de l’entorn i garantir així la conservació òptima del patrimoni. Les tasques de conservació, rehabilitació i manteniment del patrimoni arquitectònic i natural es seguiran realitzant gràcies als recursos obtinguts provinents la regulació turística.

Per tal de garantir el funcionament correcte de la gestió del nou model, es crearan diversos llocs de treball orientats a la millora del servei, amb un augment del personal d’atenció a l’usuari, del servei de control d’accessos i del servei auxiliar d’informació.

 

Convivència amb l’entorn: un Park Güell obert a la ciutat i al veïnat

Aquestes mesures també són una aposta ferma per fer del Park Güell un espai obert a la ciutadania de Barcelona i, sobretot, als veïns i veïnes de l’entorn. Com és habitual l’accés serà gratuït per aquelles persones usuàries del Gaudir Més, tot i que de forma puntual, durant aquest estiu, es podrà accedir al parc de forma gratuïta també amb el carnet de Biblioteques. A partir de la tardor, es posarà en funcionament una nova APP que ara s’està treballant i que permetrà un funcionament més fàcil, accessible i telemàtic pels nous registres.

I a més es reserven unes franges horàries úniques exclusives per al veïnat i usuaris habituals: la “Bon dia Barcelona” i la “Bon vespre Barcelona”. L’horari d’obertura de les portes del Park és a les 6 h del matí, i és a partir d’aquesta hora i fins a les 9:30 h, quan comença la franja d’accés exclusiu per a veïns, veïnes i escoles i per a totes persones registrades al Gaudir Més. L’horari de visitants finalitza a les 20 h, i és quan es dóna inici a la franja “Bon vespre Barcelona”, un espai de temps fins a les 23h en què el veïnat, persones de l’entorn i els registrats al Gaudir Més, i durant l’estiu també amb el carnet de Biblioteques, tornaran a tenir exclusivitat d’accés.

Amb aquestes franges es faciliten algunes activitats com la pràctica esportiva i la mobilitat per dins del parc com a zona de connexió entre barris i com a acció preventiva per evitar massificacions als nuclis de residents.

A més, per afavorir aquests usos per part de la ciutadania, també es reprenen algunes activitats esportives, de coneixement del verd i la biodiversitat i culturals. Els divendres de juliol es faran els concerts, amb places limitades, que organitza el MUHBA i els dijous d’agost s’hi celebraran els concerts de Música als Parcs.

 

 

A més, recentment, el Park Güell s’ha adherit al certificat Biosphere, que acredita les bones pràctiques en turisme responsable i sostenible de l’activitat, garantint un equilibri econòmic, sociocultural i mediambiental per tenir cura de l’entorn. La certificació Biosphere l’atorga l’Institut de Turisme Responsable, un organisme independent, amb el suport de la UNESCO, que té com a objectiu impulsar accions i programes de desenvolupament sostenibles a nivell turístic.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquestes mesures de gestió del Park Güell a les entitats veïnals dels barris de l’entorn que en faran un seguiment del funcionament els pròxims mesos amb la constitució per part de la Secretaria Tècnica del Park Güell d’un grup de treball específic conjuntament amb els operadors públics i privats per fer una avaluació de la gestió. A banda, també s’avancarà en l’actual model de governança del parc, en el marc del Pla Estratègic del Park Güell, per continuar impulsant accions inversores i culturals a partir del retorn dels ingressos que es generin amb les entrades, i així garantir el retorn de l’ús social del parc per a la ciutat.

L’any 2018, després d’un procés d’anàlisi, reflexió i participació tècnica i ciutadana, es va establir el Pla Estratègic del Park Güell fins al 2022, un pla que preveia prop de 200 actuacions amb un pressupost de 24,9 milions d’euros amb l’objectiu de reforçar el llaç de la ciutadania amb el parc i evitar alhora les conseqüències de la massificació turística en l’entorn. En aquest pla també es va establir com reorientar les inversions per a la preservació patrimonial, actuacions per beneficiar els barris de l’entorn, pacificació dels voltants del parc i preservar el patrimoni arquitectònic i natural.

Paraules clau

park güell/