Els jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina, s’obren al veïnat després de les obres per millorar-ne la qualitat i la permeabilitat amb l’entorn : Servei de Premsa

Els jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina, s’obren al veïnat després de les obres per millorar-ne la qualitat i la permeabilitat amb l’entorn

30/06/2020

Els treballs en aquesta zona verda de Sants-Montjuïc formen part del Pla de Barris de la Marina i han suposat una inversió de 2,09 milions d’euros

Els jardins s’estructuren en dos grans àmbits a dos nivells, connectats entre si, on s’ha reforçat el paper de l’espai com a connector dels recorreguts i itineraris al barri, amb el verd com a protagonista

Els renovats jardins de la Mediterrània ja estan oberts al veïnat després de les obres de remodelació realitzades durant el darrer any, en el marc del Pla de Barris de la Marina per invertir i millorar transversalment la vida d’aquest barri de Sants-Montjuïc. Els treballs, que han suposat una inversió de 2,09 milions d’euros, van iniciar-se al gener del 2019 i han servit per millorar la qualitat de l’espai públic i crear un espai d’estada més amable i permeable.

 

 

 

 

Els jardins s’ubiquen en l’interior d’illa delimitada pels carrers Alts Forns, Foneria, Mare de Déu del Port i el passeig de la Zona Franca. Els arranjaments que s’han dut a terme acompleixen els objectius sorgits del procés participatiu fet amb el veïnat i les entitats de l’entorn, i parteix de la base de preservar el paper dels jardins com a connector de les circulacions del barri.

Així, s’han reorganitzat els accessos i connexions entre passatges i l’espai interior, i també s’han reorganitzat les activitats i els usos associats a cada un dels espais, amb el verd com un element protagonista.

La remodelació s’ha articulat en dos grans àmbits: una superfície gairebé plana de relació amb els edificis que fan façana amb el passeig de la Zona Franca –nivell superior– i l’àmbit proper als locals situats en un nivell inferior. El nivell superior connecta amb el passatge des de Mare de Déu del Port de dues maneres: a través d’un pla inclinat, totalment accessible, que voreja la línia de façana, en direcció la plaça de la Marina; i a través d’una passarel·la lleugera.

El nivell inferior guanya amplitud i es relaciona de manera més amable amb el superior. S’hi han fet connexions amb plans inclinats i escales cap a tots els passatges. El recorregut accessible, des del costat de la plaça de la Marina, és ara un pla inclinat que acompanya còmodament fins al nivell inferior, tot creuant per sota de la passarel·la.

La suma de totes aquestes circulacions facilita que tots els desplaçaments per dins dels jardins de la Mediterrània siguin naturals, fàcils i intuïtius. Al mateix temps s’han generat unes visuals molt obertes, sense racons, que afavoreixen la seguretat de l’espai.

Pel que fa al verd, els jardins tenen en la riquesa de la seva coberta vegetal, un dels elements més interessants a potenciar. Gairebé s’ha preservat l’arbrat existent, i se n’ha plantat de nou. Això s’ha complementat amb una plantació d’arbustives que incrementa la superfície de verd de l’àmbit en uns 950 metres quadrats.

A més, a la gran esplanada inferior, s’hi ha habilitat una àmplia zona de jocs infantils dedicada a nens de 0 a 5 anys, alhora que s’ha renovat el mobiliari urbà, la pavimentació i la xarxa de drenatge.



Compartiu aquest contingut