Els museus municipals amplien oferta aquest estiu amb desenes activitats culturals per a tots els públics : Servei de Premsa

Els museus municipals amplien oferta aquest estiu amb desenes activitats culturals per a tots els públics

30/06/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Sala Barcelona, concerts al Park Güell o al Monestir Pedralbes, visites per descobrir la història de la ciutat i projeccions de cinema d’intriga o documental són algunes de les desenes de propostes que es poden gaudir fins al setembre

Els museus i equipaments culturals municipals de Barcelona inicien un estiu farcit d’activitats que, amb la progressiva superació de l’alerta sanitària i tenint sempre presents els protocols de prevenció, permetrà viure nombroses propostes en diferents espais i recuperar  dinamisme cultural de la ciutat.

Una programació de l’Institut de Cultura de Barcelona que convida a gaudir novament dels museus i equipaments culturals, de les exposicions, visites guiades, projeccions i que inclou desenes d’actuacions musicals, en un cartell molt variat que vol arribar als públics més diversos.

 

Música i paraules en entorns únics i singulars

Una de les principals apostes musicals aquest estiu és Sala Barcelona, al Castell de Montjuïc. L’ICUB i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya han sumat esforços per recuperar els concerts a l’aire lliure i fer costat a les sales de concert més perjudicades per la crisi. Oferiran més de 60 concerts, del 2 de juliol al 30 d’agost, amb preus assequibles i amb noms com Clara Peya, Hydrogenesse, Joana Serrat & The Great Canyoners o la Fundación Tony Manero, entre molts d’altres.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) proposa vetllades musicals al Park Güell, amb una interessant mescla de modernisme i guitarra. El 3 de juliol, “La guitarra clàssica” amb Àlex Garrobé; el dia 10 “La guitarra mediterrània i flamenca”, amb Marco Mezquida, Chicuelo i Paco de Mode; el 17 de juliol, “La guitarra mestissa”, amb Pyrophorus Guitar Duo; i el 24 de juliol, “La guitarra i el jazz manouche”, a càrrec del quintet de jazz liderat per Albert Bello. Tots els concerts són gratuïts i cal fer reserva prèvia. “Paraules i Sons de Barcelona: itinerari literari a la Vil·la Joana”, el 16 de juliol, és una altra proposta del MUHBA.

Un passeig amb contrapunt musical pels relats literaris –de Brossa, Verdaguer, Salvat-Papasseit i molts altres– que han construït l’imaginari de la Barcelona contemporània, amb textos triats i llegits per l’actriu i rapsoda Gemma Sangerman, acompanyada pel clarinet d’Oriol Romaní.

A més, l’entorn medieval incomparable del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes recuperarà els seus Vespres Musicals els quatre caps de setmana del mes d’agost. El 6 d’agost amb “Euterpe: la dona, la música” i “Hirundo Maris: ‘Lux Feminae’”; el dia 13 “Sonates de Beethoven”; el 20 d’agost “Al cau de les paraules”; i, per tancar, el dia 27 la proposta serà “Reines”. I a la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació, aquest 25 de juny actua Bianca Steck, dins dels “Concerts a la Fabra”.

 

Museus, exposicions i visites comentades

El Born Centre de Cultura i Memòria enceta el cicle de rutes guiades “Born de nit 2020”. Els dimecres de juliol i agost, la proposta és “Dansa i música a la Barcelona del 1700”; els dimarts de juliol, agost i setembre es pot participar a “El mercat del Born. La forja d’un nou món”; també de juliol a setembre, els dimarts i els dijous ofereixen la visita “Perich. Humor amb ulls de gat”; i els dijous, entre juliol i setembre, es pot conèixer “La ciutat del Born en 7 històries”. Igualment, tots els divendres fins el setembre, es recupera l’itinerari guiat “Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700”.

Dins “La ciutat i el Park”, el MUHBA ofereix visites i itineraris guiats per endinsar-se al Park Güell. El 19 de juliol “El Park Güell i Barcelona”, el 26 de juliol i el 13 de setembre “Gràcia 1900. L’aparador burgès d’un barri obrer”; l’1 d’agost i el 19 de setembre “Barcelona 1902: urbanitzar la muntanya pelada”; i el 29 de juliol, el 26 d’agost i el 2 de setembre “La primera balconada de Barcelona. El creixement de la ciutat vist des dels Tres Turons”.

A més, el MUHBA també ha previst reiniciar a l’agost les seves visites i itineraris per a descobrir el passat de la ciutat. La programació serà molt variada: “Un refugi per a tothom. Solidaritat en temps de guerra”, “Barcino/BCN”, “Quan el Call era el call dels jueus”, “La formació d’una capital. La ciutat medieval”, “Raó, passió i negoci en la construcció de l’Eixample”, “L’obertura de la Via Laietana i la creació del barri Gòtic”, “Tothom al carrer! La lluita per les llibertats a la Barcelona de la transició (1976-1979)”, “La casa de l’aigua de la Trinitat. Conductes, dipòsits i comportes”, “Dins i fora muralles: poder, higiene i comerç a Barcino”, “L’habitatge a Barcino”, “Barcelona flashback” i “Altures i senderes. Verdaguer i Maragall diuen Barcelona”.

Al Museu del Disseny de Barcelona, mentrestant, es poden visitar tres de les seves exposicions permanents a meitat de preu: “Del món al Museu”, amb objectes ideats o produïts a l’estat des de principis del s. XX fins avui; “Extraordinàries!”, que permet viatjar per les col·leccions d’arts decoratives i d’arts d’autor entre els segles III i XX; i “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual”, amb una la selecció del més destacat en disseny gràfic i visual entre 1980 i 2003. El Museu del Disseny també permet visitar gratuïtament, fins el 13 de setembre al Centre d’Artesania Catalunya, la mostra “Rajoles i oficis. Propostes artesanes contemporànies”.

A la Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació proposen immersions dialogades a les seves exposicions: visites a “Succeeix cada dia”, el 8 de juliol amb Joana Roda i el 9 de setembre amb Joana Hurtado; i visites a “La biblioteca infinita”, el 22 de juliol amb Anna Pahissa i el 17 de setembre amb Enric Farrés Duran.

I el Museu Frederic Marés recupera també les seves visites guiades. L’11 de juliol, amb un recorregut per “Les obres mestres del Museu Frederic Marès”; el dia 18 amb una descoberta dels “Objectes insòlits del Gabinet del Col·leccionista”; i per tancar el mes, el 25 de juliol, una passejada per “Un Museu de novel·la”, que es completa amb la visita taller autònoma “D’auca en auca i tiro perquè em toca!”.

 

Cinema d’intriga i documentals per a la reflexió

El MUHBA proposa gaudir, en línia i gratuïtament, de “Barcelona Criminal”, un cicle que observa la ciutat de Barcelona a través del prisma del gènere d’intriga. Ho fa amb tres pel·lícules: “Los atracadores”, de Francisco Rovira Beleta, el 16 de juliol; “Fata Morgana”, de Vicente Aranda, el 23 de juliol; i “La Cripta”, de Cayetano del Real, el 30 de juliol. Les projeccions seran accessibles a través del web del MUHBA.

I el Museu Etnològic i de Cultures del Món ofereix una nova edició dels seus Docs Noctàmbuls. Filmacions que conviden, també en línia, a reflexionar sobre cos, creences i rituals. El 3 de juliol, proposen “Els caçadors d’ombres” i “El vent i les paraules” de Roger Canals; el 10 de juliol, “Carmen” d’Olatz González Abrisketa i “Descending with angels” de Christian Suhr; el 17 de juliol les propostes seran “La festa de l’Os de Prats de Molló” de La Xarxa i “Dansa dels esperits” Ricardo Íscar; per tancar, el dia 24, amb “L’épaisseur des murs” de Federico Varrasso i “El muerto hace al santo” de Belén Maldonado.





Paraules clau

cultura/ museus/