S’inicien les obres de reparació dels espigons de Bogatell i de La Mar Bella a les platges de Barcelona : Servei de Premsa

S’inicien les obres de reparació dels espigons de Bogatell i de La Mar Bella a les platges de Barcelona

01/07/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es tracta d’una actuació de reparació de danys del temporal Glòria que s’inicia avui dimecres 1 de juliol. Les obres tenen una durada prevista de 3 mesos i les executa el Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Demarcació de Costes

Aquesta actuació permetrà frenar la regressió de les platges i protegir algunes infraestructures de ciutat com el passeig marítim

S’instal·laran vials d’accés vigilats per facilitar el moviment en la zona afectada i es minimitzarà els impactes mediambientals ocasionats per les obres

L’Ajuntament de Barcelona, després del temporal Glòria del mes de gener, va elaborar un informe per valorar els impactes derivats de la borrasca a la ciutat. Concretament a les platges, destaca les afectacions als espigons, infraestructures de protecció costanera que són elements vitals per a la supervivència de les platges de la ciutat.

Així, el Ministeri per a la Transició Ecològica, a traves de la Demarcació de Costes, ha donat resposta a aquesta demanda i el proper dimecres 1 de juliol iniciarà les obres de reparació dels danys ocasionats als espigons de Bogatell i de La Mar Bella amb una durada prevista de 3 mesos.

 


Àmbit de la intervenció de les obres de reparació dels espigons de la Mar Bella i el Bogatell
Les obres consisteixen, fonamentalment, en la reparació o restitució d’elements danyats (blocs de formigó, esculleres, lloses de formigó armat, etc.) que permetrà frenar la regressió de les platges i protegir algunes infraestructures de ciutat com el passeig marítim.

Les accions previstes consisteixen en el transport i acopi d’eines i material, demolició i fabricació de formigó, col·locació de l’escullera i execució de nous murs perimetrals dels diapasons, entre d’altres.

 

Principals afectacions

Les actuacions de reparació dels espigons de Bogatell i la Mar Bella, platges del districte de Sant Martí, suposaran unes afectacions a la mobilitat a la zona:

– La instal·lació de vials d’accés a la zona dels dos espigons. Aquests vials permetran el pas de maquinària pesada, vehicles de servei i reduir el risc d’accident, i estaran degudament abalisats i vigilats per un equip especialitzat d’operaris i contemplaran el pas dels vehicles d’emergència per tota la zona d’obres i, especialment, al final de l’espigó de La Mar Bella (formigonant un tram a cada espigó on hi ha pedrissa per facilitar l’accés dels seus vehicles). Es preveu que siguin els següents:

 



Zones d’accés i zones ocupades durant les obres als espigons de la Mar Bella i del Bogatell
– Afectacions al trànsit al voltant de la Base Nàutica. Per tal de minimitzar l’impacte sobre la seva activitat, un tècnic d’obra regularà el trànsit al voltant de la instal·lació.

Per a l’execució d’aquestes actuacions s’han pres mesures  per minimitzar les molèsties de soroll i pols que es puguin generar durant l’obra, com l’abalisament dels espigons per la part terrestre i marina. A més, es disposarà d’un servei de vigilància ambiental.

 

Altres actuacions pels efectes del temporal Glòria

Les obres de reparació dels espigons s’afegeixen a les que ja es van iniciar abans de l’emergència sanitària per la Covid-19 i les que s’han reprès amb posterioritat.

La reparació més urgent va ser la reparació del mur de protecció del Port Fòrum, que va patir danys de consideració i que ja es va iniciar en les setmanes posteriors al temporal.

A més, també s’han executat les obres de reparació de diferents infraestructures de les platges com canonades, cablejat elèctric i el sistema de megafonia. També mobiliari, serveis i senyalització que va quedar malmesa a causa de la tempesta.

El temporal Glòria va afectar el litoral barceloní entre el 20 i el 23 de gener i els danys ocasionats es van valorar en 23,6 milions d’euros.





Paraules clau

espigons/ temporal Glòria/