Barcelona i Catalunya compten amb la 2a millor estratègia d’Europa per captar inversions d’àmbit tecnològic : Servei de Premsa

Barcelona i Catalunya compten amb la 2a millor estratègia d’Europa per captar inversions d’àmbit tecnològic

03/07/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Ho destaca la divisió fDi Intelligence del grup Financial Times conjuntament amb The Next Web en un informe que situa Londres en la primera posició

L’informe també apunta que Barcelona ocupa la 8a posició a tot Europa i la 1a del sud d’Europa com a ‘tech city of the future’

Segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha actualment 1.369 empreses estrangeres tecnològiques (dades 2019), un 21% més que l’any anterior

La divisió fDi Intelligence del grup ‘Financial Times’ conjuntament amb The Next Web –un dels mitjans i empreses d’intel·ligència de referència europea en l’àmbit de la tecnologia i les startups- destaquen que Barcelona & Catalunya compten amb la 2a millor estratègia d’Europa per captar inversions estrangeres d’àmbit tecnològic, només per darrera de Londres i per davant de ciutats com Berlín o Amsterdam.

És una de les conclusions de l’informe ‘Tech Cities of the Future’, que analitza una setantena de localitzacions d’Europa per determinar les ciutats amb més potencial pel que fa a l’atracció internacional d’inversions tecnològiques i amb ecosistemes de startups. Pel que fa a Barcelona & Catalunya , l’informe subratlla la presència de 1.500 startups a Catalunya, la celebració d’esdeveniments com el Mobile World Congress així com l’existència del 22@, el Pier01, parcs científics i universitats.

Així, fDi Intelligence i The Next Web analitzen indicadors vinculats al potencial econòmic, la innovació, la captació d’inversió estrangera, la rendibilitat, l’ecosistema de startups i l’estratègia per atreure noves inversions. En aquest sentit, l’informe conclou que Barcelona ocupa la 8a posició a tot Europa i la 1a del sud d’Europa com a ‘tech city of the future’, per davant de ciutats com Madrid, Estocolm, Frankfurt o Munich. Encapçalen la classificació Londres, París i Dublín.

L’Ajuntament de Barcelona fa la promoció econòmica internacional i l’atracció de projectes d’inversió que generen ocupació a través de la direcció de Promoció de Ciutat i el Servei de Business Landing de Barcelona Activa. Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de Barcelona fa més de 30 anys que impulsa polítiques de foment de l’ocupació, l’emprenedoria, el creixement empresarial i la formació tecnològica.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ressalta la gran tasca que fa Barcelona per aconseguir aquest posicionament europeu, gràcies a empreses d’avantguarda que troben a la ciutat el millor espai per fer prosperar els seus negocis. En aquest sentit, Collboni remarca que “les empreses tecnològiques són les que menys destrueixen llocs de feina i en canvi les que més ocupació i de qualitat en generen, cosa que s’ha posat encara més de manifest en els darrers temps”. “L’aposta que fem des de l’Ajuntament de Barcelona és la de propiciar l’aterratge i el desenvolupament d’aquestes empreses, i donar suport -a través del Cibernàrium- a persones de tots els sectors que puguin fer una reconversió cap al sector TIC, per optimitzar les oportunitats de treballar a la ciutat amb qualitat d’ocupació i de vida”, segueix el tinent, que rebla que “aquest bon posicionament de Barcelona i Catalunya en la captació d’inversions en àmbit tecnològic ens esperona a seguir treballant en aquesta direcció i reafirma la nostra aposta per fer de la ciutat un hub tecnològic i de talent de primer nivell”.

D’altra banda, per a la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, “Catalunya i Barcelona s’estan posicionat sense cap mena de dubte com un dels millors hubs empresarials en l’àmbit tecnològic d’Europa, un tipus d’inversió estrangera destinada a l’economia productiva i a sectors estratègics i de futur”. “És una aposta a llarg termini, una feina de picar pedra, crear vincles i generar confiança, més que mai ara en aquest entorn de complexitat i amb noves dinàmiques globals, per situar Catalunya a les llistes de destinacions de nous projectes d’empreses de tot el món”, subratlla. Segons la consellera, “la nostra prioritat és atreure projectes d’inversió estrangera d’àmbit industrial i ‘tech hubs’ d’empreses d’arreu del món”.

La Generalitat lidera l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’àmbit tecnològic a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-, mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment, des de Catalunya i les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ arreu del món. La consellera destaca que “aquesta estratègia ens permet fer “promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat”. De fet, l’informe de l’fDi Intelligence i TNW destaca Startup Catalonia, la unitat d’ACCIÓ que té per objectiu accelerar startups catalanes i connectar-les a escala internacional.

 

Pols d’atracció d’innovació, 22@ i Pier01

Les empreses necessiten entorns on es facilita la seva instal·lació i creixement. Barcelona ha consolidat al llarg dels últims 18 anys el 22@Barcelona, un districte d’innovació urbanística, tecnològica, social i econòmica, amb infraestructures tecnològiques capdavanteres, i on empreses altament innovadores, centres de recerca i universitats coexisteixen amb habitatges, serveis públics i zones verdes. Hi ha instal·lades més de 9.000 empreses, de les quals un 30% estan dedicades a activitats intensives en tecnologia o coneixement, i on hi treballen més de 93.000 persones.

També destaca un segon pol d’innovació el Pier01, instal·lat en un antic magatzem de càrrega de mercaderies del Port, és el buc insígnia de l’Associació Barcelona Tech City. En un emplaçament privilegiat de més d’11.000 m2 diàriament hi conviuen al voltant de 1.000 persones de més de 100 companyies i start-ups. venture builders, consultores i grans corporacions amb els seus hubs d’innovació com Gas Natural, Seat Metropolis Lab, mVentures del MWC o el Payment Innovation Hub CaixaBank, Arval, Visa, Global Payments i Samsung.

 

Competència global pel talent tecnològic

El factor determinant per a la instal·lació d’empreses tecnològiques a qualsevol ciutat, no només Barcelona, és la capacitat per generar i atreure talent, el recurs més escàs. Es tracta d’una competició en la qual no hi ha un guanyador absolut ja que totes les economies pateixen d’una dèficit crònic de talent tecnològic

Barcelona en canvi sí que és un dels guanyadors relatius, proporcionalment és capaç de generar i atreure més talent tecnològic i de forma més accelerada que d’altres ciutats. Segons l’estudi “Digital Talent Overview” de la iniciativa Barcelona Digital Talent, publicat fa 15 dies, a Barcelona  hi treballen 77.000 professionals digitals, 9.600 persones més que l’any passat.

En part, aquest èxit relatiu es deu a iniciatives com Barcelona Digital Talent (enllaç) que té com objectiu fer de Barcelona un pol de referència global pel talent tecnològic i en el qual s’alinea el sector públic i el privat amb la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Fundació CTECNO, Foment del Treball, Barcelona Tech City, 22@Netwok i Barcelona Global.

En la generació de talent local destaca  la iniciativa IT Academy de Barcelona Activa que amb el seu programa de re-skilling, orientat a la inserció professional dins del sector TIC, ha estat capaç de formar centenars de persones, de les quals un 75% han trobat feina en empreses tecnològiques en acabar la formació. En total, el Cibernàrium, com a servei de divulgació i capacitació en tecnologia, ha donat suport formatiu digital amb diferents tipus d’accions a 150.000 persones des de la seva posada en marxa.

 

Empreses tecnològiques i startups

Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha a Catalunya 1.369 empreses estrangeres tecnològiques (dades 2019), un 21% més que l’any anterior, que es dediquen majoritàriament als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, el mobile, els videojocs i l’R+D. Per països, destaquen les empreses dels Estats Units (22%), Alemanya (18%), França (14%) i Regne Unit (14%). De fet, d’acord amb les dades d’fDi Markets, el 2019 s’ha registrat un volum de 493 milions d’euros d’inversió estrangera d’àmbit tecnològic, una xifra que ha crescut un 18% amb relació a l’any anterior.

Pel que fa a les empreses emergents, actualment a Catalunya (dades 2019) hi ha 1.500 startups, un 38% més que fa tres anys, que ocupen 16.900 treballadors, segons un estudi d’ACCIÓ. El 19% dels treballadors d’aquestes empreses emergents són estrangers, un 15% en el cas dels fundadors. L’estudi també apunta que el 64% de les empreses emergents catalanes treballen amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, sobretot en els camps del cloud computing, el big data, l’internet de les coses (IoT), la intel·ligència artificial i els sistemes integrats.





Paraules clau

Finantial Times/