Obre la zona de jocs infantils del parc d’Antoni Santiburcio : Servei de Premsa

Obre la zona de jocs infantils del parc d’Antoni Santiburcio

03/07/2020

Amb una superfície de 22.000 m2 aquest parc s’ha convertit en la zona verda més gran de Sant Andreu de Palomar

L’obra dels jocs infantils ha suposat una inversió de 2.714.000€ i deixa pràcticament enllestida la creació de nous espais verds als terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu

L’Ajuntament de Barcelona ha obert la zona de jocs infantils del parc d’Antoni Santiburcio, una obra que ha suposat una inversió de 2.714.000€. Aquesta obertura deixa pràcticament enllestida la creació de nous espais verds a les antigues Casernes de Sant Andreu, en el context de transformació d’una nova zona urbana que incorpora a la ciutat dues grans superfícies de 5 i 6 hectàrees de terrenys reintegrats al seu entorn en forma de nous espais verds, equipaments i habitatges. La transformació de les antigues casernes va arrencar amb la signatura de l’acord entre el consistori i el Consorci de la Zona Franca al desembre del 2015. Amb una superfície de 22.000 metres quadrats el nou parc en el qual s’ubica la nova zona de jocs infantils ha esdevingut la zona verda més gran del barri de Sant Andreu de Palomar.

La posada en servei dels jocs infantils correspon en realitat a la segona fase de desenvolupament del projecte del parc d’Antoni Santiburcio, que ja havia obert una primera part. Aquesta zona de jocs, amb una superfície de 6.706 m2, té un paviment de cautxú de múltiples colors rodejat de parterre arbustiu que el separa dels carrers i d’una zona de parterres florals. S’hi ha ubicat també dues grans jardineres travessades pel camí del parc que es troben alineades per facilitar un accés a la zona verda des del passatge Oest i el passeig de Torres i Bages.

 

 

En aquesta segona fase de la urbanització del parc, a més a més, s’ha arranjat la zona no urbanitzada del costat del carrer Palomar per tancar la parcel·la completa.

La nova zona de jocs infantils és una instal·lació feta amb els nous criteris del Pla del joc a l’espai públic, que el Govern municipal va presentar públicament al febrer de 2019, i que ja ha implantat diferents espais lúdics arreu de la ciutat.

 

 

En aquest espai s’han instal·lat un joc anomenat Rolling Hill de 20 metres d’envergadura per a nens i nenes d’entre 5 i 12 anys, en el qual la part frontal de lona és compatible amb usos de jocs adaptats. També hi ha un Whizzer disc giratori i un Rota Roka per a infants de 4 a 12 anys. A més a més s’han instal·lat petits turons per a jocs informals.

A la zona est del parc es troben uns gronxadors omega amb seients Rinda, Katja, Mirage i Bravo, amb seients adaptats per a nens i nenes d’entre 1 i 3 anys, de 3 a 12 i de 5 a 15 anys. I s’incorpora un joc adaptat Speen-me per a edats d’entre 5 i 12 anys.

La urbanització del nou parc d’Antoni Santiburcio va començar amb una primera fase, que ja estava oberta, en la qual es van delimitar diferents espais amb zones d’estada, una esplanada, un parterre aromàtic, una zona arbrada i amb àrees d’exercici per a joves i per a persones grans, així com unes fonts ornamentals. També es van plantar arbustos i vegetació tapisant i unes bandes rígides que formen esglaons de petita alçada. El turó situat al costat del carrer Gran de Sant Andreu està completament cobert d’espècies vegetals arbustives que tapisen el terra, i el travessa un camí d’entre 1,20 i 2 metres d’amplada, al llarg del qual hi ha replans que creen petites places i miradors.

La varietat de la vegetació, la biodiversitat i el cromatisme en diferents èpoques de l’any és un tret distintiu i singular d’aquest parc, que a més a més, incorpora tècniques de drenatge sostenible per a la gestió de les aigües de pluja d’una gran part del parc, aigües que s’aprofiten mitjançant la infiltració en el subsòl.

El conjunt del parc d’Antoni Santiburcio ha quedat organitzat a l’entorn d’un gran carrer que el travessa, i que articula els diferents espais i els diferents usos i activitats que es generen en aquests espais.

 

 

Els projectes a través dels quals s’estan transformant els terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu segueixen avançant en altres espais d’aquest àmbit. La transformació preveu també la construcció d’habitatge públic i equipaments en els terrenys que es van alliberar amb l’enderroc de les antigues casernes. I en aquests moments l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) està licitant les obres de construcció dels anomenats edificis “C”, “A” i “J”.

L’edifici “C” és un bloc de 152 habitatges dotacionals i un equipament públic on s’ubicarà l’Espai Jove Jaume Oller. Aquest edifici ha d’ocupar un solar situat al llarg del futur carrer d’Antoni Santiburcio, confrontant a la caserna dels Mossos d’Esquadra entre el passeig de Torras i Bages i el parc d’Antoni Santiburcio.

Pel que fa a l’edifici “A”, tindrà 84 habitatges destinats a lloguer social, i se situarà al carrer Víctor Colomer 6-12. L’edifici “J” que es destinarà a lloguer per a joves i que es preveu que tingui un total de 60 habitatges, s’ubicarà al carrer Fernando Pessoa 53-57, a l’àmbit est de les antigues Casernes. Un total de 1.000 metres quadrats de la planta baixa d’aquest edifici es reservaran per a una escola bressol municipal.Compartiu aquest contingut