El Zoo de Barcelona celebra el Dia Mundial del Ximpanzé : Servei de Premsa

El Zoo de Barcelona celebra el Dia Mundial del Ximpanzé

13/07/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Demà, 14 de juliol, el Zoo ha preparat diverses accions per conscienciar sobre les amenaces que esta espècie, en perill d’extinció, ha d’afrontar a la Natura

La celebració servirà per recordar la Vieja, la matriarca del grup de ximpanzés del Zoo, i la més longeva d’Europa fins a la seva mort el passat mes de maig

El Zoo participa del programa de conservació (EEP) de l’EAZA, que  assegura la supervivència d’una població autosostenible de ximpanzés que serveixi de reforç de les poblacions naturals per a la seva reintroducció

El 14 de juliol es celebra el Dia Mundial del Ximpanzé, i el Zoo de Barcelona ha preparat una jornada per conscienciar sobre les necessitats que tothom s’impliqui en la protecció d’aquesta espècie, que es troba en perill d’extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). La jornada està organitzada conjuntament amb l’Institut Goodall Espanya i SOS Primates, amb la col·laboració de la Fundació Mona i del Santuari de Ximpanzés del Tacugama, a Sierra Leona.

Les diferents accions preparades per la jornada tindran lloc entre les 10 h i les 14 h del matí, i entre elles es troba la xerrada sobre el projecte de recerca i conservació de ximpanzés que l’Institut Jane Goodall manté al Senegal amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Zoo, a càrrec de Laia Dotras, directora de recerca de l’Institut a Espanya. També s’han preparat diferents accions destinades al públic infantil, com un taller de contacontes i una gimcana organitzada per SOS Primates, conduïda pel seu president i cofundador Raúl Cabrera, actualment biòleg cuidador al Zoo de Barcelona.

Totes les entitats participants estaran representades en estands informatius a la plaça de la Dama del Paraigüa. Aquestes accions, que es realitzaran en les més estrictes mesures de seguretat i higiene, serviran per conscienciar sobre les amenaces que els ximpanzés han d’afrontar a la natura, com la pèrdua d’hàbitat, el tràfic il·legal o diverses malalties agreujades per un excés de contacte amb els éssers humans.

La data triada correspon al dia en què la Dra. Jane Goodall va trepitjar per primera vegada el que ara és el Gombe Stream National Park, per estudiar els exemplars salvatges d’aquesta espècie. Després de més de sis dècades treballant per als ximpanzés, aquesta reconeguda investigadora dedica actualment tot el seu temps a alertar de les amenaces que pateixen aquests animals als seus hàbitats naturals,  promoure’n el respecte i fer crides a la seva protecció.

 

Els ximpanzés del Zoo de Barcelona

La celebració del Dia Mundial del Ximpanzé servirà també per recordar la Vieja, la matriarca del grup de ximpanzés del Zoo, i la més longeva d’Europa fins a la seva mort el passat mes de maig. En l’actualitat el grup de ximpanzés del Zoo està format per una petita família de 5 membres, 2 dels quals han nascut al Zoo, l’Obé i la Kala, i 3 procedents de decomisos, el Yogui, la Negrita i la Blanquita.

Una de les principals missions del Zoo és la d’intervenir activament en la conservació d’espècies silvestres, així com la recerca i l’educació. A més, ha col·laborat activament en el rescat d’animals, destacant especialment l’acord de col·laboració que es va signar el 1985 amb Monkey World, el departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i les autoritats duaneres i de control de comerç, per tal de rescatar ximpanzés identificats com a il·legals a Catalunya.

Durant els anys 80 i 90, i en virtut d’aquest acord, es van rescatar 25 ximpanzés, que van portar a la Dra. Jane Goodall a visitar personalment el Zoo de Barcelona per agrair de manera expressa aquesta tasca. Afortunadament, amb motiu de les restriccions legislatives i un major control, el tràfic il·legal va disminuir considerablement. Així, el Zoo de Barcelona s’ha convertit en el refugi de diversos animals decomissats, el que l’ha convertit en pioner en el desenvolupament de processos d’integració primerenca de primats en general i grans simis en particular.

 

Una espècie en perill d’extinció

Les estimacions actuals sobre la mida total de la població mundial de ximpanzés es troben entre 345.000 i 470.000 individus, i és per tant una espècie catalogada en perill d’extinció a la llista vermella de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). Els ximpanzés que viuen al Zoo de Barcelona són de la subespècie Pan troglodytes troglodytes, dels que es calcula que viuen aproximadament 140.000 individus.

Les poblacions de l’espècie estan minvant en tota la seva àrea de distribució, que es troba a Angola, Camerun, República Central Africana, Congo, República Democràtica del Congo, Guinea Equatorial i Gabon. El desenvolupament industrial i humà que experimenta el seu hàbitat, l’ocupació dels indrets on viu per activitats com la mineria i l’explotació de la fusta de les selves, el canvi climàtic, l’alteració del seu hàbitat i també la caça que encara pateixen, ja sigui amb destí al comerç il·legal o per menjar, són algunes de les principals amenaces que afronten els ximpanzés.

 

El paper del Programa europeu d’espècies en perill EEP per al ximpanzé

La funció d’aquest programa és assegurar la supervivència i el bon estat d’una població autosostenible de ximpanzés a escala europea, a través de la qual vehicular l’educació per a la conservació i promoure el suport a activitats de conservació que es desenvolupin al medi natural. Aquesta població serveix a més de reserva per fer possible el reforç de les poblacions naturals i la reintroducció de l’espècie a àrees on hagi desaparegut, quan les circumstàncies ho permetin.

La població total a 31 de desembre de 2019 era de 774 individus (292 mascles, 482 femelles) allotjades a 92 institucions de la European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), i la població total a Europa registrada en el Studbook (incloses institucions no membres d’EAZA), de 1.081 individus (459 mascles i 622 femelles) a 131 institucions.





Paraules clau

Dia Mundial del Ximpanzé/ Ximpanzé/ zoo/