El bitllet senzill es podrà pagar amb targeta bancària en tots els autobusos de TMB el 2021 : Servei de Premsa

El bitllet senzill es podrà pagar amb targeta bancària en tots els autobusos de TMB el 2021

14/07/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El projecte l’està desenvolupant TMB amb el suport de l’Autoritat del Transport Metropolità dins del marc de la T-mobilitat

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), operador de gestió directa de l’AMB, està desenvolupant el projecte tecnològic per implantar el pagament del bitllet senzill amb targeta bancària a bord dels autobusos. Aquest nou projecte complementa el pagament mitjançant el mòbil, que ja és possible en tots els autobusos de TMB des del 17 de juny passat. D’aquesta manera es reforça l’objectiu d’eliminar el pagament en metàl·lic a bord dels vehicles, una mesura que contribueix a garantir la seguretat sanitària.

TMB i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) han impulsat aquest projecte, que entra ara en una fase d’acceleració amb l’inici de les licitacions necessàries perquè els pagaments fets amb qualsevol targeta de crèdit o dèbit siguin possibles en els més de 1.000 autobusos de TMB.

Els dos contractes que van sortir ahir a licitació inclouen el disseny del sistema, la instal·lació dels lectors de targetes, la integració amb els equips existents als autobusos i el suport tècnic durant quatre anys. D’acord amb els plecs de condicions, s’ha previst que la primavera del 2021 es pugui dur a terme una prova pilot del pagament amb targeta bancària i que al setembre el sistema estigui implantat en tota la flota d’autobusos de TMB.

 

Facilitats per a usuaris esporàdics

El pagament amb targeta bancària suposa donar més facilitats per a l’accés a l’autobús a les persones que no en són usuàries habituals i solien fer ús del bitllet senzill (un 2% de les validacions a la xarxa de TMB). Quan el sistema s’implementi, qualsevol persona de qualsevol país podrà accedir als autobusos amb les seves pròpies targetes sense haver de fer gestions prèvies.

Recordem que la venda manual de bitllets a bord dels autobusos va quedar suspesa amb motiu de les mesures de prevenció de contagis a l’inici de l’emergència sanitària, per evitar la proximitat entre conductors i passatgers. Amb el desconfinament, un cop equipats els autobusos amb mampares de separació, els conductors tornaran a fer atenció als usuaris però no vendran bitllets. S’elimina així la manipulació d’efectiu i l’emissió del bitllet físic, i s’aconsegueix agilitzar el servei amb uns temps d’aturada més breus a les parades.

Mentre s’implanta el pagament amb targeta bancària, continuarà fent-se la venda del bitllet senzill en versió electrònica amb el telèfon mòbil, a través de la TMB App, i la validació amb els codis QR col·locats a l’interior dels autobusos, una solució desenvolupada durant el confinament i operativa des del 17 de juny passat.

El projecte de pagament del bitllet senzill amb targeta bancària en els autobusos de TMB serà un pas més en el projecte de transformació tecnològica que l’ATM està desenvolupant amb la T-mobilitat. La solució podrà ser aplicada posteriorment en els autobusos de la resta d’operadors del sistema.





Paraules clau

mobilitat/ tmb/