L’Ajuntament presenta un pla d’acció per reforçar la internacionalització de la ciutat en l’actual context de crisi generada per la Covid-19 : Servei de Premsa

L’Ajuntament presenta un pla d’acció per reforçar la internacionalització de la ciutat en l’actual context de crisi generada per la Covid-19

15/07/2020



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’actual crisi socioeconòmica generada per la Covid-19 fa necessari consolidar Barcelona com a actor global i amb veu pròpia per posicionar-se com a ciutat d’oportunitats i, alhora, enfortir la seva capacitat d’incidència sobre decisions que afectin el territori i la ciutadania

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui la Mesura de Govern “Barcelona Ciutat Global” amb l’objectiu de consolidar el rol actiu de Barcelona en el context internacional, apostant per la internacionalització d’un model de ciutat basat en la capitalitat de l’humanisme tecnològic, el Barcelona Green Deal, i la cohesió social i els drets humans

La Mesura de Govern recull el primer Pla Director de Relacions Internacionals de l’Ajuntament, que prioritza l’acció mediterrània, europea i global a través de les xarxes de ciutats

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat la Mesura de Govern “Barcelona Ciutat Global”, que recull el primer Pla Director de Relacions Internacionals del consistori amb la voluntat de reforçar l’acció internacional de Barcelona en l’actual context de crisi econòmica generada per la Covid-19. L’Ajuntament aposta per promoure a nivell europeu i global un model de ciutat justa, verda, sostenible i digital.

Barcelona es una ciutat oberta, activa, compromesa en el context internacional i que assumeix la seva responsabilitat global com a referent d’altres ciutats del món. La política de relacions internacionals és una de les seves principals senyes d’identitat i l’acció internacional de l’Ajuntament ha de consolidar el rol actiu de Barcelona, apostant per les xarxes de ciutats, la cooperació i el multilateralisme.

La tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat la importància d’aquets pla perquè “per encarar la recuperació de la crisi causada per la Covid-19, la projecció internacional de la ciutat és més necessària que mai. Cal posicionar Barcelona com a ciutat d’oportunitats, i promoure a nivell europeu i global un model de ciutat que posa les persones i els drets al centre, que lidera l’humanisme tecnològic i que aposta per un Green Deal urbà”.

Barcelona es manté com una ciutat d’oportunitats i la voluntat del consistori és seguir exercint un paper rellevant en l’entorn global i continuar sent unes de les ciutats més atractives i dinàmiques del món. Com exemple, aquesta setmana s’ha ratificat l’acord d’extensió del Mobile World Congress a  Barcelona fins el 2024, un fet que consolida el posicionament de la ciutat com a capital mundial del mòbil i projecta internacionalment un  model de col·laboració público-privada que posa la ciutat al centre.

La Mesura de Govern es presenta en un moment i context molt concret. La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha generat el repte d’abordar una crisi econòmica i social sense precedents, i és en aquest context on la política internacional s’ha abocat a reforçar la resposta municipal. Per  tant, en un moment en què està en joc el model de desenvolupament social, econòmic i ecològic arreu del món, és impossible governar la ciutat sense pensar el món. Aquest pla és una aposta per una política de relacions internacionals transformadora, que promogui i defensi un model de ciutat basat en el progrés social, els drets humans, l’humanisme tecnològic, la justícia climàtica i el feminisme.

L’objectiu del Pla Director és consolidar la ciutat de Barcelona com a actor global i amb veu pròpia en la construcció d’un escenari mundial, europeu i mediterrani que, com recullen els principis de les Nacions Unides, busqui l’enfortiment de la pau, la cooperació internacional i la reducció de les desigualtats econòmiques i socials. Alhora, aquesta estratègia ha de permetre reforçar la qualitat de la prestació de serveis municipals a través de l’intercanvi de coneixements amb altres ciutats, tant a nivell bilateral com en el marc d’espais multilaterals, així com reforçar la promoció internacional de la ciutat per atraure talent i oportunitats.

L’aposta de Barcelona pels espais multilaterals és un dels eixos vertebradors de la política de relacions internacionals que es presenta. La Mesura de Govern es planteja des del convenciment que una acció internacional útil només serà possible si s’articula com a política pública transversal i vinculada al conjunt de l’acció de govern. Per això, el Pla Director planteja un model de relacions internacionals per fer avançar la ciutat com a actor global, reforçar la prestació de serveis municipals, i posicionar Barcelona i la seva ciutadania al món com a ciutat d’oportunitats i drets. Així, el Pla Director ressegueix una estructura que inclou 5 grans objectius, seguint la lògica dels cinc principis  que articulen l’Agenda 2030, i 24 línies de treball.

La Mesura de Govern també detalla els instruments d’acció que s’impulsaran des de la Direcció de Relacions Internacionals per tal d’articular una política pública de relacions internacionals al servei del conjunt de serveis municipals i de l’acció de govern, seguint principis de bon govern: transparència i retiment de comptes; coordinació interna; transversalitat; gestió del coneixement produït a través dels intercanvis internacionals, i comunicació de la feina feta.

 

 Barcelona, ciutat global que impulsa aliances estratègiques

La internacionalització de Barcelona representa la projecció al món d’un model de ciutat que posa les persones al centre. La política de relacions internacionals de l’Ajuntament ha de ser capaç de promoure els interessos, valors i propostes polítiques de la ciutat al món i, alhora, arrelar l’acció internacional al territori.

L’establiment d’aliances municipalistes és clau en aquest aspecte, i obliga a dotar a les xarxes municipalistes globals d’una veu forta i compromesa i a reforçar i dotar de continguts la presència de la ciutat en aquelles xarxes internacionals que consideri de caràcter estratègic.

Barcelona també és seu d’organismes amb projecció internacional que representen la ciutat en espais internacionals diversos. La Mesura de Govern articula la necessitat de reforçar les aliances amb aquestes organitzacions per tal d’enfortir la veu de Barcelona i la seva ciutadania al món, però també per aterrar l’impacte local de l’acció internacional.

 

Barcelona, capital de l’humanisme tecnològic

La innovació és un dels eixos clau de l’acció del govern municipal, tant per les possibilitats que obre per a la millora de les polítiques municipals, com en relació amb el desenvolupament econòmic i social de la ciutat. L’acció de l’Ajuntament en aquest àmbit requereix de projecció internacional per a maximitzar les possibilitats i oportunitats de la ciutat.

Barcelona promou un model de ciutat digital basat en l’humanisme tecnològic on les polítiques d’innovació i de foment del progrés tecnològic plantegen reptes ètics, geopolítics i de governança que superen l’àmbit estrictament municipal. Per això, la defensa dels valors d’una ciutat digital centrada en les persones implica articular estratègies conjuntes amb altres ciutats europees i d’arreu del món per incidir en els debats globals sobre cooperació digital i en les regulacions comunitàries que definiran el futur de la governança tecnològica.

D’altra banda, és fonamental mantenir la tasca de promoció de ciutat per a seguir posicionant Barcelona com a punt de trobada per a organitzacions, empreses i institucions d’arreu del món i, d’aquesta manera, contribuir a l’atracció d’oportunitats econòmiques, tecnològiques i científiques.

 

Barcelona, ciutat de drets

Avançar en el desenvolupament sostenible vol dir posar les persones en el centre de l’acció pública. Barcelona té en les desigualtats socials un repte principal, que se suma a dinàmiques i discursos globals contra la diversitat, el pluralisme i una concepció integradora dels drets humans. En un món en què cada cop més governs estan implementant polítiques que van precisament en la direcció contrària, Barcelona, en aliança amb altres grans ciutats progressistes, ha de treballar per ressituar els drets humans i la igualtat com a marc per als debats internacionals.

D’altra banda, els reptes climàtic i digital també són una prioritat de la ciutat. L’acció local per a la justícia climàtica i l’humanisme tecnològic passa necessàriament perquè Barcelona impulsi el reconeixement de nous drets digitals i climàtics que permetin abordar una transició digital i ecològica amb les persones al centre.

 

Barcelona, ciutat compromesa amb el multilateralisme

 En un context de replegaments unilaterals en l’escena global, el compromís de la ciutat amb el multilateralisme passa no només per la seva defensa, sinó sobretot, per la seva reforma. El sistema internacional ha de ser més efectiu i inclusiu, possibilitant als governs locals i els ciutadans comptar amb veu pròpia a l’escenari multilateral.

En l’actual mandat, l’Ajuntament treballa en dos elements que han d’ajudar per avançar en la reforma inclusiva del sistema multilateral. Per una banda, l’acció transversal i coordinada de l’Ajuntament per localitzar l’Agenda 2030 en les polítiques municipals i el conjunt de la ciutat comporta la capacitat d’avaluar el grau d’assoliment de l’Agenda 2030 amb evidència sobre processos i resultats, així com la formulació de recomanacions polítiques per a millorar els marcs normatius en l’àmbit nacional i internacional. De l’altra, el nomenament de l’alcaldessa de Barcelona com a enviada especial per a les Nacions Unides i les Agendes Globals per al Desenvolupament, en representació de CGLU, permetrà a l’Ajuntament liderar l’avenç en el reconeixement del paper dels governs locals per part de l’ONU a través del municipalisme internacional i la diplomàcia de ciutats.

 

Barcelona Green Deal

Barcelona, com tantes altres ciutats d’arreu del món agrupades en xarxes, ha aprovat una Declaració d’Emergència Climàtica que no només fa sonar l’alerta sinó que posa en marxa polítiques locals per a una transició ecològica justa: un Green Deal per a Barcelona. Els canvis necessaris per aconseguir-ho requereixen polítiques més ambicioses a escala estatal, canvis en el marc regulador per ampliar la capacitat d’acció municipal, i més recursos per poder assegurar que la transició ecològica no deixa ningú enrere.

L’acció climàtica internacional de l’Ajuntament resultarà essencial promoure a nivell internacional el model de transició justa de Barcelona, i també impulsar la vinculació amb les polítiques europees que permetin aconseguir recursos dels fons climàtics europeus.

 

Consulta la Mesura de Govern aquí: Pla Director de Relacions Internacionals

Informe “L’acció internacional de l’Ajuntament de Barcelona durant la crisi de la Covid-19”





Paraules clau

COVID-19/ internacionalització/