L’Ajuntament rep més de 200 propostes d’innovació urbana per fer front a la crisi generada per la Covid-19 : Servei de Premsa

L’Ajuntament rep més de 200 propostes d’innovació urbana per fer front a la crisi generada per la Covid-19

17/07/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La convocatòria d’ajuts “La ciutat proactiva. Barcelona: i ara?” ha rebut un total de 208 propostes d’innovació urbana amb solucions per a contribuir a la recuperació de la crisi derivada de la Covid-19 a la ciutat de Barcelona

Les solucions presentades apleguen projectes d’innovació urbana com aplicatius i plataformes per a dinamitzar el comerç local, plataformes de difusió cultural, eines digitals per a l’educació i assistència de col·lectius vulnerables, projectes d’economia circular o propostes tecnològiques contra l’emergència climàtica

Més d’un terç de les propostes s’han presentat a títol individual i la resta corresponen a entitats o empreses de les quals gairebé la meitat són petites empreses

El termini de presentació de propostes va finalitzar el passat 12 de juliol i a finals de mes s’informarà de les propostes que passen a la següent fase i que opten a un prefinançament

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació municipal BIT Habitat, ha rebut més de 200 propostes d’innovació urbana que responen a la convocatòria d’ajuts “La ciutat proactiva. Barcelona: i ara?”, llançada el passat mes de juny amb l’objectiu de trobar solucions als reptes urbans que tinguin un impacte real i mesurable i siguin capaces de millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen a Barcelona.

Es tracta d’una convocatòria innovadora, on la pròpia ciutadania ha estat cridada a proposar solucions als nous reptes urbans que es plategen a la ciutat arran de la crisi provocada per la Covid-19. Els projectes han respost als dos reptes urbans proposats: la millora de la sostenibilitat i la resiliència urbana i l’impuls de l’economia local.

El passat diumenge 12 de juliol va finalitzar el termini per a la presentació de propostes d’innovació urbana. En total se n’han rebut 208 propostes provinents de diversos col·lectius, des de ciutadanes i ciutadans, escoles, associacions, cooperatives, entitats sense ànim de lucre, universitats, centres d’innovació i recerca, fins a petites i grans empreses.

La tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha celebrat el gran nombre de propostes rebudes perquè “demostra el que s’ha vist durant la pandèmia: Barcelona té una ciutadania proactiva, solidària i innovadora. Per a la recuperació ens cal tot el talent de la ciutat, i des de l’Ajuntament el sabrem impulsar per reactivar l’economia i avançar cap a una ciutat més sostenible i resilient”.

Les propostes rebudes a la primera edició de “La ciutat proactiva” s’han repartit equitativament entre els dos reptes urbans que es plantejaven. D’acord amb la convocatòria, els projectes es podien dirigir a diverses àrees concretes de les quals un 24% corresponen a habitatge i barri, un 18% a treball, educació i cures, un 18% a descarbonització urbana, un 16% a cultura i indústries creatives, un 13% a comerç de proximitat i un 11% a hàbits i models de consum.

Les solucions presentades apleguen projectes d’innovació urbana com aplicatius i plataformes per a dinamitzar el comerç local i connectar-lo amb la ciutadania, nous usos d’espais públics i col·lectius, plataformes de difusió cultural, eines digitals per a l’educació i assistència de col·lectius vulnerables, projectes d’economia circular o propostes tecnològiques contra l’emergència climàtica, entre d’altres, tots adreçats a aconseguir una repercussió positiva sobre la qualitat de vida a la ciutat de Barcelona.

Més d’un terç de les propostes s’han presentat a títol individual i  la resta corresponen a entitats o empreses de les quals gairebé la meitat han declarat tenir menys de 10 treballadors, un 11% fins a 50 treballadors, un 3% fins a 250 treballadors i el 9% més de 250 treballadors, d’aquest últim grup, principalment són universitats.

L’import total de la convocatòria és de 500.000 euros, amb els quals es podrà subvencionar fins al 80% de cada proposta guanyadora, que no podrà superar els 100.000 euros de pressupost executables en un màxim de 12 mesos. Les propostes presentades sumen en total prop de 17 milions d’euros. “La ciutat proactiva” també ofereix a les iniciatives seleccionades prefinançament, recolzament comunicatiu i de difusió i mentoratge i assessorament personalitzat per tècnics experts sectorials.

Un comitè de selecció assessorat per un equip d’experts i expertes avaluadores farà una selecció dels projectes que passaran a la segona fase. El llistat definitiu es farà públic a finals de juliol al web de BIT Habitat. Seguidament, els projectes seleccionats hauran de presentar una proposta de projecte més detallada i ampliada que serà avaluada fins al mes de setembre, quan s’anunciaran els finalistes. Aquests, rebran el finançament i podran executar els seus projectes.

“La ciutat proactiva” compta amb experts i expertes de gran prestigi en diversos àmbits que participaran tant en la fase d’avaluació final com en la fase de seguiment dels projectes guanyadors, uns aportant la seva expertesa -implicats en la valoració final dels projectes- i d’altres amb mentoratge –assessorant les propostes guanyadores en la fase d’execució-. Els perfils es poden consultar al web de BIT Habitat.





Paraules clau

COVID-19/ innovació/ innovació urbana/ La ciutat proactiva. Barcelona: i ara?/