El 95% de la ciutadania de Barcelona està a favor de més transport públic i vuit de cada deu volen més espai per a vianants : Servei de Premsa

El 95% de la ciutadania de Barcelona està a favor de més transport públic i vuit de cada deu volen més espai per a vianants

23/07/2020Temps estimat de lectura: 4 minuts

Segons el Baròmetre municipal, la gran majoria dels barcelonins i barcelonines són partidaris de mesures que afavoreixin l’ús del transport públic i generin més espai reservat per als veïns i veïnes

La intenció directa de vot situa Barcelona en Comú (13,9%) com a primera força, amb vuit dècimes d’avantatge sobre ERC (13,1%)

La inseguretat, que baixa 11,5 punts, i la crisis del coronavirus i problemàtiques associades a la seva irrupció com l’atur i l’economia, principals preocupacions

Les preguntes vinculades als efectes de la pandèmia reflecteixen que un 68,3% està d’acord amb el teletreball i que la Covid-19 ha canviat radicalment els plans de vacances de la gent

La gran majoria dels barcelonins i barcelonines estan a favor de mesures que afavoreixin l’ús del transport públic i generin més espai públic reservat per als veïns i veïnes. Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juliol de 2020, que s’ha elaborat a partir de 805 entrevistes telefòniques fetes entre el 3 i el 13 de juliol.

El Baròmetre és una enquesta de periodicitat semestral prevista en el Pla d’Estudis Sociològics de l’Ajuntament de Barcelona, i inclou aspectes polítics, de gestió municipal i de la situació econòmica familiar i col·lectiva. També incorpora un mòdul variable de temes d’actualitat. En aquesta edició s’han dedicat a aspectes vinculats a la pandèmia del coronavirus i algunes de les seves conseqüències: el treball a distància, els canvis d’hàbits en la mobilitat i els plans per a les vacances d’estiu.

 

Espai públic i mobilitat

El baròmetre ha preguntat a la ciutadania pel seu grau d’acord amb diverses mesures per regular el futur de la mobilitat i de l’espai públic a la ciutat. El 94,7% dels enquestats veu positiu fomentar el transport públic, el 77,9% -vuit de cada deu- està d’acord amb l’ampliació de l’espai per vianants, i un 57,9% es mostra també partidari de construir més carrils bici.

La crisi sanitària, sumada a la fi del període escolar i a la implementació del treball a distància, ha comportat un descens significatiu en els viatges de mobilitat obligada. Només el 38,2% dels entrevistats es desplacen actualment per motius de feina i estudis. Dels que ara no es desplacen, un 44,8% sí que ho feien abans del confinament: són els estudiants, que han finalitzat les classes, i treballadors que han deixat d’assistir presencialment al seu lloc de treball, fonamentalment entre 25 i 55 anys.

Alhora, hi ha hagut canvis en l’ús dels mitjans de transport utilitzats per anar al lloc habitual de treball o a estudiar. El 50,2% dels enquestats que es desplacen per feina o estudis utilitzaven el metro i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya/RENFE abans de la pandèmia, i ara la xifra es redueix al 33,3%. Els que van amb bus han passat del 24,3% al 20,2%. En canvi, els que van a peu creixen del 16,8% d’abans als 19,2% d’ara, i també la bicicleta particular, que passa del 6,5% al 8,1%. L’ús del cotxe –del 13,6% al 28,9%– i l’ús de la moto –del 9,7% al 15,1%– també pugen.

 

Valoració de la gestió i intenció de vot

Pel que fa a la valoració de la gestió, el Baròmetre constata que un 60,9% de la ciutadania aprova la de l’Ajuntament i la situa en la franja de molt bona, bona, normal o regular. Són sis punts més que a l’últim baròmetre. Les opinions negatives (molt dolenta o dolenta) són el 36,6%.

Respecte a la intenció directa de vot, Barcelona en Comú se situa com a primera força. La votarien el 13,9% de les persones enquestades, superant en vuit dècimes ERC, que rebria els vots del 13,1%. Un 9,3% votaria el PSC; un 4,2% Junts per Catalunya; un 3,1% la CUP; un 1,1% Ciutadans; un 0,6% el PP; un 0,1% Barcelona pel Canvi.

 

Principals preocupacions

En l’àmbit de les preocupacions ciutadanes, es manté la inquietud per la seguretat ciutadana (17,6%), tot i que cau 11,5 punts respecte al baròmetre de desembre. No obstant, si se suma la crisis del coronavirus (7%) amb les implicacions associades a la seva irrupció com els problemes econòmics (8,5%) i l’atur (7,1%), la pandèmia passa a ser la principal problemàtica de la ciutat. I la preocupació per la situació política derivada del conflicte català pràcticament desapareix: passa del 14,9% de fa sis mesos a un 1,3% ara.

 

Valoració dels líders municipals

L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, són els dos líder polítics que aproven en valoració. Tots dos són aprovats pel 57,6% dels ciutadans i ciutadanes, i també són els líders polítics amb un grau de coneixement més elevat. No obstant,  Maragall és l’únic que aprova en nota mitjana i rep un 5,4, mentre que l’alcaldessa obté un 4,9. La resta de líders polítics reben les següents notes: el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni (4,9); Elsa Artadi (4,7), Mari Luz Guilarte (3,8), Josep Bou (3,2) i Manuel Valls (3). Guilarte (93%), Bou (45,8%) i Artadi (36,7%) són els líders polítics amb un grau de desconeixement més elevat per part de la ciutadania.

 

Treball a distància i vacances

El 68,3% d’entrevistats es mostra d’acord amb la implementació de sistemes de treball a distància a empreses i administracions, contra un 25,6% que hi està en desacord. I vuit de cada deu creuen que aquesta modalitat laboral estesa com a conseqüència del confinament s’allargarà més enllà de l’emergència sanitària.

Pel que fa a les vacances, la Covid-19 ha canviat radicalment els plans de les barcelonines i els barcelonins. Entenent els plans de vacances com a sortides de tres o més dies fora de la ciutat, el 40% afirma que no anirà enlloc i la meitat dels qui havien fet plans els han canviat amb motiu de la crisi sanitària.

Com més llunyà fos el destí prèviament escollit de vacances, més s’han hagut de canviar els plans. Així, només el 10% dels que pensaven marxar a l’estranger mantenen aquesta idea i més de la meitat ha decidit quedar-se a Catalunya. En canvi, set de cada deu que ja havien decidit fer vacances a Catalunya pensen seguir-ho fent. Els que encara no havien fet plans abans del confinament, en la seva majoria, no marxaran de vacances o bé encara no han pres una decisió.

 

Documents relacionats

Baròmetre Semestral de Barcelona. Resum de resultats (Juliol 2020)

Baròmetre Semestral de Barcelona. Evolució 2015-2020 (Juliol 2020)

Paraules clau

Baròmetre Semestral/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina