Barcelona busca voluntaris i voluntàries per implicar-se en la conservació de la tortuga babaua : Servei de Premsa

Barcelona busca voluntaris i voluntàries per implicar-se en la conservació de la tortuga babaua

01/08/2020

L’Ajuntament fa una crida per trobar persones que col·laborin en la custòdia del niu de la platja de la Mar Bella on fa pocs dies un exemplar d’aquesta espècie hi va pondre 77 ous

És el primer cop que es té constància que aquesta tortuga nia a la ciutat, i l’èxit de la posta és molt important ja que es tracta d’una espècie de tortuga catalogada a nivell mundial com a vulnerable

Ara el niu està sent vigilat les 24 hores del dia per voluntaris i voluntàries, i en fan falta més per poder cobrir tots els dies fins a l’eclosió dels ous, prevista per a la primera quinzena de setembre

Els interessats es poden inscriure a través del correu centreplatja@bcn.cat i el telèfon 93 221 03 48

Barcelona busca voluntaris per implicar-se en la conservació de la tortuga babaua. Es tracta de la més comuna de les tres espècies de tortuga que viuen a la Mediterrània –la babaua, la verda i la llaüt–. Tot i això, està catalogada a nivell mundial com a vulnerable. La seva població pateix en l’actualitat una davallada important i es troba amenaçada degut a diversos factors com la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació.

 

 

 

Fa pocs dies, a mitjan juliol, un exemplar de tortuga babaua va sortir de l’aigua a la platja de la Mar Bella i va pondre 77 ous. És un fet insòlit, ja que és el primer cop que es té constància que una caretta nia a la ciutat. Uns joves la van trobar i van compartir imatges a les xarxes socials, fet que va alertar el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. El personal tècnic que se’n va fer càrrec va mantenir una seixantena d’ous a la platja, a uns 50 cm de profunditat. I els 17 restants s’han traslladat a altres centres per assegurar que les cries sobrevisquin, ja que tenen una mortalitat juvenil molt elevada –s’estima que només 1 de cada 1.000 cries arriba a l’edat adulta–.

Ara, el niu de la platja està sent custodiat les 24 hores del dia per persones voluntàries coordinades des del Centre de la Platja i el CRAM fins a l’eclosió dels ous, que es preveu per a la primera quinzena de setembre. Per tenir prou voluntaris fins que neixin les cries i garantir que la posta sigui un èxit, l’Ajuntament, en col·laboració amb diverses entitats del sector, fa una crida a tothom que estigui interessat a implicar-se en la cura del niu. Hi podran participar persones adultes i menors acompanyats d’adults entre l’1 d’agost i el 13 de setembre, i les inscripcions al voluntariat es poden fer a través del correu centreplatja@bcn.cat i el telèfon 93 221 03 48.

A més, qui s’hi apunti també podrà col·laborar a primera hora del matí en la recerca de rastres de tortuga a la sorra. Aquesta tasca és important, ja que les tortugues poden fer fins a 7 nius per temporada separats per períodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l’exemplar que ha niat a la platja surti de nit un altre cop a pondre ous, o fins i tot que n’aparegui un altre. Cal recordar que sempre que es trobi una tortuga d’aquest tipus a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol corresponent. I mentre arriba el personal expert, s’ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l’animal i no compartir la ubicació a les xarxes.

Al web del projecte de divulgació ‘Caretta a la Vista!’ hi ha material didàctic que pot ajudar a identificar el rastre d’una tortuga babaua: https://mon.uvic.cat/caretta-a-la-vista/per-tots-els-publics/. I disposen d’una app on també es pot avisar en cas de trobar un rastre.

 

Un any excepcional

Aquest any està sent excepcional quant a intents de nidificacions de tortugues babaues a les costes de Catalunya. Actualment hi ha 5 nius al llarg de la costa mediterrània occidental: 2 a les Illes Balears (Menorca i Eivissa), 1 a Murcia i 2 a Catalunya (Barcelona i Vila-seca). Aquests nius tenen especial importància ja que fins fa uns anys les zones de nidificació de la caretta es limitaven al Mediterrani Oriental (Xipre, Turquia, Grècia…).

Es creu que l’augment de temperatura degut al canvi climàtic està fent que aquesta espècie busqui latituds més fresques per pondre els ous i així assegurar l’equilibri de proporcions entre sexes, ja que a temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i a inferiors de 30 neixen mascles. Mantenir l’equilibri de temperatura de la incubació podria assegurar la viabilitat de l’espècie.

 

Declaración d’Eloi Badia:

Àudio (WAV)

Vídeo (MP4)Compartiu aquest contingut