Comencen els casals Baobab a onze barris d’atenció prioritària, amb 1.161 infants, un 62% més que l’any passat : Servei de Premsa

Comencen els casals Baobab a onze barris d’atenció prioritària, amb 1.161 infants, un 62% més que l’any passat

03/08/2020

Els mitjans podran prendre imatges del primer dia dels casals urbans Baobab avui 3 d’agost a les 12.00h a l’Escola SEAT, al Ptge. Antonio Ruiz Villalba

El reforç dels casals urbans Baobab en aquest estiu 2020 forma part del Pla 100% Estiu, el pla Extraordinari d’Activitats d’Estiu per a infants, adolescents i joves que l’Ajuntament impulsa per tal de donar resposta als impactes que la crisi de la Covid-19 ha provocat en els infants, singularment en aquells dels barris d’acció prioritària emmarcats en el Pla de Barris

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona va crear els casals Baobab a l’estiu de 2016 en el marc de l’estratègia eductiva del Pla de Barris perquè els infants dels territoris on no hi ha oferta de lleure educatiu a l’agost també poguessin participar en aquestes activitats de manera gratuïta

En l’edició de 2020, s’ha treballat per facilitar que participin tots els infants que ho han demanat, passant de 715 infants l’any 2019 a 1.161 infants enguany i s’hi han afegit dos barris més, Raval Sud i Gòtic Sud

Les activitats inclouen continguts educatius sobre competències bàsiques que ajuden els nens i nenes a compensar els dèficits escolars dels mesos sense escola, especialment greus entre els infants més vulnerables. També s’incideix en l’acompanyament emocional

El pressupost dels casals s’ha incrementat en un 43% per poder inscriure els infants que estaven en llista d’espera i per introduir les noves mesures d’higiene i seguretat sanitària, passant dels 349.956,5 euros previstos inicialment, als 500.959,32 euros

7 de cada 10 monitors són del mateix territori on s’organitza el casal, fruit de l’objectiu d’enfortir els vincles amb les entitats de lleure de cada barri i amb els joves que en formen part

Els barris on tenen lloc els casals Baobab aquest estiu 2020 són Raval Sud i Gòtic Sud, La Marina del Port, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells, Trinitat Nova, Baró de Viver, Bon Pastor, Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, i La Verneda i la Pau.

Un total de 1.161 infants entre 4 i 12 anys participen aquest any als casals urbans Baobab, que comencen avui en 10 barris de la ciutat, organitzats per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona en el marc del Pla de Barris.. Els participants són un 62% més que durant l’estiu de 2019 ja que l’oferta de places s’ha ampliat més enllà de les 1.000 que s’havien previst inicialment per poder inscriure també els infants que havien quedat en llista d’espera. Per aconseguir-ho i introduir les noves mesures de seguretat sanitària, s’ha incrementat la inversió en un 43,14% passant dels 349.956,5 euros previstos inicialment als 500.959,32 euros.

Aquest any, el consistori ha reforçat el programa Baobab treballant per facilitar la inscripció de tots els infants que ho han demanat, per arribar a dos barris més que l’any passat (Raval Sud i Gòtic Sud), perquè les activitats incloguin continguts educatius de competències bàsiques i perquè es potenciï l’acompanyament emocional amb l’objectiu d’ajudar els nens i nenes a pal·liar els dèficits escolars i emocionals dels mesos sense escola, especialment greus entre les famílies més vulnerables.

En aquesta línia, els monitoris n’han rebut formació i disposen de nous materials d’acompanyament emocional i materials educatius per introduir de forma lúdica continguts escolars en les activitats dels casals. Els deu casals, gratuïts, es fan en instal·lacions escolars dels barris, en horari de matí i tarda, i inclouen el servei de menjador i es distribueixen en dos torns al llarg del mes.

 

 

El reforç dels casals urbans Baobab en aquest estiu 2020 forma part del Pla 100% Estiu en què l’Ajuntament ha previst una oferta extraordinària d’activitats d’estiu per a infants i joves per poder donar resposta als impactes que la crisi de la Covid-19 ha provocat en els infants, singularment en aquells dels barris d’acció prioritària emmarcats en el Pla de Barris. El Pla compta amb un pressupost de 7.090.000 euros, un 33,5% més que a l’estiu de 2019.

El programa Baobab ja va néixer, a l’estiu de 2016, amb l’objectiu d’ajudar a compensar inequitats educatives a la ciutat, afavorir que tots els infants tinguessin accés al lleure educatiu, especialment a l’estiu, i compensar les desigualtats territorials en l’oferta i el teixit associatiu educatiu. És per això que s’organitza en barris on no hi ha aquest tipus d’oferta a l’agost. El programa té un altre objectiu destacat: fomentar els vincles entre els infants i les seves famílies amb els esplais, caus i entitats de lleure educatiu del territori durant la resta de l’any.

Des que l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i el programa Pla de Barris van començar a organitzar els casals urbans Baobab a l’estiu de 2016, el nombre de barris participants ha anat creixent any rere any, des dels tres casals de la primera edició (Trinitat Nova, Baró de Viver, El Besòs i el Maresme) fins als 10 casals de l’edició d’enguany, en què s’ha incorporat el Raval Sud i Gòtic Sud.

 

Així, els barris on tenen lloc els casals Baobab aquest estiu 2020 són Raval Sud i Gòtic Sud, La Marina del Port, La Teixonera, Sant Genís dels Agudells, Trinitat Nova, Baró de Viver, Bon Pastor, Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, i La Verneda i la Pau.

 

Activitats enriquides amb continguts educatius curriculars

En aquesta edició, els monitors i monitores compten amb el suport i recursos de suport pedagògic i emocional que ofereixen les guies “El lleure educatius d’estiu a la ciutat de Barcelona. Guia de suport i orientacions pedagògiques” i “Recomanacions i recursos per a la gestió i l’acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure durant la Covid-19” promogudes per l’Ajuntament de Barcelona.

També s’han organitzat trobades formatives digitals a través del twitter municipal @bcn_joventut i formacions específiques per al monitoratge dels casals Baobab, material en conjunt que s’ha treballat amb la Universitat de Girona i amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya.

Amb la mateixa idea de pal·liar els dèficits que s’han acumulat durant els mesos sense escola, els casals Baobab prioritzen aquest any les sortides quinzenals a entorns de natura com Collserola-Vallvidrera, Montseny o Delta del Llobregat.

 

Monitors i monitores del mateix barri

Una característica destacada dels casals Baobab és que es treballa perquè, en la seva gran majoria, els propis monitors i equips directius dels casals siguin dels mateixos barris i estiguin vinculats durant l’any a l’associacionisme educatiu (esplais i caus). Així, aquest any, 7 de cada 10 monitors i monitores, és a dir el 68% de les 115 persones que hi treballen, són joves del mateix barri o territori. 18 d’elles són vetlladores que atenen infants amb necessitats educatives.

Cada campament urbà compta amb una mitjana d’11 professionals per a la seva dinamització, amb un vetllador/a per a cada infant amb necessitats educatives especials, i manté una coordinació pedagògica amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona a través de les entitats de lleure educatiu.

 

Programa Baobab

El programa Baobab es va iniciar l’estiu de 2016 amb tres casals a Trinitat Vella, Baró de Viver i El Besòs i el Maresme. Des de llavors, i en el marc del Pla de Barris, l’IMEB ha treballat amb el doble objectiu d’oferir activitats educatives assequibles i de qualitat durant el mes d’agost per als infants de barris més vulnerables i, alhora, promoure la creació de caus i esplais durant tot l’any.

En aquest sentit, a partir del reconeixement de la importància social de l’educació en el temps lliure per millorar les vides i trajectòries dels infants i com a eina de cohesió social dels barris, Baobab està reforçant les entitats i projectes ja existents però insuficients o dèbils i està acompanyant el naixement de caus i esplais que es desenvolupin al llarg de l’any. Fins al moment s’ha aconseguit consolidar quatre projectes durant tot l’any a Trinitat Nova, la Verneda, Sant Genís dels Agudells i Baró de Viver.

 

100% Estiu: oferta extraordinària d’activitats per pal·liar els dèficits derivats de la Covid-19

El reforç dels casals urbans Baobab en aquest estiu 2020 forma part del Pla 100% Estiu, el pla Extraordinari d’Activitats d’Estiu per a infants, adolescents i joves. El Pla es desenvolupa amb la convicció que davant les circumstàncies excepcionals provocades per la pandèmia cal una resposta excepcional a l’estiu per a les necessitats de retrobada, joc, educatives, emocionals dels infants, adolescents i joves. I també per les necessitats especials de conciliació de les seves famílies en un moment en què molts pares i mares han de recuperar vacances, dedicar més hores a la feina o buscar feina.

Tenint en compte aquesta situació excepcional, l’Ajuntament ha incrementat el nombre d’activitats d’estiu destinades als infants i joves amb especial incidència en aquest mes d’agost, tradicionalment amb menys activitats, i en els barris d’acció prioritària. Així, s’obren excepcionalment més equipaments municipals, s’inclouen continguts educatius de competències bàsiques i s’habiliten noves vies de suport emocional tant per als infants i adolescents com per als monitors.

El Pla Estiu Extraordinari que s’està posant en marxa durant els mesos de juliol, agost i setembre compta amb un pressupost de 7.090.000 euros, un 33,5% més que a l’estiu de 2019. D’aquest pressupost, 2.060.000 es dediquen als barris d’acció prioritària en el marc del Pla de Barris.

 

Enllaços relacionats

Declaracions de Maria Truñó, comisionada d’Educació:

Vídeo – CAT (MP4>

Vídeo – CAST (MP4)

Àudio – CAT (WAV

Àudio – CAST (WAV)Compartiu aquest contingut