[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona redueix a la meitat la població de coloms a les zones on s’ha administrat tractament anticonceptiu : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona redueix a la meitat la població de coloms a les zones on s’ha administrat tractament anticonceptiu

07/08/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un nou mètode per al control ètic de la població de coloms mitjançant mètodes anticonceptius amb nicarbazina, convertint-se en la primera capital europea en utilitzar la reducció de la natalitat com a eina de gestió de la població de coloms

Després de tres anys de tractament els resultats mostren una reducció del 50,9% del conjunt de la població de coloms on s’ha administrat el fàrmac, mentre que en els punts de control on no es distribueix la nicarbazina, ha augmentat un 11%

Durant el confinament, la baixa activitat humana i el manteniment del tractament anticonceptiu ha comportat la reducció d’un 8% de la població de coloms en alguns punts de la ciutat

Aquesta nota inclou vídeo (MP4) i imatges (ZIP) 

L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona va iniciar un nou mètode per al control ètic de la població de coloms mitjançant mètodes anticonceptius amb nicarbazina, convertint-se en la primera capital europea en utilitzar la reducció de la natalitat com a eina de gestió de la població de coloms. Després de tres anys de tractament els resultats mostren una reducció del 50,9% del conjunt de la població de coloms on s’ha administrat el fàrmac, mentre que en els punts de control, és a dir, punts on se subministra la mateixa quantitat de blat de moro que a la resta però sense principi actiu, la població ha augmentat un 11% anual.

 

 

 

 

 

 

 

El sistema implantat consisteix a administrar blat de moro recobert de nicarbazina, el fàrmac veterinari anticonceptiu, mitjançant 51 dispensadors automàtics de pinso instal·lats a 47 zones de la ciutat. Les zones es van seleccionar en relació amb el número de queixes ciutadanes  rebudes per l’elevada densitat de coloms i per les incidències registrades en cadascuna d’elles. Cada dia a primera hora del matí els dispensadors administren la dosi necessària de fàrmac (8g/colom/dia) als coloms presents. Aquest fàrmac inhibeix el desenvolupament del rovell de l’ou i produeix una infertilitat reversible si se’n deixa de subministrar, d’aquesta manera, el número de coloms es redueix progressivament de forma natural.

El programa va començar amb 47 dispensadors, 37 on es dispensava pinso tractat i 10 punts de control on se subministra la mateixa quantitat de blat de moro que a la resta però sense principi actiu. Això permet estudiar i assegurar que qualsevol efecte observat en la variació de la població de coloms és conseqüència del tractament.

A l’inici del tractament, el mes de març de 2017, als punts on se’n van instal·lar els dispensadors de pinso es comptava amb una població total de 3.801 coloms, la qual va disminuir més d’un 17% al cap de 8 mesos. El novembre de 2018, la xifra inicial es va reduir un 52%, el que suposava un total de 1.814 coloms. En l’últim balanç, el novembre de 2019, la tendència és manté i el total de coloms tractats amb nicarbazina és de 1.865. La predicció de l’evolució de la població de coloms sota un tractament de cinc anys de durada mostra una reducció del 71,5% en el mes número 60 del tractament.

Aquestes xifres manifesten l’eficàcia del sistema com a eina de gestió ètica per la ciutat, on la disminució de la natalitat ha permès reduir a la meitat el número de coloms de les zones tractades sense necessitat de fer cap captura.

 

Control ètic de la població de coloms

Quan la densitat de coloms d’una ciutat supera la mitjana de 300-400 coloms per km2 es fa necessari establir mesures per controlar-ne la població. A Barcelona la densitat s’estima entre 1.300 i 1.700 coloms per km2, el que suposa una superpoblació per la ciutat.

Els objectius del control ètic de coloms són reduir l’abundància de la població de la ciutat de Barcelona a uns valors acceptables per la societat, a disminuir els problemes i les incidències causades per les aus i a establir un mètode de gestió a llarg termini

Per aconseguir aquests objectius, l’Ajuntament de Barcelona, fruit del treball conjunt amb el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (SEFaS), comencen l’any 2017 el tractament amb fàrmac veterinari anticonceptiu, administrat per l’empresa Zooethics.

El tractament s’acompanya d’una actuació especial a Plaça Catalunya i d’una campanya de conscienciació ciutadana per reduir l’oferta alimentària als coloms, amb informadors als punts amb més incidències i senyalística per avisar a locals i turistes de no alimentar als coloms. Els coloms tenen una ingesta diària d’uns 30 g/dia i el pinso tractat suposa només el 10% de l’aliment diari. Mostrejos realitzats a Plaça Catalunya, l’any 2018, estimaven que la quantitat d’aliment disponible diàriament a la plaça podria superar els 60 kg, que suposa poder mantenir una població de més de 2.000 coloms.

 

Efectes del confinament sobre els coloms

El confinament a causa de l’emergència sanitària generada per la Covid-19 va generar una baixada de l’activitat humana als carrers i places de la ciutat mai viscuda. Aquesta situació va afectar de manera desigual als coloms, on es van veure més afectades aquelles colònies amb més dependència de l’activitat humana.

Una de les més afectades ha estat la de Plaça Catalunya, una colònia totalment dependent de l’aliment que cada dia hi aboquen els turistes. En aquest punt de la ciutat es troben dos tipus de coloms: els residents i els que hi acudeixen des d’altres punts de la ciutat a la recerca d’aliment. Això fa que a les hores centrals del dia, quan l’aportació d’aliment és màxima, es poden arribar a concentrar més d’un miler de coloms.

Des de fa un any i mig el tractament anticonceptiu també s’aplica a la colònia de coloms residents de la Plaça Catalunya. Per tal d’avaluar la seva eficàcia es fan recomptes periòdicament dels coloms presents. Inicialment, l’agost de 2018, el número de coloms residents era d’uns 400, mentre que el novembre de 2019 s’havia reduït un 25%. Les dades recollides el mes de maig de 2020 demostren que la combinació del tractament anticonceptiu amb l’aturada de l’alimentació causa pel confinament han accelerat els efectes i els coloms residents s’han reduït a la meitat.

El tractament anticonceptiu s’ha mantingut  durant l’estat d’alarma, per tant, a la resta de punts de la ciutat on s’ha mesurat la població de coloms aquest mes de maig, durant el període que ha coincidit el confinament amb el tractament anticonceptiu, hi ha hagut una reducció al voltant d’un 8% dels coloms residents.

La reducció de coloms durant el confinament no correspon a un increment de la mortalitat natural per falta d’aliment sinó que correspon a la dispersió dels coloms en recerca d’aliment en el seu àmbit natural, és a dir, en les zones verdes de la ciutat i en espais naturals dels voltants del nucli urbà. La conducta natural d’aquesta espècie és destinar unes 8 hores diàries a la recerca d’aliment i, a més, són capaces de mantenir una velocitat de 50km/h durant hores, per la qual cosa no requereixen la intervenció humana per alimentar-se. L’època primaveral del confinament i la poca activitat humana a les zones verdes va repercutir en un augment d’alimentació natural en aquestes zones de la ciutat.

 

Enllaç relacionat

Vídeo (MP4)

Imatges (ZIP)





Paraules clau

coloms/