[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament amplia els recursos de suport i acompanyament del patiment emocional a través d’una nova eina virtual : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Ajuntament amplia els recursos de suport i acompanyament del patiment emocional a través d’una nova eina virtual

12/08/2020

El Cabàs Emocional s’ha posat en marxa amb la col·laboració de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental i acollirà activitats formatives, trobades telemàtiques i recursos digitals com guies, vídeos i documents, entre d’altres

Les enquestes fetes per l’Oficina Municipal de Dades recullen que la meitat de la població ha sentit el confinament com quelcom molt o bastant dur i que el 15% de les persones han passat soles aquesta situació

Aquesta és una de les mesures previstes en el pla de xoc dotat amb 1,5 milions d’euros per reforçar els serveis municipals de salut mental arran de la pandèmia

L’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu d’acompanyar la població i seguir oferint suport emocional, ha creat un nou recurs virtual que es pot consultar al web www.barcelona.cat/cabasemocional. La iniciativa, que s’ha posat en marxa amb la col·laboració de les entitats i institucions de la ciutat que ja treballen per millorar el benestar emocional de la població, busca ajudar la població a abordar el patiment psicològic que se’n deriva de la irrupció de la Covid-19. L’anomenat Cabàs Emocional inclou recursos i bon hàbits per afrontar les adversitats i el seu abordatge individual i col·lectiu, eines per reconèixer les emocions i entrenar-se en el seu abordatge, així com instruments per ajudar les persones properes que es puguin trobar en una situació de crisi o especial dificultats.

 

 

El Cabàs Emocional és un projecte compartit de ciutat que inclou iniciatives de les entitats que conformen la Taula de Salut Mental de Barcelona, les taules de salut mental dels districtes i d’altres organitzacions per tal d’oferir als veïns i veïnes de Barcelona estratègies concretes d’autocura, suport i acompanyament. De fet, el nou web està pensat per aprofitar la riquesa de l’especialització, la diversitat de coneixements i l’experiència dels professionals i organitzacions, tot potenciant un marc comú de comunicació, difusió i una manera compartida de fer. Per això inclourà una programació d’activitats en línia com formacions grupals o activitats formatives, així com recursos digitals que inclouen documents, guies, vídeos o àudios, entre d’altres.

Entre les situacions que es podran abordar amb els continguts del nou web municipal hi ha el dol i la pèrdua de persones estimades, situacions de sobrecàrrega per la cura i/o la convivència continuada amb persones malaltes o dependents, situacions d’aïllament físic prologant, malestar per la pèrdua de llocs de treball i ingressos, els sentiments de pèrdua d’oportunitats, l’angoixa per un futur incert, així com eines per a pares i mares d’infants o adolescents. Tot i que el web s’adreça a la població en general, està pensada específicament per a dones, persones grans i joves i adolescents, persones que estan afrontant situacions d’especial dificultat derivades de la Covid-19, així com persones actives en xarxes de suport, equips professionals i de voluntariat dels serveis de proximitat. Els recursos en xarxa, a més de ser útils per a l’entrenament emocional, també volen ser una ajuda per abordar els malestars psíquics més comuns como poden ser l’angoixa, l’estrès, les dificultats relacionals, els problemes d’insomni o les situacions de tristesa profunda.

La posada en marxa del nou web parteix de la base que amb la irrupció de la Covid-19 no només s’ha desencadenat una crisi sanitària i social, sinó també emocional, que no té precedents per la seva dimensió i profunditat. Així ho han corroborat les diferents entitats que estan treballant a peu de carrer en temes relacionats amb la salut mental, professionals de l’atenció i experts. Igualment, durant els mesos de la pandèmia aquestes evidències s’han constatat gràcies a les desenes d’aportacions que han fet arribar les entitats que participen a la Taula de Salut Mental de Barcelona, però també les més de 14.000 trucades que s’han gestionat a través dels diferents telèfons d’escolta posats en marxa amb la col·laboració de l’Ajuntament, com el servei de suport psicològic impulsat conjuntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), el telèfon de l’Esperança, el telèfon de suport psicològic a personal social i sanitari de la Fundació Galatea o bé el telèfon de suport a personal autònom i a treballadores de la llar. El 72% de les persones ateses han estat dones i el 58% tenen entre 40 i 69 anys. A més a més, també s’han fet més de 700 atencions a través dels serveis adreçats a joves com l’Aquí T’Escoltem, el Centre per a Famílies Adolescents i el Konsulta’m. Igualment, les enquestes fetes per l’Oficina Municipal de Dades constaten que la meitat de les persones han sentit el confinament com a quelcom molt o bastant dur i fins a un 15% ho ha fet en soledat.

El diagnòstic dels impactes de la Covid-19 en la salut mental va des de la por i l’angoixa pel possible contagi i les implicacions que això pot tenir, fins a les dificultats de les persones professionals i dels equips per poder realitzar les seves intervencions amb normalitat en un context de distanciament físic. També s’ha observat un increment de les situacions de sobrecàrrega en persones cuidadores, un fort impacte de la mort i el dol, un aïllament i soledat especialment agreujades en el cas de la gent gran, un augment de la simptomatologia en persones amb trastorn mental o d’addicions, així com un increment de les situacions de risc i vulnerabilitat que se’n deriven de la pèrdua de cobertura d’algunes necessitats bàsiques. Per tot plegat, l’objectiu és abordar els efectes que poden tenir aquests situacions, de vegades aparentment menors, per tal que no es facin còniques i no generin conseqüències més importants en un futur proper.

 

Enllaç relacionat

Vídeo: Cabàs emocional, activitats i recursos pel benestar emocional

 

Declaracions de Gemma Tarafa

Català, àudio (WAV)

Català, vídeo (MP4)

Castellà, àudio (WAV)

Castellà, video (MP4)Compartiu aquest contingut