Bombers de Barcelona mantenen la vigilància a les zones forestals davant el risc d’incendis : Servei de Premsa

Bombers de Barcelona mantenen la vigilància a les zones forestals davant el risc d’incendis

19/08/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des del passat mes de maig s’han produït 7 incendis forestals

Des del passat mes de maig, els Bombers de Barcelona estan realitzant tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu. Els equips es despleguen per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc que pertanyen a la ciutat de Barcelona i que estan repartides entre els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

La campanya forestal d’estiu està activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període, el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat.

Des del passat més 11 de maig està activa la pre-campanya forestal, i el dia 25 de maig es va posar en marxa el Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi. Des de aquest Parc, es realitzen diàriament dos recorreguts forestals, matí i tarda, per la zona de Vallvidrera, Tibidabo-Les Planes, vessant nord i carretera de les Aigües.

Durant aquests mesos, el Servei de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha estat duent a terme actuacions de prevenció a l’entorn de Collserola i que a partir del mes de juny es van ampliant al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

En el que portem de campanya forestal els Bombers de Barcelona han intervingut en 7 incendis.

 

La prevenció com a primera mesura per evitar incendis

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix 4 zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal:

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:

Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra i en temps real des de la Sala de Bombers. Aquestes estacions mesuren constantment la humitat, la temperatura i la velocitat del vent, una informació fonamental per als Bombers de Barcelona a l’hora de conèixer el risc d’incendi a Collserola.

En base als valors d’aquestes variables, i en coordinació amb el Patronat de Collserola,  Bombers de Barcelona estableix la situació de pre-alerta meteorològica, pre-alerta crítica, i alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen vehicles i efectius de bombers a circuits de vigilància preestablerts del Parc de Collserola.

Els Bombers de Barcelona també disposen de vehicles d’intervenció ràpida que treballen a l’entorn de Collserola per prevenir incendis i actuar de forma més immediata en cas que sigui necessari. Aquests vehicles tot terreny estan capacitats per carregar aigua per fer una intervenció puntual immediata, en paral·lel que s’activin els vehicles de més alta capacitat, si és necessari. La seva dimensió ­-més petita que els camions de Bombers- permet fer actuacions amb més agilitat i lleugeresa. Durant el dia, fan tasques diàries de revisió de l’estat del bosc i d’altres actuacions de prevenció.

Els efectius del Cos també realitzen, durant aquests mesos, recorreguts i reconeixements a la zona forestal, i en zones d’actuació, conjuntament amb població civil, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de la Generalitat i altres agents implicats.

Durant l’estiu de l’any passat es van produït 9 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona i 0,18 hectàrees van quedar afectades.





Paraules clau

Bombers de Barcelona/ incendis/