Un informe preliminar apunta una suma de causes en la caiguda de la palmera del Parc de la Ciutadella : Servei de Premsa

Un informe preliminar apunta una suma de causes en la caiguda de la palmera del Parc de la Ciutadella

28/08/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest primer informe preliminar elaborat per un laboratori independent descarta una causa única. Els informes definitius determinaran tots els factors que hagin pogut provocar la caiguda

Dos laboratoris independents, un de privat i un de públic, estan realitzant les proves biològiques a la palmera

Conclou la revisió de l’arbrat de la Ciutadella. No s’ha detectat cap anomalia estructural als arbres del parc i s’han retirat tres exemplars de forma preventiva

El Parc de la Ciutadella reobrirà en l’horari habitual a partir de demà dissabte

Durant tres dies les brigades de Parcs i Jardins han dut a terme una revisió de tot l’arbrat del Parc de la Ciutadella. S’ha revisat la totalitat dels 2.114 exemplars, dels quals 524 són palmeres. El mateix dia de l’accident l’Ajuntament de Barcelona va obrir un expedient informatiu que inclourà tots els resultats de les anàlisis de l’arbre per determinar les causes de la caiguda.

Els tècnics i tècniques de Parcs i Jardins no han localitzat cap anomalia en l’arbrat ni problemes estructurals en cap exemplar. De forma preventiva s’han retirat tres exemplars de palmera perquè en les proves d’oscil·lació els estípits, és a dir els troncs, han mostrat algun moviment alterat. La retirada d’arbres a la ciutat és habitual i es realitza en el marc de manteniment i gestió de l’arbrat. L’objectiu d’aquesta revisió ha estat assegurar que les causes de la caiguda de la palmera no són extrapolables a altres exemplars.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha entregat diferents mostres de la palmera que va caure el passat dimarts a dos laboratoris externs i independents. D’una banda, l’IRTA, centre del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya, i de l’altra, Doctor Árbol, una empresa especialista en arboricultura. Totes dues realitzaran les proves biològiques de la palmera.

Un primer informe preliminar d’aquesta última empresa apunta que molt possiblement no hi ha una causa única de la caiguda i que amb tota probabilitat es tracta d’una suma de factors que s’hauran de determinar en l’informe definitiu.

En l’informe preliminar, sempre a l’espera del definitiu, s’apunta que la causa de la caiguda no era visible ni previsible, i que l’accident es va produir per un conjunt de causes de les quals cap, per sí sola, no explica la caiguda de l’exemplar.

D’una banda s’ha detectat una petita cavitat en una part de l’estípit de l’arbre i ha estat qualificada com afectació lleu que no posa en risc l’estat general de l’arbre. L’informe també apunta a un cop de calor, una oscil·lació tèrmica que podria haver afectat aquest exemplar.

D’altra banda, els tècnics i tècniques de Parcs i Jardins també ha sol·licitat informació sobre les ratxes de vent a l’estació més propera amb anemòmetre, la del Raval. Dimarts, a l’hora de l’accident, s’havien registrat un vent d’uns 40 quilòmetres per hora, que no es considera fort però sí que és poc habitual en aquestes dates.

 





Paraules clau

Parc de la Ciutadella/