L’Ajuntament i el Departament de Salut posaran en marxa pròximament nous cribratges comunitaris amb proves PCR a persones asimptomàtiques als barris del Raval i la Trinitat Vella : Servei de Premsa

L’Ajuntament i el Departament de Salut posaran en marxa pròximament nous cribratges comunitaris amb proves PCR a persones asimptomàtiques als barris del Raval i la Trinitat Vella

02/09/2020Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Salut, Alba Vergés, s’han reunit aquest matí per abordar les estratègies i actuacions conjuntes per combatre la pandèmia en el marc de la comissió mixta de seguiment de la Covid-19

La incidència de la Covid-19 en aquests dos barris és dels més alts de tot Barcelona, amb 1.442 i 959 casos per 100.000 habitants a la Trinitat Vella i al Raval, respectivament

L’objectiu dels cribratges massius és aconseguir una ràpida identificació de casos positius i l’aïllament dels seus contactes

El Departament de Salut, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona segueixen treballant intensament en mantenir les estratègies i actuacions realitzades fins ara a Barcelona per a combatre la pandèmia i en renovar d’altres en aquesta nova fase per a abordar l’increment de casos COVID-19. En aquest sentit, i pel que fa a l’àmbit del suport a les actuacions de l’atenció primària, cal destacar la posada en marxa de cribratges comunitaris amb proves PCR de les persones asimptomàtiques amb COVID-19 per aconseguir una ràpida identificació i aïllament dels contactes.

La nova previsió és desplegar-ne dos als barris de la Trinitat Vella i el Raval en els pròxims deu dies, ja que són barris que tenen una incidència de la malaltia superiors a tot Barcelona. Així, la incidència per 100.000 habitants entre el 22 de juny i el 26 d’agost ha estat de 1.442 a la Trinitat Vella i 959 al Raval, mentre que a tot Barcelona ha estat de 622. Cal tenir en compte que quasi tres quartes parts d’aquests casos es donen en població de menys de 45 anys. Per aquesta rao s’organitzarà la intervenció en les seccions censals que han tingut un nombre de casos més elevats.

En una primera fase, es va prioritzar fer-ne als barris de Torre Baró i a part del barri del Besòs i d’El Maresme, on les incidències havien estat molt altes respecte al global de la ciutat. A Torre Baró, de les 835 proves fetes en població asimptomàtica, es van detectar un 2,75% de positius; al Besos i el Maresme, van ser 1.541 proves, amb un 2,2% de positivitat. En aquesta estratègia treballen amb estreta coordinació l’atenció primària, l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Reforç dels serveis sanitaris

Aquest estiu, des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona s’ha creat l’oficina de salut pública amb la participació de tots els actors imoplicats que fa un seguiment dels temes relacionats amb la Covid-19, de gestió de dades, rastreig, brots, cribratges, espais escolars, residències, entre d’altres. Alhora, l’ASPB ha reforçat el personal de rastreig per fer trucades i recollir la informació de contactes de cada persona malalta, a més de la informació epidemiològica bàsica.

A més, per part del Departament de Salut s’han reforçat els equips d’atenció domiciliària hospitalària, tant de forma presencial com no presencial, i pel que fa a les estratègies diagnòstiques, s’ha optimitzat la disponibilitat de test PCR, s’ha activat el protocol d’abordatge de nous brots amb coordinació amb els serveis d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i els centres d’atenció primària, per tal de fer l’estudi dels casos amb confirmació de PCR i gestionar l’estudi de contactes. En aquest sentit ja s’ha anat activant i incrementant la xarxa de gestors COVID a la primària per recolzar les tasques de diagnòstic, estudi de contactes, i seguiment de casos, així com també s’està treballant per a poder utilitzar espais municipals de la ciutat de forma temporal (casals i centres cívics) destinats a poder fer activitats i actuacions assistencials que la infraestructura ho permeti, com ara proves PCR, vacunacions, recolzament als centres escolars, etc.

D’altra banda, en el marc del projecte de la construcció de 5 hospitals satèl·lits a Catalunya, es construirà un d’ells, ubicat al Parc Sanitari Pere Virgili, amb l’Hospital Vall d’Hebron com a referent. La seva construcció ràpida, modular i reconvertible, proporcionarà  un nou espai de contingència per a donar resposta a l’atenció de pacients amb situacions sanitàries complexes. A més, es preveu l’activació de nous dispositius com els Pavellons Salut si fos necessari, d’acord amb les diferents administracions.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
COVID-19/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina