L’Ajuntament de Barcelona i 30 entitats impulsen deu mesures contra l’emergència residencial i en defensa del dret a un habitatge digne i assequible : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i 30 entitats impulsen deu mesures contra l’emergència residencial i en defensa del dret a un habitatge digne i assequible

08/09/2020

Ada Colau acompanyada d’una representació de les entitats, presenta el Decàleg de Barcelona pel Dret a l’Habitatge en una nova promoció d’habitatge públic de lloguer social que tot just ha acabat les obres a l’Eixample

L’Ajuntament de Barcelona i 30 entitats ciutadanes del món social, sindical, associatiu, cívic, subscriuen el Decàleg de Barcelona pel Dret a l’Habitatge que han presentat avui l’alcaldessa, Ada Colau, junt amb representants d’aquestes entitats.
El document que s’ha presentat proposa deu iniciatives “per començar a revertir dècades de polítiques que han prioritzat l’ús especulatiu de l’habitatge, polítiques que han deixat al marge la seva funció social anant en contra de les convencions de drets humans i en contra de la mateixa Constitució espanyola”, segons ha dit Ada Colau en la seva intervenció. L’alcaldessa ha remarcat que “estem aquí per reivindicar l’habitatge com un dret imprescindible per poder desenvolupar altres drets, per exemple el dret a fer un projecte de vida, el dret a formar una família, el dret a la salut”. “Molts drets fonamentals depenen del fet que es faci realitat el dret a un habitatge digne i assequible”, ha insistit.

 

 

 

Durant la presentació, l’alcaldessa ha posat en valor la possible aprovació de la regulació de lloguers que ha de tenir lloc demà al Parlament de Catalunya, liderada pel sindicat i moltíssimes entitats, com un primer pas imprescindible que cal acompanyar de les inversions necessàries per part de totes les administracions per dotar-nos d’un parc públic d’habitatge.

Colau també s’ha referit a l’oportunitat de recuperació que s’obre en aquest moment de crisi provocada per la pandèmia del coronavirus, ja que la transformació de les polítiques d’habitatge i el canvi de paradigma que proposa el Decàleg, poden esdevenir un motor de recuperació de l’economia. L’alcaldessa ha recordat que “per cada milió d’euros invertit en la construcció d’habitatge es generen 14 llocs de treball, i per cada milió invertit en rehabilitació, es generen 56 llocs de treball”.

Però això només serà possible si totes les administracions s’impliquen més i inverteixen molt més en habitatge. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament està destinant ja en aquests moments el 5% del pressupost municipal a polítiques d’habitatge (més de 500 milions d’euros). I que fruit d’aquest gran esforç econòmic iniciat en el mandat passat, en els propers mesos a la ciutat de Barcelona estaran en obres al voltant de 2.000 pisos que seran l’opció a un habitatge assequible per a 5.000 persones.

De fet, la presentació del Decàleg s’ha fet en una de les noves promocions de lloguer social que ha finalitzat les obres i que està a punt de lliurar l’Ajuntament de Barcelona, situada al districte de l’Eixample, concretament a l’edifici de 35 habitatges de lloguer social construït al carrer Comte Borrell 159, a on a la planta baixa l’Ajuntament també està a punt d’estrenar una nova escola bressol pública.

 

Decàleg de Barcelona pel Dret a l’HabitatgeCompartiu aquest contingut