Balanç del dispositiu d’estiu de la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

Balanç del dispositiu d’estiu de la Guàrdia Urbana

10/09/2020

Durant els mesos de juliol i agost s’ha registrat una disminució del 40% la realitat delictiva a la ciutat, amb una caiguda del 61% dels furts com a fet destacat gràcies a l’Operació Tremall

La Guàrdia Urbana ha desallotjat un total de 23.612 persones d’espais públics durant l’estiu per incomplir les restriccions imposades per la Covid-19

Hi ha hagut un total de 3.178 denúncies pel consum de begudes alcohòliques

La Guàrdia Urbana ha desplegat un servei per detectar festes il·legals que en el darrer cap de setmana ha permès fer tres desallotjaments

Hi ha hagut un elevat grau de compliment de l’obligació de portar la mascareta però s’han imposat un total de 1.497 denúncies per no fer-ne ús

En el que portem d’any hi ha hagut una reducció del 43,7% dels accidents amb víctimes

Aquest estiu s’ha fet evident una baixada de la realitat delictiva, amb una disminució del 41% dels fets coneguts per la policia local, passant d’un tota des 41.394 fets de l’estiu passat als 24.400 d’aquest estiu. Així ho revela el balanç del dispositiu de seguretat d’estiu de la Guàrdia Urbana.

L’eix turístic i les zones on es concentra principalment l’oci a la ciutat (Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí) concentren més del 50% de tots els fets delictius i, si s’inclou Sants-Montjuïc, s’arriba al 65,53%. Un 50,87% del total dels fets es donen a la via pública.

Destaca el fet que han baixat un 61% els furts i s’han registrat un total de 9.191 casos davant els 23.854 casos de l’estiu passat. Això ha estat fruit de l’Operació Tremall, l’operatiu conjunt desplegat pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Nacional per identificar delinqüents multireincidents.

Els robatoris amb força han caigut un 32%, amb un total de 1.535 casos comptabilitzats enlloc dels 2.274 de l’estiu passat. Els robatoris amb violència i intimidació també han registrat una caiguda del 29%, amb un total de 1.860 casos aquest estiu. També s’ha registrat un descens dels robatori en interior de vehicle (-18 ).

A diferència d’altres anys, la venda ambulant ha estat pràcticament inexistent a la ciutat aquest estiu, amb operacions conjuntes amb la Policia Portuària en moments puntuals al Maremàgnum.

 

Un estiu marcat per les restriccions per la COVID

El balanç d’estiu de la Guàrdia Urbana també revela que un total de 23.612 persones han estat desallotjades de les places i espais públics als vespre-nit per incomplir les restriccions sanitàries imposades per la crisis sanitària de la Covid-19. Hi ha hagut un total de 3.178 infraccions per consum begudes alcohòliques. Els espais de Ciutat Vella i Sant Martí, que inclouen zones d’oci i les platges de la ciutat, sumen el 63% del total del nombre de persones desallotjades a tot Barcelona.

En un estiu clarament marxat per la crisis de la Covid-19, que ha centrat bona part de la tasca de la policia local, s’ha constatat que durant els mesos de juliol i agost hi ha hagut un elevat grau de compliment de l’obligació de portar la mascareta. La Guàrdia Urbana ha fet un total de 33.179 advertiments relacionats amb el compliment de la normativa reguladora desplegada per regular l’ús de l’espai públic i s’han acabat imposant un total de 1.497 denúncies per no fer ús de la mascareta.

A grans trets, els i les agents han observat un ús correcte de la mascareta com a norma general. Pel que fa a l’edat majoritària d’incompliment la situen en la franja dels 16 als 35 anys. Dels infractors, un 50% no porten la mascareta posada (la porten dins una butxaca, dins la bossa de mà…) i l’altre 50% la porten per sota la barbeta o sota el nas o al colze.

Desglossament dels incompliments de les normatives i restriccions sanitàries imposades per infringir la Llei de Salut pública 18/09 (Ús obligatori mascaretes); Llei de Salut pública 18/09 i el Decret Llei 30/2020 (Prohibida trobades +10 persones):

 

 

Servei per detectar festes il·legals

La Guàrdia Urbana ha establert un servei per tal de detectar festes il·legals i ha compartit la informació amb el sector de l’oci nocturn, en concret amb la FECASARM Federació Catalana d’Associacions de Restauració i Musicals). En concret, el cap de setmana dels dies 4, 5 i 6 de setembre s’ha establert un dispositiu especial amb el resultat de 3 desallotjaments, 7 actes d’inspecció amb diferents infraccions als locals i 96 denúncies a persones.

 

Seguretat viària: menys accidents i menys persones mortes en el que portem d’any

Pel que fa al trànsit i a la seguretat viària, en el que portem d’any hi ha hagut una reducció del 43,7% dels accidents amb víctimes, amb un total de 3.527 sinistres al conjunt de la ciutat.

Pel que fa a les persones ferides greus, hi ha una reducció del 29,8%, passant de 141 a 99 ferits de consideració. També s’han reduït de manera important les persones mortes en accident de trànsit. En el que portem d’any hi ha hagut 8 víctimes mortals davant les 13 persones mortes que hi havia l’any passat per aquestes dates.

Com a fet a tenir en compte, aquest estiu la Guàrdia Urbana ha efectuat un especial control dels vehicles de mobilitat personal (VMP), així com dels bici taxis, amb 4 dispositius específics, atès l’augment de vehicles d’aquesta tipologia que han proliferat en els últims anys a la ciutat.Compartiu aquest contingut